Brynäs lägger allt hopp till juniorer

I dagarna har Brynäs, enligt Micke Sundlöv, spikat sin trupp. Den bästa värvningen är förmodligen den lovande Mora-backen Mattias Ekholm. Även Dale Clark ser intressant ut och även om det är väldigt synd att man förlorar Hietanen (förmodligen till HV71) så verkar Clark vara en bra ersättare.

Där slutar dock listan av bra värvningar.

För att ersätta Eddie Läck och Jacob Markström, som båda sticker till NHL, har man värvat Mattias Modigh och Niklas Svedberg från Luleå respektive MoDo. Förvisso är Modigh 23 år och Svedberg 20, men jag är ändå missnöjd med värvningarna. Modigh har visat sig riktigt ojämn i Luleå och Svedberg tog inte chansen i MoDo när övriga målvakter sviktade. Visst är de unga och utvecklingsbara, men jag är ändå väldigt tveksam till de här värvningarna. Det luktar kvalserien lång väg.

Brynäs väljer även att inte skriva nya kontrakt med Nolander och Dixon. Däremot kontrakteras lagkaptenen Dackell.

I fallet Nolander så har jag full förståelse för att han inte kontrakteras. Det är en ganska anonym back som nog kan ersättas av en ung spelare, läs Ekholm.

Dixon behålls inte, enligt hans agent, på grund av pengabrist. Dixon, som var målkung för Brynäs i Elitserien men blev helt anonym i slutspelet, ville inte förnya sitt kontrakt under säsongen vilket nu verkar straffa sig. Jag vet inte hur det egentligen ligger till, men kanske vill Dixon ha för mycket betalt. Antingen det, eller så har man en mindre spelarbudget än förra året. Som jag ser det förlorar man en högavlönad spelare utan att ta in en ny.

Andreas Dackell får kontrakt över ännu en säsong. Dackell, som hade smidighet och snabbhet av en 90-åring i slutspelet, har varit skadad. Hur den skada påverkat honom vet jag inte. Det jag vet är att han alltid har varit långsam och att han inte blir snabbare med åren. I serien, där Brynäs spelar för att dra ner tempot i matcherna, fungerar det. I slutspelet gjorde det inte. Jag är rädd för att ”Dacke”, likt ”Sjödda”, spelar ett år för länge. Jag hoppas att jag har fel! Hur som helst är Dackell, precis som Ove Molin, en Brynäslegend. Jag hoppas att han vet vad han gör.

Anton Rödin ryktas till NHL. Jag tror inte han kommer att hamna där, men man vet aldrig. Skulle han göra det så är det naturligtvis ett till avbräck för Brynäs.

Nu till min åsikt…

Det här räcker inte!

Brynäs förlorar några av sina bärande spelare i Markström, Hietanen och Dixon. Som ersättare får man in två väldigt tveksamma målvakter, en intressant Kanadensisk back och… Alexander Sundström?

Om jag tolkat Sundlöv rätt så är tanken att Sundström ska gå in som center igen och Järnkrok ta över Dixons roll. Då försvagas alltså laget jämfört med det lag som inte klarade sig förbi kvartsfinalerna i år – och då har jag inte ens tagit med Markström i beräkningarna!

Nej, det ser mörkt ut för Brynäs, som verkar förlita sig på att juniorerna ska slå igenom och vara minst lika bra som i slutspelet. Själv hoppas jag att Jonsson, Kahnberg, Somervuori och Nordquist kan bära Brynäs högt nog för att slippa kvalserien. Utan Markström, som räddat många poäng åt Brynäs de två senaste säsongarna, så ser det riktigt illa ut. Ponera att vi haft Korhonen och Sperrle i årets serie. Frågan är om vi hamnat i Södertäljes situation eller ännu värre, i Rögles situation.

Brynäs problem är alltså pengar. Pengar kommer från sponsorer. I Brynäs fall har man inte ens en huvudsponsor. Jag kräver att Brynäs marknadsansvarige, Sven Engwall, knyter upp en huvudsponsor eller avgår efter nästa säsong. Det fungerar inte att man, trots 6000 på varje match, är ett av de fattigaste lagen i Elitserien. Lag som har färre besökare har större värvningsbudgetar.

Det som kan rädda Brynäs från att hamna i kvalserien nästa säsong är dels, som tidigare nämnt, juniorerna, och dels att målvaktstränare Pecka Alcén utför under med de nya målvakterna.

Jag blir riktigt trött när jag läser om Brynäs silly season, när man samtidigt läser om hur AIK och andra lag knyter till sig intressanta namn. Jag förstår att Brynäs siktar på kontinuitet men det fungerar inte att byta ut målkungar med juniorer och världsmålvakter med ojämna målvakter eller andra lags tredjemålvakter. Jag börjar faktiskt bli tveksam till att köpa seriebiljett även nästa säsong…