Förlust i sudden för Brynäs mot Örebro

Inför matchen har det skrivits en hel del om formstarka Örebro. De har flera spelare som ligger i toppskiktet i serien som poängplockare och är kända för att vara kanske det svåraste laget att spela mot 5 mot 5. De har några ”gamlingar” som tillfört laget rutin. Tänker då på Strömberg, Kåberg och Skogs. Dessutom en hel räcka av nordamerikaner med poängkungen Tim Wallace i spetsen som gjort 10 poäng innan den här matchen. Även backen Sondell har gjort 10.

Det är vanligt att det går bra för nya lag i början men de brukar falna av efter ett tag. Men det har ännu i alla fall inte hänt när det gäller Örebro och inte Leksand heller för den delen. När det gäller Örebro så har mixen av spelare hittills varit lyckad. Och i kväll visade de att de kan vara att räkna med i SHL i år. Men jag säger bara kan. Det är ett lag som är svåra att spela emot. Men trots det så tippar jag att de ändå kommer att dala i serien framöver. Trots att det ser ut som om de har stort övertag i spelet som i kväll så tycker jag att det finns mycket luft i laget.  Mycket vilja och spel framåt men lite utdelning. Ett bestämt försvar och en bra målvakt klarar de inte är min åsikt.

Innan matchen fick jag besked om att Kilström skadats vilket bekymrade mig. Det är en klar försvagning av försvaret. Löf fick blixtinkallas från Almtuna dit han är utlånad.

Kunde också konstatera att Sandberg i Örebrokassen hade 90,59 i räddningsprocent och Honken som var ett strå vassare hade 92,93 innan matchen.

1:a perioden

Chanserna avlöste varandra från början. Örebro hade ett stolpskott i första vilket redan då visade sig hur farliga de var.

Redan efter 2:08 kom den första utvisningen. Brynäs hade enligt domaren 6 spelare på isen. På reprisen såg man att brynäsaren var seg ut men det var verkligen inget att blåsa för. En billig och fjantig utvisning enligt vad jag tycker.

Mellan ungefär 6-12 minuterna såg det prekärt ut för Brynäs. Dålig timing och flera felpassningar. En ständig press från Örebro. Enterfeldt hade ett friläge i slutet av 8:e men ingen utdelning. I 10:e fick Honken göra flera svettiga räddningar efter flera vassa örebrolägen.

I 11-12 minuterna började Brynäs komma in i matchen mer. I 14:e en fin chans efter tryck mot örebrokassen. Efter 17:43 blev Ollas  utvisad för hakning. Det räddade Örebro från kvittering tycker jag. Där hade de tur för ett brynäsmål hängde i luften. Efter ett svajigt boxplay gjorde Weinstock 1-0 för hemmalaget.

Sammanfattning och funderingar efter 1:a perioden

Örebro var det dominerande laget mycket beroende av brynäsutvisningarna där den första var billig. Brynäs kom igen mer och mer i andra halvan av perioden men utvisningen av Nokelainen  räddade Örebro. Efter ett svajigt boxplay kunde Örebro ta ledningen.

Tycker att det märks att 2 backar är skadade. Kilström och Persson. Det svajar emellanåt men det har det gjort ändå tidigare så kanske det inte stämmer ändå. Gunderson sade i intervju efter perioden att han inte var nöjd med Brynäs insats.

Hoppas nu bara att det inte är en hemmadomare som dömer funderade jag i pausen. Det brukar göra mig minst sagt upprörd.

2:a perioden

Redan i första minuten höll det på att bli 2-0 genom Benedetto. Efter 3:08 blev Anders Eriksson utvisad för tripping. Brynäs hade nu flera chanser. Kommer mest ihåg en inbrytning av Nokelainen. Nämnde  Eriksson sköt i målramen i den 5:e min. Nu kom 2 utvisningar för Brynäs. Först Nokelainen efter 7:33 och Alexander Larsson efter  10:13. Svettigt för brynässpelarna men de höll emot.

Nu vände det på utvisningssidan. Mina farhågor om en hemmadomare kom på skam. Rättvisan var återställd. I slutet av 13:e min. fick Brynäs spela 5 mot 3. Kom på mig att säga högt: gör något nu. Och det gjordes verkligen tack och lov. Rödin en av mina favoriter kvitterade. Strålande. Sedan i spel 5 mot 4 fungerade inte PP. I slutet av perioden har jag noterat inbrytning av Ollas och friläge för Harju.

Sammanfattning och funderingar efter 2:a 

Visst dominerade Örebro i spelet men jag tycker att skenet bedrar. Brynäsförsvaret trots att Kilström inte var med och Bertilsson fick bryta efter en ful tackling kämpade och det matchen ut tappert trots försvagningen.

Brynäs hade lika gärna kunnat få utdelning på några av sina chanser och lett matchen.

Örebro började nu spela fulare och fulare.

3:e perioden

Inför perioden sade örebrotränaren vid intervju på C More att Örebro lett matchen under 40 minuter. Lite skrytsamt men det låg tyvärr något i det. Men min kommentar är att det ofta inte är avgörande för hur en match slutar. Samma skryt hade färjestadstränaren också men det vet vi hur det slutade.När det gäller Örebro så kändes det att det var mycket luft i deras spel och inte särskilt effektivt.

Perioden började med Djoos utvisad. Noterar en styrning av Ollas i 2:a min. Sedan ett farligt tryck mot brynäskassen men Honken höll emot. Men i 5:e hände något som inte får hända. En bjudning av en brynäsare ett riktigt smörpass och Aulin kunde helt ren göra 2-1. Suck!

I 8:e får jag den tanken att brynässpelarna ser tröttkörda ut. De har svårt att hänga med örebroarna. Inte för att det saknades brynäschanser men ändå. Rödin kunde tex. ha kvitterat i 10:e min.

Nu yppade sig en jättemöjlighet att kvittera. Örebro fick 2 utvisningar efter varann bägge puckout. Kvitteringen kom efter 18:26. Harju verkade vara sist på pucken. En enorm lättnad.

I förlängningen avgjorde deras poängkung Sondell med ett lurigt skott från vänstersidan efter 3:56.

Funderingar efter matchen

Jag måste erkänna att jag blev överaskad av Örebro. De har lyckats bra med sina värvningar. Ett köplag rätt igenom men ett bra sådant. Utsålt för jämnan på arenan. Rymmer 5200. Kanske Örebro nu blir en hockeystad också om de inte redan är det. Den är ju redan en etablerad fotbollsstad. Men jag vill vara försiktig med att laget är att räkna med i fortsättningen som ett topplag. Hänvisar till vad jag skrev i början.

Örebro är det lag som jag tycker ha spelat fulast av de jag sett hittills. Det kommer att straffa sig i längden. Bertilsson fick en ful tackling och jag såg honom inte sedan. En klar försvagning av försvaret med Kilström också borta. Hoppas bara att det inte är något allvarligt.

Det var tur och mer skicklighet ändå att Honken gjorde bra ifrån sig i kassen. En dålig kväll för honom och det hade kunnat slutat värre. Men en bra målvakt är viktigt. Då får motståndarna ha hur mycket av spelet som helst så vinner de inte ändå.

Även om jag tyckte att de inte utmärkte sig särskilt i kväll så gjorde alla 3 transatlanter poäng i Brynäs. Det verkar som om Harju inte var sist på 2-2 målet som det såg ut.

Brynäs förlorade inte heller den här bortamatchen i full tid. Trots att man inte spelade bra så klarade de ändå 1 poäng.

Ser i en del inlägg efter matchen att några ojar sig över att Örebro inte tog 3 poäng. Men de glömmer att de mötte ett bra lag som ännu inte förlorat borta i full tid. Och med lite tur ikväll hade det blivit Brynäs som tagit 3 poäng. Och med lite mer skicklighet av Brynäs som inte gjorde någon av sina bättre matcher. Hade Brynäs spelat i 3:e som mot Färjestad hade Örebro inte haft en chans.