Brynäs usla bortafacit fortsätter

Brynäs fortsätter att förlora på bortaplan även efter landslagsuppehållet. Det har nu gått så långt att man ligger på kvalplats. Uppryckning krävs för att målet, som jag fortfarande anser bör vara slutspel, ska kunna uppnås.

Jag såg inte Timrå – Brynäs eftersom jag var på kalas. Dock tog Brynäs poäng vilket får ses som glädjande. Att man förlorade efter lottdragningen… eller förlåt, jag menar efter straffläggningen, säger inte så mycket.

Torsdagens bortamatch mot Linköping såg jag dock. I den matchen förlorade Brynäs på grund av sin ineffektivitet, men också på grund av en grym motståndarmålvakt som tog allt. Att förlora med 1-0 svider, men med tanke på de räddningar som Norrena stod för så tycker jag att Brynäs var värda minst ett poäng.

Norrena i all ära, men Brynäs skapade inte speciellt mycket. För er som såg mina twittringar från matchen vet att jag ansåg att Brynäs borde ha utnyttjat den massiva press, och 5 mot 3 spelet man fick i samband med denna press, för att kunna vinna matchen. Det är ytterst viktigt att utnyttja sådana sekvenser – de varar inte för evigt.

I matchen mot Linköping så förlorade man delvis på grund av dålig coaching. Den sekvens som jag omskriver ovan, där Brynäs skapade en enorm press, skapades främst av ungdomskedjan med Järnkrok, Silfverberg och Rödin. Även kedjan med Nordquist, Kahnberg och Lauritzen fullföljde pressen och till och med orutinerade korten Wännström och Larsson, som spelade tillsammans med Granström, etablerade ett bra tryck. Undantaget var förstakedjan med Dackell, Hansen och Somervuori som inte alls skapade samma tryck i offensiv zon. Den stora coachmissen bestod i att Brynäs valde att coacha hårt och spela förstakedjan mycket när man skapade ett långvarigt tryck, vilket ledde till att man tappade momentum. Förstakedjan är ofta bra, men de är inte alltid bäst för dagen. Czarnecki är en mycket bra tränare, men som matchcoach har han brister.

——————————————————————————————————————-

Thomas Greiss smekmånad är över. Innan uppehållet så hade jag överseende med diverse tavlor och plattmatcher, men nu kräver jag en högre nivå från tysken. Han har fått sina matcher i benen, och han har fått tränna på den stora rinken med laget under uppehållet. Inför LHC-matchen så krävde jag mer, och jag tycker att han infriat mina förväntningar. Vi får se hur det går framöver, men jag tror fortfarande att Greiss kommer att växa ut till den klassmålvakt han är.

Om det inte fungerar för Greiss så kanske Markström är ett alternativ. Det verkar inte gå allt för bra i AHL… Men det ska mycket till för att Markström ska kickas. Det är trots allt inte nu han ska vara som bäst. Precis som för Greiss krävs dessutom en övergångsperiod för att anpassa sig till rinkstorleken.

——————————————————————————————————————-

Emil Sandin på väg bort från Brynäs? Czarneckis uttalande att ”Allt det där är i så fall på hans eget initiativ” tyder på att Sandin vill bort. Kanske tycker han sig få för lite istid. Kanske känner han flåset i nacken från juniorerna. Hur som helst så är han nu utanför laget.

Sandin har inte utvecklats så som jag och många med mig hoppats på. När han slog igenom för 3-4 år sedan så pekade utvecklingskurvan spikrakt uppåt. Tyvärr har den avstannat och han har inte blivit den klassspelare man hoppats på. Istället har han blivit en fjärdeline-spelare som vill mycket men inte riktigt lyckats. Kanske skulle han lyckas bättre i annan omgivning.

Sandin har ett bra skott och gillar att ta avslut. Han har dessutom ett fysiskt spel som är allt för ovanligt i Brynäs. Hamnar han i rätt lag så tror jag att han kan slå igenom. Förmodligen behöver han ett par år i allsvenskan.

——————————————————————————————————————-

Samtidigt som Sandin är utanför laget och Sundström sitter på bänken så har Larsson och Wännström visar att de är spelare för a-laget. Jag tycker det är helt rätt att satsa på dessa två juniorer. De är framtidens stjärnor. När nu Sundström och Sandin inte riktigt klivit fram så som man önskat så är det dax att ge andra chansen. Sundström gör ett bra intryck när han får spela, men han är trots allt inte lika ung längre och det är därför bättre att spela lovande juniorer som dessutom gör mycket bra ifrån sig. Jag skulle vilja säga att Sundström närmast slåss med Hansen om en centerposition. Dock verkar Hansen vara opetbar.

Jag skulle också vilja se Rensfeldt få chansen i A-laget. Jag tror att Rensfeldt är nästa Järnkrok, eller varför inte nästa Bäckström? Jag kan inte se vem han skulle peta i dagsläget, men om någon skadas så ser jag hellre att Rensfeldt får kliva in än att någon av de andra får göra det. Varför inte som center i förstakedjan? Det var ju så Järnkrok slog igenom…