Dödläge i hockeyn

Nu har striden eller striderna rättare sagt lagt sig.  Fula Färjestad blev mästare och stackars Södertälje åkte ur. Tyckte inte de var värd det faktiskt.  Enligt mig hade det varit mer rättvist om MoDo åkt ur. Växsjö gick upp till elitserien vilket ger staden ett riktigt lyft. Se ett tidigare inlägg om det från mig.

 Och vem värvade de alltså Växsjö om inte Tomi Kallio från Frölunda?  Och några fler som jag har glömt namnen på.  Urbas eller rätta mig från Malmö också. Också här i laget Växsjö är det någon från hockeystaden Gävle. Nämligen Marcusson lagkaptenen som stannar kvar.

Brynäs har värvat både nytt ungt och äldre bättre begagnat. Dixon verkar komma tillbaka och Lavander kommer från Luleå vilket har medfört att fansen i Luleå protestarat. Coachen i Luleå som kommer från Almtuna vill ha små snabba spelare och då platsar inte Lavander.

Små snabba? Ja inte lönade det sig mot Skellefteå. Och inte hade det lönat sig mot grobianerna i Färjestad om de vunnit semin. Så Luleå kommer knappast att komma längre nästa år.

Martin Johansson från Mora är ett nytt namn i Brynäs nästa säsong. Jag vet inte mycket om honom men han är en snabb och skridskoskicklig spelare. Tommy Jonsson Brynäs coach i nästa säsong säger att ”Martin är en intressant spelare han är fortfarande ung och står under utveckling, men han har ändå en hel del elitserierutin. Han är en väldigt skridskoskicklig spelare som kommer att passa väl in i vår spelaridé med tanke på att vi vill spela hockey med hög intensitet och i hög fart. Han kan dessutom spela på flera postioner både som center och ytterforward”

Själv tycker Johansson att det ska bli kul att spela i elitserien igen och han säger att känner flera killar i brynäslaget. 

Många klubbar var intresserade av Johansson. Han har spelat i Färjestad tidigare i 80 elitseriematcher!  Han har också spelat i Skåre, Bofors och Malmö. Född 1987 som han är har han hunnit med mycket och dessutom spelat Sverigesi J18 – och J20 lag. 

Jonsson har aviserat att han tänker satsa mer framåt än tidigare. Czarnecki är en utpräglad defensiv coach och Jonsson har sagt att han inte alltid varit överens med Czarnecki. Själv tycker jag det verkar jättebra. Den defensiva hockeyn är jättetråkig. Full fart framåt är det som gäller. Inte så att försvaret är oviktigt men det gäller också att tänka på att publiken får valuta för pengarna.

När det gäller Lavander som har ett 2+1 årkontrakt säger Mikael Sundlöv sportchefen: ” Mats Lavander är en kille med riktigt bra karaktär, och som är en kanonkille både på och utanför isen. Hans tyngt och storlek är något vi letat efter och nu tycker vi hittat. Han är kort och gott en krigare. Han har med fördel spelat med yngre killar som Harju, Omark, Ahlbrandt och Olausson, killar som är på väg framåt i sin karriär, och som han hjälpt otroligt mycket på vägen”

Lavander som är född 1980 har spelat tidigare i Piteå och Björklöven innan han kom till Luleå. Alltså en riktigt rutinerad spelare.

Och enligt mig behövs det tyngre spelare i Brynäs. I de matcher jag sett i elitserien och slutspelet har Brynäs orkat spelat tufft i någon match då och då och då ofta vunnit. Det behövs ett tuffare lag för att slå Fula Färjestad vilket jag ser som ett av målen i nästa säsong. Och då i slutspelet naturligtvis.

Måste ändå säga med all respekt för Lavander att det känns konstigt att Brynäs värvar en spelare med den erfarenheten från Luleå en av ärkefienderna i elitserien. Men tiderna förändras förstår jag. Det som ändå känns bra är att många spelare i Brynäs är gävlebor eller har fostrats i Gävle ungdomshockey. Kul tycker vi brynäsfans att så många unga bra spelare har fostrats här.