Efter matchen: Brynäs – Södertälje

Inför Brynäs hemmamatch mot Södertälje så tyckte jag själv att jag var lite väl pessimistisk i min bedömning av Brynäs chanser. Jag skrev att Brynäs kunde förlora pga en dålig målvaktsinsats eller pga att man tidigare haft svårt mot defensiva lag. Det visade sig att den ena bedömningen blev riktig.

Brynäs hade puckinnehavet i den här matchen. Man fick göra sina uppspel ostört upp till den röda linjen mot ett defensivt Södertälje. Efter det tog det dock stopp. Södertälje var väldigt effektiva i deras defensiva arbete och Brynäs hade ofta svårt att ens ta sig in i zon. När man väl gjorde det så förlades spelet utanför boxen, och man kom sällan in till lägen i slottet.

Defensiva lag som Södertälje förlitar sig mycket på kontringar och PP i sitt offensiva spel. Det är därför viktigt att i sin offensiva förivring även tänka defensivt och alltid se till att ha folk med hemåt. Detta lyckas i regel väl för lag som Brynäs, som sätter defensiven främst, men alla lag gör misstag. För Brynäs skedde misstagen främst i form av dåliga byten på backsidan, då SSK blixtsnabbt utnyttjade puckerövring till kontringar.

Jag brukar alltid i mina ”Efter matchen”-inlägg beskriva matchens mål. Den här gången gör jag ett undantag och skriver mer generellt om målen och matchen. Jag tänkte prova det ett tag framöver. Istället för att beskriva målen så lägger jag med en video där ni själva kan se dem:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wedFT3aaWms[/youtube]

Mot defensiva lag som Södertälje gäller det att skapa press och få dem att ta långa byten. I den andra perioden så lyckades Brynäs med detta. Dock lyckades man inte utnyttja något av de lägen man fick utan var alltjämt steget efter.

De missade chanserna var en orsak till förlusten, men jag skulle vilja säga att förlusten mot Södertälje till större delen av en coachförlust. Visserligen vaskade Czarnecki om i kedjorna efter den första perioden vilket resulterade i ett bättre Brynäs. Men i slutet av matchen togs en rad felbeslut som gjorde att det aldrig kändes riktigt nära att Brynäs skulle vinna den här matchen.

Till att börja med så är Brynäs power play under all kritik. Den första uppställningen med Dale Clark som ensam back är katastrofalt dålig. Under matchen mot Södertälje så hade man väldigt svårt att ens komma in i motståndarnas zon. När man väl gjorde det så spelade man runt i hörnen och spelade upp på en Clark som förtvivlat sökte skottläge. Som ensam skytt var han dock ett lätt mål för SSK-spelarnas defensiva uppställning och dom enda skotten som kom var ofarliga. Den här PP-uppställningen har varit dålig i match efter match, och om man verkligen vill utnyttja Clarks skott så tycker jag att man bör ha två backar på blålinjen. Det blir då svårare för motståndarna att stå i skottlinjen för båda backarna, och back-back passet tvingar motståndarmålvakten till sidledsförflyttning. Antagligen har man tänkt att de två forwards som står ute på kanterna i den nuvarande uppställningen ska passa upp på Clark, vilket tvingar fram en sidledsförfluttning, och att Clark ska ta ett snabbt skott. Dock blir det alldeles för lättläst och det har visat sig vara mycket ineffektivt. Till och med i spel 5 mot 3 med 3 minuter kvar av matchen så såg denna PP-uppställning relativt ofarliga ut i matchen mot Södertälje. Trots detta har denna uppställning fått börja varje PP.

Den andra stora coachmissen i matchen mot Södertälje var just slutet av matchen. Brynäs spelade 5 mot 3 och kastade bort det med att spela sin ineffektiva PP-uppställning. När SSK blev fulltaliga så tog Brynös ut målvakten och spelade 6 mot 4. I detta läge borde naturligtvis de spelare som visat sig hetast för dagen spela, såsom Silfverberg, Rödin eller Sandin. Men i stället så matchades de mer rutinerade spelarna som Dackell, Somervuori (som verkar behöva 10 omgångar för att komma igång även i år), Nordquist, Lauritzen och Granström. Den sistnämnde kan i och för sig vara bra att sätta in framför motståndarmålet, men Czarnecki begår samma misstag som han ofta begår. När Brynäs ligger under i slutet av matcherna så satsar han inte på spelare som varit bra under matchen utan på dom som har bäst meriter. Allt för ofta ser man Hansen och Lauritzen kliva in i avgörande lägen. Första-kedjan, som för övrigt ingår i den av mig hårt kritiserade PP-uppställningen, kan jag i och för sig förstå även om de underpresterat hittills och inte varit speciellt heta. Men varför denna besatthet av att inte spela de unga spelarna i dessa lägen? Tror inte Czarnecki att de pallar trycket?

Hur ska spelare som Jernkrok, Rödin, Silfverberg eller Wännström kunna gå in och avgöra matcher om de aldrig får chansen att göra det? Det vore en sak om Brynäs hade 2 stjärn-femmor och två junior-femmor, men sanningen är att Brynäs har en iskall förstakedja och en andrakedja med Hansen, Lauritzen som bara kan hoppas att Kahnberg ska komma tillbaka så att de kan få några assistpoäng. Brynäs behöver sina unga spelare och de behöver dem i de avgörande lägena. Så Czarnecki: Spela de spelare som är hetast för dagen i avgörande lägen!

Brynäs första-kedja behöver komma igång. Annars kan det gå illa, med tanke på att de spelar i alla avgörande lägen oavsett dagsform.

Bäst i Brynäs idag var Silfverberg, Ekholm och Lars Jonsson. Även Svedberg gjorde en fullt godkänd insats även om han inte gjorde några räddningar utöver det förväntade.

————————————————————————————————————————————

Lindbäck har tagit en plats i Nashville. Kul!