Brynäs nyförvärv granskas

Silly Season brukar alltid vara spännande. Även om Brynäs ibland, som i år, inte gör så många värvningar så kan det vara en riktig cirkus.

Nu sätter Elitserien snart igång och det är dax att granska Brynäs värvningar utifrån vad vi vet från förut och från försäsongen. Självklart är det svårt att göra en bedömning på de grunderna i vissa fall, men ofta kan man i alla fall få ett hum om vad det är för typ av spelare.

Björn Bjurling (MV)
Björn Bjurling kom från en skadedrabbad och misslyckad säsong i Södertälje. Bjurling har varit med ett tag och haft både med- och motgång. 2007 spelade han i Norska ligan, för att som Södertäljemålvakt 2009 få spela i landslaget. Bjurling är kanske mest känd för sitt spel i just Södertälje, men också i Djurgården där han hade ett par bra säsonger. Om Bjurling får en nytändning så kan han bli den förstemålvakt som Brynäs hoppas på. Frågan är om han är den förstemålvakt som kan lyfta Brynäs till den semifinal som man har som målsättning. Jag är tveksam, men motbevisas gärna…

Niklas Svedberg (MV)
Även Niklas Svedberg  är ett osäkert kort. Trots MoDos enorma problem med att hitta en förstemålvakt under förra säsongen så lyckades Svedberg inte övertyga tillräckligt för att få chansen. I stället kallade man upp målvakter från Sundsvall, roterade med målvakterna osv. Till Svedbergs försvar ska sägas att han fortfarande är väldigt ung. Med rätt utveckling så kan han bli en bra målvakt och det är förmodligen det han hoppas bli i Brynäs. Brynäs och Alcén har tagit fram riktigt bra målvakter och förhoppningsvis kan man även lyckas med Svedberg. Frågan är om Alcén hinner göra Svedberg till en bra målvakt innan det är för sent. Jag hoppas på Svedberg som förstemålvakt den här säsongen, och det gör jag för att jag tror att han har störst potential att bli väldigt bra, av dom två målvakterna.

Dale Clark (B)
Dale Clark är en chansvärvning. Från Finland rapporteras det att Clark är ojämn med höga toppar och djupa dalar. Clark är enligt uppgift ingen fysisk spelare utan har sin spets i sitt spel och sitt skott. Det är med andra ord en ersättare till Hietanen som tagits in. På försäsongen har Clark imponerat, framförallt med sitt skott, och visat att han vill vara med och bidra i PP. Förhoppningsvis blir han en bra sniper på blålinjen. Kommer Clark upp i 80% av Hietanens kapacitet så är jag nöjd. Hietanen fick trots allt dra ett väldigt stort lass förra säsongen när Lars Jonsson blivit skadad.

Mattias Ekholm (B)
Mattias Ekholm är, enligt mig, kanske den mest intressanta värvningen som Brynäs har gjort i år. Ekholm är en enormt potentiell back som har framtiden för sig. Fortsätter Ekholms utvecklingskurva som den börjat så är det en framtida storback som Brynäs har värvat. Min förhoppning är att Ekholm blir tongivande efter jul och blir en nyckelspelare inför slutspel eller i alla fall nästa säsong. Tidigare hade nog Czarnecki tvekat, men nu har han sett att juniorerna kan bidra med mycket. Det kommer Ekholm förhoppningsvis dra nytta av.

Se hur de andra elitserielagen värvat här.