Elitseriens utbrytarlag

Den stora snackisen de senaste dagarna har varit Elitseriens utbrytarlag. Färjestad, HV71, Frölunda, Linköping och Djurgården vill tillsammans med Malmö bryta sig ur Elitserien för en annan liga. Möjligtvis är det för att gå rakt in i KHL, kanske är det för att bilda en Western Conference i KHL. Det kan också vara för att skapa en egen Europaliga.

Det är alltså de ”stora” lagen det handlar om. De drar också med sig Djurgården och Malmö efterssom det är storstadslag. En rolig notis i det här är att det till stor del är Brynäs förtjänst att HV71 överhuvudtaget är ett så kallat storlag. HV var ett notoriskt bottengäng tills de skrällde och vann SM-guld efter en hård finalserie mot Brynäs.

Europaligor i olika former har funnits i många år. Även Brynäs har spelat i olika former av europaligor. Gemensamt för samtliga dessa ligor är att intresset på hemmaplan har varit svalt. Förr i tiden när Elitseriesegraren nästan alltid vann Europacuppen så var intresset svalt. Nu för tiden när Elitserievinnaren är ett bottenlag i Europaligan så är intresset om möjligt ännu svalare. Kort och gott – en europaliga fångar inte den inhemska publikens intresse.

En Europaliga kommer alltså att generera mindre intresse hos de egna fansen. Å andra sidan så är det en PR-fråga som kan förändras. Men det bör också beaktas att alla lag har en andel medgångssupportrar. Frölunda har varit det populära exemplet på ett lag vars fans kommer i vått och torrt, men i början av fjolårets elitserie när det gick dåligt så dalade publiksiffrorna. Spelar Frölunda i KHL så kommer man att vara ett bottenlag eller som bäst ett mittenlag. Detta beror på att Frölunda inte har pengarna att köpa in spelare för att matcha de bästa KHL-lagen, och då har jag inte ens räknat med skillnader i beskattning. Vad har lagen råd med om publiken sviker och intäkterna minskar? Kan det vägas upp med sponsorpengar? Jag tror inte det. Det stora lokala intresset är grunden för den ekonomi de har idag.

Om Elitseriens utbrytarlag bryter sig ut så riskerar de ett gigantiskt fiasko. Vad händer i så fall? Kommer de krypande tillbaka och vill vara med i Elitserien igen? Tar Elitserien emot dom? Vad händer i så fall med de lag som ersatt dem?

Jag tror inte på ett KHL med svenska lag. Då tycker jag hellre att man kan satsa på att utveckla Champions League och marknadsföra den vidare. Om de aktuella lagen bryter sig ut ur Elitserien så riskerar de inte bara sin egen framtid utan även Elitseriens framtid. Jag gissar att Elitserien skulle klara sig, och att utbrytarlagen skulle gå under eller flyttas ut till utlandet.

Men vad skulle detta innebära för Brynäs? Sannolikt skulle det se ut som någonting negativt initialt, för att sedan bli någonting positivt. Ett floppande KHL med Svenska lag innebär att de kvarvarande lagen tar över sponsorer och sponsorpengar, det vill säga en ekonomisk vinst (tvärt om vad Aftonbladet spekulerar). Brynäs är ett klassiskt lag och skulle vara ett av de ledande lagen i en Elitserie utan utbrytarlagen. Kanske skulle det rent av vara positivt för Brynäs om Utbrytarlagen bröt sig ur elitserien…