Skön vinst – men nu måste spelet stabiliseras

Brynäs vann mot Skellefteå med 5-0 och tog därmed en riktigt skön vinst och tre välbehövliga poäng. Ett bättre sätt att komma tillbaka på efter matchen mot Modo fanns nog inte, och krisstämpeln är nu delvis utsuddad.

Inför matchen mot SAIK hade Czarnecki vaskat om i kedjorna. Kahnberg petades och Johan Larsson gick istället in tillsammans med Nordquist och Lauritzen. Samtidigt förpassades Hansen från första-kedjan, där Granström gick in, till fjärde-kedjan där han spelade tillsammans med Wännström och Sundström. Framförallt Larssons placering tillsammans med Kahnbergs gamla vapendragare visade sig vara lyckat. Den kedjan låg bakom fyra av målen och blev den första-kedja som de borde vara. Samtidigt höjde sig den nuvarande förstakedjan när Hansen byttes ut mot Granström, även om de inte stod för några poäng under gårdagens match. Även Hansen såg piggare ut och tog nog omplaceringen på rätt sätt.

Även på målvaktssidan gjordes ett byte då Svedberg gick in istället för Greiss. Svedberg höjs idag till skyarna och håller man nollan så har man såklart varit bra, men sanningen är att det var laget som spelade bra och man hade vunnit oavsett målvakt. Målvaktssituationen kommer jag för övrigt att behandla i ett separat inlägg senare idag eller i morgon. För tillfället kan jag konstatera att Svedberg har varit bra när han fått chansen.

Här är highlights från matchen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6IO_x8Ds6oE&feature=player_profilepage[/youtube]

Vinsten mot SAIK var såklart framsteg, men det viktiga för Brynäs är inte en enstaka match. Det viktiga är att bibehålla en stabilitet i spelet och göra fler bra matcher. Som Geflesportens krönikör Stisse Åberg skriver; den här vinsten betyder ingenting om den följs upp med förluster.

Omvaskningen i formationerna är en bra start. Kahnberg, som varit helt under isen, petas till förmån för Wännström som tidigare suttit på bänken. Nu väntar jag bara på att Rohdin ska få chansen igen och att Hansen petas. Larsson är troligen en bättre center än ytterforward, men jag är ändå nöjd att han får spela.

Kedjan Somervuori – Järnkrok – Silfverberg var den enda kedja som fick vara intakt. Här tycker jag att Järnkrok har sett väldigt sliten ut och jag undrar om inte han behöver ett uppehåll. Järnkrok är en av Brynäs bästa spelare i normala fall men kommer inte riktigt upp till den nivå han kan vara på i de senaste matcherna.

Det var inte bara kedjorna som förändrades idag. Också backparen blev omkastade och gamla radarparet Andersén och Jonsson återförenades. Bertilsson gick in med Ekholm och Carlsson gick in med Sundqvist. Om Clarke petades eller inte vet jag inte, men med tanke på att han var sjuk mot Modo så var han antagligen borta av samma anledning här. Backarna gjorde såklart en bra match och det såg stabilt ut defensivt. Det är ofta de offensiva backarna som får uppmärksamhet, men spelare som Bertilsson, Carlsson och Sundqvist bör höjas efter den här matchen. Jonsson såg också riktigt stabil ut och ser ut att vara på god väg mot sin forna form.

Vinsten igår var till stor del en coachvinst. Formationerna kastades om och en rutinerad tilltänkt stjärna bänkades. Det sistnämnda tror jag fungerar som en motivator åt många andra spelare. Presterar du inte så blir du bänkad, oavsett namn på ryggen och antal nollor i lönekuvertet. Enligt min åsikt så borde omformationer gjorts tidigare under säsongen. När spelare inte presterar och andra står på sidan och väntar på att få visa upp sig så kan förändringar göras även om laget vinner. Om en kedja underpresterar kan den förändras även om andra kedjor gör så att laget vinner matcher. Men jag ska inte börja klaga på det en dag som denna. Czarnecki gjorde lyckade förändringar och det ska han såklart ha cred för! Han visar att han är mannen för uppdraget.

Det jag såg på isen igår var hårt jobb och hög fart – en skillnad som natt och dag jämfört med matchen mot Modo. Nu hoppas jag bara att det håller i sig och att Brynäs kan lyfta sig mot den nivå som jag vet att de kan uppnå. I så fall är inte semifinal ett orealistiskt mål helt plötsligt…