Efter matchen: HV71 – Brynäs

Annandagen bjöd på en repris av säsongens första bortamatch när Brynäs åkte till Ängelholm för att möta HV71. Inför matchen skrev jag att jag hoppades på en lika bra match den här gången. Även om matchen var bra så kan jag inte med handen på hjärtat påstå att den var lika bra som den match jag hänvisade till.

Den första perioden fördes av HV71 och Brynäs fick fokusera på försvarsspel, vilket man också gjorde bra. Att perioden slutade 0-0 berodde på det fina försvarsspelet där bland annat Styrman fick rikligt med speltid.

I den andra perioden röck Brynäs upp sig och ägde de första 6-7 minuterna totalt. Dock var det hemmalaget som genom Davidsson tog ledningen med 1-0 efter ett olyckligt Brynäsbyte. Brynäs svarade några minuter senare genom att kvittera. Resten av matchen var jämn med ett visst övertag för Brynäs som forecheckade aggressivt och ofta vann puck högt upp i banan, vilket som alltid visar sig besvärligt för motståndarlaget.

Några situationer blev kontroversiella i dagens match. Vid ställningen 1-1 gjorde Brynäs ett mål som Thuresson sparkade in i HVs kasse. Centralt för diskussionen är att regeln om spark har ändrats inför den här säsongen. Numera får en spelare sparka eller styra in pucken så länge skridskon inte lyfter från isen som en del av sparkrörelsen. Tidigare säsonger har ingen sparkrörelse alls tillåtits. Att Thuresson medvetet sparkade in pucken råder ingen tvekan om, men frågan är om hans skridsko lyfte från isen som en del av sparkrörelsen eller inte. Jag, och tydligen Tommy Jonsson likaså, tyckte inte det. Videodomaren tyckte det. Det är möjligt att situationen syntes tydligare på videodomarens bilder, men på de bilder jag såg (CMORE) såg målet ut att vara ett skolboksexempel på ett sådant mål som från och med denna säsong ska godkännas. Hur som helst dömdes inte mål, och jag vill gärna tro att videodomarna har tillgång till bilder som stöder påståendet att Thuresson löft skenan från isen när han sparkade in pucken.

En annan kontroversiell situation var i det avgörande skedet av förlängningen. Först drogs Calle Järnkrok ner. I den situationen tror jag till och med hemmapubliken varit förstående vid utvisning. Neddragningen ledde i sin tur till att Davidsson kom fri med Honken. Davidsson sköt ett slagskott från några meters håll som enligt Tommy Jonsson efter matchen styrdes upp i nätet bakom målet av den räddande Honken. Stämmer det ska naturligtvis spelet blåsas av och tekning ska utdömas i Brynäs zon. Detta hände dock inte. Personligen såg jag inte om pucken gick upp i nätet eller inte då TV-bilderna inte visade den delen av plexit/nätet. Hur som helst var det en kontroversiell situation. I stället för tekning så fortsatte HV sitt anfall och avgjorde matchen till 2-1.

Trots förlusten i övertid, som av de positiva fansen kan ses som ett kryssresultat, tycker jag att Brynäs kan vara ganska nöjda. Man producerade en hel del och pressade stundtals HV71 långt bak i egen zon. Spelet såg bra ut även om produktionen inte var den bästa, och det bådar gott inför nästa match borta mot Färjestad.

Bäst i Brynäs för dagen var hela försvaret och Honken. Även Mads Hansen gjorde en riktigt bra match och var viktig framförallt i box play. Jag tyckte mig se fina intentioner från Enterfeldt, Harju och Widing också. Som vanligt var Järnkrok framträdande. Värt att notera är även att Styrman gavs en hel del speltid utan att göra bort sig på något sätt.

Läs även Rollos hockeyblogg om Brynäs reflektioner från matchen på rollo.hockeybloggar.nu