Härligt Brynäs

När laget som bäst behövde det så skärpte Brynäs till sitt spel. Ett tajtare och mer defensivt spel passar Brynäs just nu. Trodde aldrig att jag skulle säga det efter förra säsongens SM-guld där man gick ifrån det defensiva och satsade allt framåt. Och det var en mer publikvänlig hockey. Men det gick bättre då än den här säsongen då spetsar som Ekholm, Silfverberg och Larsson m.fl. möjliggjorde ett sånt spel. Bara Brynäs vinner igen får de egentligen spela med vilken taktik som helst det blir publikvänligt ändå.

Jag tycker också att spelarna har höjt sig över hela linjen. Ungdomarna har blivit mer tuffa och gör inte så många misstag. De nya ungdomarna som prövas nu som Lindgren, Larsson och Nörstebö har gjort en mycket bra insats. Jag tror knappast att de räcker till i ett tufft slutspel men det är bra som det är att det blir kvartsfinal.

Matchen mot AIK var verkligen både spännande och välspelad. Chanserna växlade friskt och Honken hade en bra dag. Han gjorde flera svettiga räddningar. Men Brynäsförsvaret har blivit bra på att tränga ut motspelarna mot hörnen och ännu bättre ofta stänga till mittzonen. Och framför allt. Viktiga mål har börjat trilla in. När de som bäst behövs. Och spelare som inte hittat målet tidigare som tex Ollas har börjat näta igen.

 Många gjorde en bra insats i dagens match i Brynäs. Honken utnämner jag som lagets bästa. I försvaret trivs man bra med det nya spelsättet. Gunderson är alltid bra och får dra ett tungt lass. Seriens näst mesta speltid sas det i kommentarerna. Han får verkligen göra rätt för sin lön. Han har under säsongen haft en otacksam uppgift då flera backar varit och är skadade och laget floppade. Idag gjorde han sitt paradnummer. Nämligen ett lurigt skott från blå vilket resulterade i mål. Matchens enda mål och en biljett till slutspel.

Framåt var alla skärpta möjligen Harju ser lite trög ut. Spelare som Ollas och Granström har lagt in en högre växel då det behövs som bäst. Järnkrok är alltid på alerten. Men framför allt var det en utmärkt laginsats som möjliggjorde segern idag.

AIK har gjort en serie bra matcher men det verkade som om de var lite trötta även om de stundtals var farliga. Den anstormning de gjort senaste tiden för att nå slutspelsplats har utan tvekan tagit på krafterna. Men de är ett kämpalag som kommit tillbaka till elitserien för att stanna sedan den utmärkte tränaran Roger Melin tog dem dit.

Efter matchen intervjuades tränare Jonsson av Wikegård m.fl. Han var där mycket ärlig i sina kommentarer om den svåra kris laget genomgått. Efter matchen mot Skellefteå och 9-1 i baken så diskuterades en mer defensiv linje. Han medgav att det varit jobbigt vilket var befriande då han tidigare varit mycket undanglidande och förminskat problemen. En sak hade han rätt i tidigare och det var då han lovade laget till slutspel.

Alla säger att Skellefteå väljer Brynäs i första hand. Med dagens Brynäs tycker jag att de inte skulle vara självsäkra med det. De fick stryk i fjol och kan få det i år också. Ingenting är självklart och hockyresultat har verkligen visat sig vara en färskvara. Ändå måste jag erkänna att Skellefteå är ett lag som jag tycker ser kompeltt ut. Eller kan Brynäs se några svagheter de kan utnyttja? Jonsson antydde något åt det hållet i intervjun efter matchen. Men vi får se om de väljer Brynäs.

Jag och flera med mig har nu blivit mycket mer positiv i kommentarerna efter de senaste matcherna. Den långvariga depression vi lidit av under krisen har släppt. Vi tackar spelare och ledare för den skärpning laget visat senaste tiden och ser an kvartsfinalen med en positiv syn.