Efter matchen: AIK – Brynäs

Brynäs åkte till Stockholm för att möta ett AIK som är grovt nederlagstippat av alla tyckare, inklusive mig själv. Inför matchen har Brynäs spelat två oavgjorda matcher med bonuspoäng i en av de två matcherna.

Matchen inleddes på ett bra sätt när Berglind gjorde 1-0 till Brynäs. Målet är egentligen inte mycket att analysera, men jag konstaterar att det ibland lönar sig att lägga in puckar på mål när andra alternativ saknas. Även om ett skott ur det läge som Berglind hade ofta är menat för retur så kan det också slinka in om motståndarlagets målvakt inte gör en hundraprocentig insats.

AIK replikerade relativt snabbt och kvitterade till 1-1. Efter det tog Brynäs över.

Brynäs visade AIK att man är ett mycket bättre lag, och gick efter två mål av Widing ifrån till 3-1. Där borde matchen ha varit avgjord, men en olycklig utvisning på Djoos gav AIK chansen att komma in i matchen igen. Djoos åkte ut för en hög klubba som på intet sätt var avsiktlig men som helt riktigt ledde till utvisning. Precis som reglerna säger så fick han dessutom 2+2 minuters utvisning efter att motståndaren börjat blöda. Personligen tycker jag att den regeln bör ses över då blodvite till 99% är en tillfällighet och därför inte borde få spela en avgörande roll för matchers utgång. Regeln borde snarare vara att en till synes medveten hög klubba ger 2+2 minuter medan en oavsiktlig hög klubba bara ger en tvåminutare.

Hur som helst så fick AIK en väg in i matchen, och tog den. 3-1 blev 3-2 och senare 3-3 vilket blev slutresultatet. Det oavgjorda resultatet innebär att Brynäs fortfarande är obesegrade efter full tid, vilket faktiskt också gäller för de innan säsongen så nederlagstippade AIK.

I förlängningen avgjorde Gunderson efter ett patenterat dragskott från blå linje i power play. Precis som i t.ex. den avgörande SM-finalen mot Skellefteå så fick Gunderson tid på sig på den blåa linjen och lyckades pricka in ett dragskott bakom en skymd motståndarmålvakt.

Segern innebär att Brynäs skrapat ihop fem poäng på tre matcher vilket får ses som godkänt. Att man fortfarande inte förlorat efter full tid infriar Tommy Jonssons önskan att Brynäs ska vara ett lag som är svårt att slå. Dock tycker jag att Brynäs skulle ha tagit tre poäng i kväll. Brynäs är ett bättre lag än AIK, vilket också blev tydligt i kvällens match. När ett lag är så mycket bättre som Brynäs var än AIK i kväll så bör det laget ta tre poäng.

Noterbart från kvällen är att Brynäs forwards äntligen gjorde mål, då Daniel Widing nätade två gånger. Notera även att Nordquist gjorde fyra assist. Ett tråkigare inslag var att Bertilsson fick en puck i ansiktet när han satt på avbytarbänken och blödde till synes rejält. Bertilsson har haft en hel del otur med slumpmässiga skador.

En annan sak som jag noterar är att Honken ännu en gång gör en mycket stabil insats. Innan Honkens AHL, NHL och Frölunda-sejour så var han ganska ojämn och blandade grymt bra insatser med svaga insatser. Förra året såg han mer stabil ut men fick då dela målvaktssysslan med Niklas Svedberg. Nu har Honken spelar alla tre inledande matcher och har gjort ett mycket stabilt och bra intryck.

I år tänkte jag ha en ny approach i mina ”efter-matchen” rapporter. Jag kommer att skriva min åsikt om matchen och sedan länka till annan läsning om den aktuella matchen, samt visa vad andra tyckt om matchen på twitter. Detta innebär inte att jag kommer att skriva mindre (även om kvällens analys är kortare än vanligt) utan ger förhoppningsvis läsaren en bättre möjlighet att läsa om kvällens match, och det är väll därför ni läsare läser det här?

Matchfakta

AIK – Brynäs IF 3-4 sd (1-2, 1-1, 1-0, 0-1)

Period 1
0-1 01.34 Victor Berglind (Jonas Nordquist, Sebastian Lauritzen) EQ
1-1 06.15 Joakim Nordström (Andreas Frisk, Victor Ahlström) EQ
1-2 17.22 Daniel Widing (Ryan Gunderson, Jonas Nordquist) EQ

Period 2
1-3 32.27 Daniel Widing (Jonas Nordquist) EQ
2-3 35.55 Nicklas Jensen (Dick Tärnström, Broc Little) PP1

Period 3
3-3 54.25 Victor Ahlström (Tobias Viklund, Mattias Janmark-Nylén) EQ

Period 4
3-4 64.30 Ryan Gunderson (Calle Järnkrok, JOnas Nordquist) PP1

Skott: 32-30
Utv. min: 4-8
Publik: 4105
Domare: Mikael Sjöqvist, Tobias Björk, Andreas Lundén, Fredrik Altberg

Källa: Brynäs hemsida

Åsikter om matchen på Twitter

Artiklar om matchen

AIK föll igen – efter lång videogranskning (Aftonbladet)
Brynäsback knockad av puck i Båset (Bertilsson) (Aftonbladet)
Aiks tredje raka förlust i förlängning (Expressen)
Brynäs vann och höjde målsnittet (DN)
Vinst efter målfylld match (GD)