Varför Brynäs förlorade i 4 raka

Medan både slutspel och kvalserie drar ihop sig mot en slutlig upplösning så är hockeysäsongen slut för oss Brynäsare. Efter att ha krigat i kvalserien de senaste åren så kanske man ska vara glad för att säsongen slutat något tidigare för vårt Brynäs. Men jag kan ändå inte undgå att vara missnöjd med avslutningen på säsongen.

Brynäs förlorade mot Färjestad i 4 raka matcher. Man gjorde 0,5 mål per match och fick Färjestads målvakt att framstå som en mänsklig vägg. Laget Brynäs såg inte lika hungrigt ut som i början av säsongen, och även om många krigade på bra så saknade jag det riktiga krigarhjärtat hos många spelare.

Jag tror att 0-4 i matcher mot FBK har flera orsaker.

Till att börja med kan jag ta upp det uppenbara: Färjestad har ett bättre lag på papperet och ”ska” vinna mot Brynäs i ett slutspel. Det kan mycket väl stämma, och det visade sig stämma ganska väl, men jag tycker ändå inte att Färjestad ska vinna med 0-4 mot Brynäs i en kvartsfinal.

En av anledningarna till den snöpliga säsongsavslutningen är självklart att Brynäs fick möta just FBK. I flera säsonger har man haft otroligt svårt mot just Färjestad och det var det lag vi Brynäsfans absolut inte ville ha i en kvartsfinal. Brynäs hade själva chansen att slippa FBK genom att vinna sista omgången mot samma lag, men tog den inte. Den sista matchen var istället avslagen och det såg inte ut som att Brynäs ville vinna. Visst, man kan inte gå ut med inställningen att man inte kan vinna mot FK, men man kan gå ut med inställningen att göra en bra avslutning på serisepelet eller att vinna mot FBK för att skaffa sig ett psykologiskt övertag vid eventuellt möte i slutspelet. Istället gick man ut och spelade av matchen. Hade Brynäs vunnit hade man fått möta ett annat lag i kvartsfinalserien och jag tror att alla vet att det hade varit bättre för Gävlelaget. Även om FBK inte åkt ur innan Brynäs så hade man haft chansen att spela semifinal eller till och med final. HV71, Frölunda och framförallt Linköping är inte hälften så avskräckande som Färjestad när vi snackar motståndare för Brynäs.

En otroligt viktig orsak till ”0-4” var den uppsatta målsättningen. Målet för Brynäs har hela säsongen varit att gå till slutspel. Allt snack har handlat om slutspel. Inte ett ord har nämnts om vad som skulle kunna hända i detta slutspel. Så vad hände? Var målsättningen uppfylld och säsongen psykologiskt över? Det såg ut som det på isen.

Det är otroligt farligt att bli nöjd. Är ett lag generellt nöjda med sin säsong och målsättningarna är uppfyllda så finns det egentligen ingenting att spela för. Ingen trodde på Brynäs – inte ens Brynäs själva. Även om många gjorde bra insatser i kvartsfinalserien så märktes det på isen att en viss mättnadskänsla fanns.

Nästa säsong bör målet vara semifinal eller final. Final kanske inte är en realistisk målsättning men om den övergripande målsättningen kompletteras med del-mål (precis som i år) så kanske hungern kan finnas kvar. Även semifinal räcker som målsättning, tycker jag, då motivationen ska finnas där naturligt i en semifinalserie.

Naturligtvis finns det flera orsaker till att Brynäs åkte ut mot Färjestad. Målskytter har jag redan nämnt, och det var ett övergripande problem hela säsongen. Medans Pavel Brendl öser in mål i Ryssland så får Brynäs kämpa och spotta blod för varje mål. Det som räddat ”oss” i år är det bra målvaktsspelet.

Kanske var årets säsong bara ett led i vägen tillbaka mot att bli ett topplag i serien. Kanske är målsättningen semifinal nästa säsong och SM-guld inom ett par år. Men att vara motiverade i en kvartsfinal är ett måste för att gå vidare, och det tycker jag inte att Brynäs lyckades med.

Daniel Widing är på väg bort. Får inte Brynäs in målskyttar så ser det mörkt ut nästa säsong. De spelare som skulle kliva fram och göra fler mål har inte gjort det, även om t.ex. Dackell klivit fram oerhört jämfört med förra säsongen.

Jaja… ny säsong om ett par månader, men nya inlägg inom några dagar! Bara för att Brynäs säsong är slut så innebär inte det att vi kan fortsätta blogga, prata och tänka Brynäs.