Efter Kvartsfinal 2: Djurgården – Brynäs

Brynäs förlorade den viktiga första kvartsfinalen i Gävle i torsdags och räknades ut av många, även mig, efter den tama insatsen. Idag spelades match nummer 2 på Hovet i Stockholm, och den började precis som den första matchen slutade.

Det var Djurgården som tog initiativet och pressade på Brynäs. Till skillnad från i torsdags så gjorde Brynäs inte lika många juniormisstag, utan spelade idag ett säkrare försvarsspel. Resultatet var att man höll undan framför Markström som själv agerade säker i målet.

Offensivt hade Brynäs inte mycket i den första perioden. Därför var det extra snöpligt att Djurgården lyckades ta ledningen med 1-0 efter en kontring och 1 mot 1 läge där Marcus Nilsson la in pucken mellan benen på Markström i vad som inte riktigt kan betecknas som ett friläge. Markström, som ofta står upp in i det sista och på så sätt väntar ut skytten, kanske hade tjänat på att gå ner tidigt i det läget och stängt luckan mellan benen. Men å andra sidan kanske skottet då istället blivit högt. Hur som helst så vill jag inte kritisera Markström för mycket eftersom han trots allt bara släppte in ett mål i den här matchen.

I den andra perioden började Brynäs genomgå en uppryckning. Efter ungefär halva perioden fick man ett läge i spel fem mot tre och precis som Djurgården i torsdags så utnyttjade bortalaget detta. 1-1 gjordes genom Nordquist efter ett bra PP-spel och fin framspelning rakt genom boxen av Kahnberg, som tillsammans med Järnkrok bildade back i PP.

Brynäs PP-spel var i torsdags under all kritik och förstafemman som varit bra tidigare under säsongen är en skugga av sitt forna jag. Det är därför den tidigare andrauppställningen som är den formation som skapar tryck, och idag var de också den formation som fick börja i PP. Kahnberg och Järnkrok spelade som sagt på backplats. Nordquist och Lauritzen tillsammans med Granström framför målet bildar kedja. Idag var formationen lyckad och jag tror på den inför framtiden också. Ett möjligt frågetecken är det defensiva arbetet vid kontringar. Djurgården har uppmärksammat Brynäs PP-uppställning och kontrar mer än förväntat med en man mindre på banan.

Efter målet tog Brynäs över matchen. Djurgården kom visserligen i anfall men anfallen var inte lika långa som tidigare under matchen (och som i torsdags) och Brynäs drällde inte lika mycket. Passningsspelet i egen zon blev säkrare vilket bäddade för mer samlade uppspel, Samtidigt som spelet i egen zon blev bättre så förbättrades också anfallsspelet. Brynäs vårdade pucken bättre över hela banan och tog sakta men säkert över matchen.

I den tredje perioden var det Brynäs som var det bättre laget. Dock bör nämnas att även Djurgården etablerade tryck i Brynäs zon ibland. Båda lagen skapade halvchanser men ingen lyckades sätta dit pucken. Istället gick matchen till förlängning.

I förlängningen fortsatte båda lagen att spela bra. I en omdiskuterad situation där Kahnberg blev solklart interferad så åkte Djurgården på en utvisning. Utvisningen var ett solklart regelbrott, men jag håller med dem som säger att det tidigare under matchen (och i slutspel över huvud taget) tilläts mer än normalt. Hade situationen inte slutat i utvisning så tror jag att jag hade blivit sur, men inte förvånad. Kanske var det så att Djurgården samlat ihop till utvisningen.

I PP spelade Brynäs återigen bra och den för kvällen första PP-uppställningen etablerade tryck. Snabbt passningsspel resulterade i att Lauritzen passade fram Nordquist i slottet som tog avslut. Wesslau, som gjorde en bra match, släppte retur – en retur som Granström kunde forcera in. Mycket skönt mål och en mycket skön seger för Brynäs!

Innan den här matchen var jag som bekant negativ. Djurgården spelade fullständigt ut Brynäs i torsdags och Gävlelaget stod inte att känna igen. I och med den avslutande halvan av dagens match hoppas jag att Brynäs är tillbaka i gammalt spår igen. Man spelade säkrare och gjorde Djurgården osäkrare.

Ett stort orosmoment för Brynäs är förstakedjan. Somervuori – Dixon – Dackell har inte alls presterat lika bra som tidigare under säsongen. Kommer inte den kedjan igång så kommer Brynäs inte att gå vidare från kvartsfinalserien. Kommer de däremot igång och återgår i gammalt slag så kommer det att gå bra.

I och med vinsten idag så tog Brynäs chansen. Kvartsfinalserien är nu öppen!

Ny match på måndag.