Elitseriens sluttabell säsongen 10/11

Rubriken kan vara överdriven. Elitseriens sluttabell är extremt svår att pricka in och det är sällan någon som får rätt. Här ska jag dock göra ett försök, och kort motivera mina placeringar.

1. Färjestad
Alla pratar om HV71 som seriesegrare, men jag anser att Färjestad har värvat bäst. En stor styrka som HV71 haft de senaste åren är att de fått behålla sina nyckelspelare. I år har vissa bytts ut och det kommer att ta lite längre att spela ihop laget. Detsamma gäller egentligen Färjestad, men jag tror i alla fall på dem.

2. HV71
HV har sedan skrällvinsten av SM-guldet 1995 (där man i finalen slog Brynäs) varit ett topplag. Som SM-segrare tog man tillvara på ”vågen” och red på den. Man utvecklade det affärsmässiga och gjorde egentligen inga mellansäsongar, även om lockout-året inte var en höjdare för dem. HV har återigen ett oerhört starkt lag som kommer att gå långt.

3. Djurgården
Djurgården har precis som HV71 1995 ridit på vågen. Man har gjort flera intressanta värvningar. Fortsätter man spela som andra halvan av förra säsongen så kan man sluta bättre än trea, men jag tror att Djurgårdens jobbiga spelstil kommer att bli för jobbig under vissa perioder, och man kommer att få någon eller några formsvackor. Målvaktssidan är, som för så många andra lag, ett frågetecken. Det ska bli intressant att se vad Widing och Nils Ekman kan hitta på.

4. Frölunda
Frölunda kommer att prestera bättre nu när de får ett spelsystem. Dock kommer det inte räcka ända fram, eftersom man har för svaga målvakter. ”Honken” kan visserligen spika igen, men han är alldeles för ojämn. Joakim Lundström kommer inte att kunna ta över som förstemålvakt. Det eviga frågetecknet med Frölunda är att de är ett köplag utan hjärta som viker ner sig när det går tugnt ett tag. Kanske har Boork en poäng i att det saknas hockeykultur (folk på läktaren är inte samma sak som hockeykultur). Dock tror jag att Frölunda lärt sig av sina misstag och värvat smart istället för de spelare med bäst stats och dyrast prislapp. Man har dessutom ett par trotjänare som blir väldigt viktiga för laget. Däribland Lundqvist. Den viktigaste åtgärden var dock att byta tränare.

5. Skellefteå
Skellefteå glöms lätt bort i diskussioner om topplag osv. De bygger sitt lag i lugn och ro och blir bättre och bättre för varje säsong. Deras juniorverksamhet är en stor anledning till att man skapat sig den grund som behövs för att bli ett stabilt elitserielag.

6. Luleå
Jag tror att Luleå blir årets överraskningslag. Med en ny tränare som inför fräscha idéer i hockeysverige så kommer man att bli oerhört tungspelade. Luleå har inte spelarmaterialet för att vinna Elitserien eller SM-Guld, men man har spelare och tränare för att hamna på betryggande avstånd från slutspelsstrecket.

7. Linköping
Linköping har inte lika mycket pengar som tidigare år. Mike Helber lär också få några tårar i ögat när han upptäcker att klubbens hall har driftskostnader precis som alla andra hallar i världen. Stenbeck slutar ge sina 10 mille till klubben. Jag erkänner att jag skulle vara skadeglad om LHC blir en fattig klubb. De är trots allt relativt nya i elitserien och har med hjälp av en bra marknadsavdelning och ett bra jobb av Helber kunnat köpt ihop starka lag inför varje säsong. I år blir det alltså svårare, men jag tror att de kan utmana om SM-Guldet när slutspelet sätter igång.

8. Brynäs
För ett par månader sedan så trodde jag att Brynäs skulle hamna i kvalserien. Jag tror fortfarande att risken är stor. Det här tippet utgår från att Bjurling blir stabil, juniorerna lyckas någolunda väl och Lars Jonsson blir sitt gamla jag.

9. Timrå
Timrå har likt Brynäs ett nytt målvaktspar. Till skillnad från Brynäs har man dock värvat en del importspelare vars presterande kommer avgöra lagets säsong. Jag har oerhört svårt att tippa Timrå men jag tror att de hamnar på den undre halvan av tabellen. De känns inte som något slutspelslag i år, tyvärr.

10. MoDo
MoDo har förlorat sin poängkung, men förstärkt på målvaktssidan. Cirkus Forsberg verkar dessutom ha tagit slut. Dessa tre faktorer kommer att avgöra hela säsongen. Tyvärr så tror jag inte att MoDo tar sig till slutspel, och det blir ytterligare ett mellanår för klubben.

11. Södertälje
Södertälje har tappat nyckelspelare och satsar som vanligt på osäkra importspelare. Södertälje kan skrälla, men ingenting tyder på det. Deras mål bör vara att hålla sig kvar i Elitserien. Det är tur för dem att det finns ett lag som har ännu sämre lag på papperet.

12. AIK
AIK var inte det bästa Allsvenska laget förra säsongen, men lyckades formtoppa i Kvalserien. Den gamle Brynäslegenden (för det är man väll om man coachat ett lag till Guld?) Roger Melin är en personlig favorit, men inte ens han kan rädda Gnaget. AIKs utgångsläge var en allsvensk trupp. Den har man fyllt på med svaga värvningar. AIK kommer förmodligen att panikvärva under säsongen, men jag hoppas att Gozzi har is i magen. Det borde trots allt vara målsättningen att klara sig kvar, och det kan även göras efter kvalseriespel.

I slutspelet så tror jag på Färjestad som vinnare av SM-Guldet.

Så ser mitt tips ut. Jag kommer antagligen att ha fel, men vilka lag som visar att jag tippat fel återstår att se. Det blir, hur som helst, en oerhört intressant Elitseriesäsong. Inte minst som Brynäsare!

Vilken position tror du att Brynäs hamnar på? Rösta i omröstningen!