Äntligen sätter säsongen igång!

Nu börjar äntligen Elitserien igen, och man kan vakna ur sommar-dvalan. Jag hoppas att ni bloggläsare, precis som mig, haft en bra sommar!

Ikväll möter Brynäs Växjö hemma och jag räknar med ett härligt drag i hallen. Utifrån resultaten i European Trophy så verkar Brynäs vara i helt okej form. Det är dock svårt att dra några slutsatser utifrån försäsongen då man t.ex. ofta presterats som bäst i Elitserien efter en bra försäsong. Det är trots allt efter jul som allting avgörs.

Trots att våren är den viktigaste delen av säsongen så är också de första omgångarna viktiga. Efter de första 10 omgångarna brukar serien ”sätta sig” och man kan staka ut vilka lag som är topplag och vilka som kommer att få kriga för att slippa kvalserien. Detta behöver absolut inte stå sig säsongen ut, men jag tycker mig kunna urskilja en trend där de lag som halkar efter i början av säsongen hamnar i ett psykologiskt underläge som skickar dem hela vägen till Kvalserien. Därför blir matcher som hemma mot Växjö, där man på papperet ”ska” vinna, viktiga.

Elitserien bjuder på några nyheter i år. Sparkregeln har ändrats. Numera får spelare aktivt styra in pucken i mål med skridskon. Dock får en spelare fortfarande inte aktivt sparka in pucken. Det kommer att bli en svår bedömning för våra kära domare och jag kan tänka mig de ”domarskandaler” som kommer att skapa rubriker.

En annan nyhet är att nationalsången inte längre spelas innan seriematcher. Den förändringen tycker jag är olycklig. Nationalsången innan match är en fin tradition och en stämningshöjare. Dom där minuterna när hela arenan är tyst kan jämföras med lugnet före stormen och har, tvärt om vad hockeyligan tror, en stämningshöjande effekt. Jag är glad att nationalsången fortfarande kommer att spelas innan slutspelsmatcher och jag hoppas att den återinförs inför nästa års Elitserie.

I övrigt kan Brynäs, som de facto är Sveriges bästa lag, även förvänta sig en ny motståndare. Rögle har återigen tagit sig upp i svensk hockeys finrum och kommer att göra ett tappers försök att hålla sig kvar. Nykomlingar brukar ofta prestera bra i början av säsongen för att sedan sjunka tillbaks och i slutändan få kriga för att slippa kvalserien. Precis så tror jag att Rögles situation kommer att vara. När de andra lagen drömmer om att tiden ska gå så att det blir dax för slutspel så kommer Rögle att spela med mycket inspiration och hjärta, som nya lag ofta gör. När sedan de andra lagen också börjar bli inspirerade, ungefär runt jul, så kommer Rögle att sjunka i tabellen. Dock tror jag att Rögle klarar sig kvar på bekostnad av vinterns jumbolag Timrå och AIK.

Inom kort kommer mitt tips för hur tabellen kommer att sluta, och ikväll kommer jag att analysera kvällens match. Naturligtvis kommer jag att hålla ett extra öga på Brynäs nyförvärv.