Avskaffa slashing

Hur många gånger har inte du, eller jag för den delen, idiotförklarat domare? Hur ofta ser vi inte helt uppenbara regelbrott som släpps trots att domaren står och tittar på?

I Brynäs hemmamatch mot Färjestad såg jag hur slashingar i massor delades ut. Jag tippar på att antalet slashingar i den matchen översteg hundratalet. Många gånger delades slashingar ut rakt framför ögonen för domarna, som valde att inte ta utvisningar.

I stället för att ta utvisningar på de regelbrott som regelboken reglerar så har svenska domare blivit ett slags pajasar som tar ett jämt antal utvisningar för båda lagen med undantag för grova regelbrott då de är uppenbart tvugna att döma ut straff. Domarna blir då inte en reglerande instans som ser till att reglerna följs – de blir en del av underhållningen med sin uppgift att se till att båda lagen får spela PP och att det blir spänning i matcherna. Vissa undantag finns såklart, men tyvärr så består de oftast i hemmadomare som viker sig för publiktrycket. I min mening så är svenska hockeydomare bara ett steg ifrån att få samma status som domare i amerikansk wrestling – en slags pajasar som är där för att underhålla och roa.

Så vad beror då detta på, och vad är lösningen på problemet? (För ja, jag ser det som ett problem för svensk hockey) Detta är en fråga som jag funderat länge på, och jag tror att jag äntligen har kommit på svaret.

Först vill jag dra en parallell till NHL. I NHL valde man att införa nolltolerans mot spelförstörande och onödiga regelbrott så som slashing, hakning, tripping, interference osv. Deras tilltag har gett resultat, och hockeyn i nordamerika är bättre än någonsin. I Sverige valde man att följa detta goda exempel och införde sin nolltolerans för ett par säsonger sedan. Resultatet blev ett ramaskri bland klubbar, spelare och fans – precis som i NHL. Skillnaden var att man i Sverige vek sig för trycket och återgick till den tidigare bedömningsnivån även om man utåt förespråkade nolltolerans, medan man i NHL fortsatte på den inslagna linjen och lät klubbar, spelare och fans anpassa sig efter den. Vissa problem uppstod i Elitserien när man tog in internationela domare och sade till dem att praktisera denna inbillade nolltolerans. De internationella domarna hittade mängder med utvisningar och hela projektet sågades vid fotknölarna.

I Elitserien så är slashing oftast inte en utvisning. Inte heller hakning, holding, interference eller checking from behind. I stället finns en outtalad nivå som domare ska hålla där slashing är ok så länge det inte är en vanvettig slashing. Hakning är ok så länge den inte pågår för länge eller får motspelaren att ramla. Interference är ett taktiskt vapen som inte genererar utvisning så länge man inte tacklar ner en spelare utanför spel och checking from behind bara resulterar i utvisning vid skada eller vid någonting som annars skulle vara en charging.

Jag tycker därför att dessa ”regelbrott” bör tas bort från regelboken. Varför ska regelboken ta upp företeelser som regelbrott när de i realiteten inte alls är regelbrott? Varför ska det stå att man inte får slå en annan spelare med klubban när man i praktiken får det?

Jag tycker att Elitserien ska införa en riktig nolltolerans. Jag struntar i om utvisningsbåsen inte räcker till för lag som Färjestad. Jag struntar i om spelare, tränare och supportrar klagar. Det jag bryr mig om är en konsikvent domarnivå där ett regelbrott är ett regelbrott och där man klart och tydligt vet vad som går över gränsen och resulterar i en utvisning.

Eftersom nolltolerans inte verkar vara ett alternativ efter det fiaskoliknande försöket med just detta i Elitserien, så föreslår jag att regelboken skrivs om.

Slashing bör tas ur regelboken. I stället bör någonting som ”Våldsamt slag med klubba” innebära utvisning. De hundratals slashingar jag såg i matchen mellan Brynäs och Färjestad är inte utvisningar och ska därför heller inte i teorin vara det. Slag likt det Nils Ekman slog mot Silfverberg bör däremot, självklart, innebära utvisning och jag tycker därför att regelboken bör reflektera detta faktum. ”Våldsamt slag med klubba” är vad som ger utvisning i dagens Elitserie, så varför lura oss själva och vår omvärld genom att ha en verkningslös regel som inte efterföljs?

På samma sätt bör hakning helt tas bort och helt ersättas av tripping som bör få en vidare betydelse. Holding och interference bör ersättas med någon form av interference där en tydlig sekundregel finns. Holding är vida tillåtet i Elitserien men när en spelare håller i en annan för länge så blir det utvisning. Var går gränsen? Checking from behind bör helt avskaffas. Charging täcker det verkliga regelbrottet väl. Även crosschecking bör ses över då bara våldsamma crosscheckings resulterar i utvisning.

Min poäng är alltså: Domarna bör döma efter reglerna, och alla ska veta vad som gäller. Det innebär nolltolerans och om nolltolerans inte är realistiskt med dagens regelverk så bör man anpassa regelverket efter hur verkligheten ser ut.