Missat slutspel med minsta möjliga marginal

För första gången sedan våren 2008 då man tvingades till spel i kvalserien kommer vi inte att få se några slutspelsmatcher i Gavlerinken. Detta efter att Brynäs endast vann en av de sista tio matcherna i serien, vilket ledde till att man rasade i tabellen. Med tanke på att laget gick till kvartsfinal förra året och till final för två år sedan var förhoppningarna på Brynäs ganska stora när säsongen inleddes i höstas. 

Dock började det inte något vidare. Bara en seger på de sju första matcherna, vilket gjorde att tränaren Tommy Sjödin till slut fick sparken. In kom istället Andreas Dackell och Andreas Sundqvist och runt jul började de så smått få ordning på skutan och det såg i alla fall ut som att det skulle bil slutspel. 

Men, så i mitten av februari började det braka utför igen. Förlust på förlust inkasserades och slutspelstrecket närmade sig sakta, men säkert. Inför sista omgången stod Brynäs på samma poäng som Örebro, som i det läget innehade slutspelsplatsen på grund av bättre målskillnad. Nu var Brynäs tvunget att åka ner till Scandinavium och åtminstone ta poäng mot tabelltrean Frölunda. Samtidigt hade Örebro en svår bortamatch mot Malmö, som var piskat att vinna för att kunna nå en direktplats till kvartsfinal. Så en viss chans fanns fortfarande för Brynäs.

Source: ”Gavlerinken Arena” by Hans Lindqvist via Wikipedia (Public Domain)

I Scandinavium började det också bra med 2-1-ledning för Brynäs efter första perioden. Dock vände sedan hemmalaget Frölunda till 3-2 i mittperioden. Men, hoppet levde ännu för Brynäs eftersom Malmö efter två perioder skaffat sig en tämligen säker 3-1-ledning mot Örebro. Med andra ord skulle det räcka med en poäng för Brynäs för att Gävlelaget skulle gå till slutspel. Oturligt nog blev det inte så. Istället ökade Frölunda på till 4-2 och till slut fastställde Joel Lundqvist slutresultatet till 5-2 i tom bur. SHL-säsongen 2018/19 var därmed över för Brynäs del.

Dock var det knappast i den sista matchen mot Frölunda som Brynäs tappade en slutspelsplats utan långt tidigare. Frölunda är dessutom ett riktigt bra lag som enligt elitserien betting odds tillhör en av favoriterna till att ta hem SM-guldet senare i vår. Även om Brynäs spelade hyfsat i mitten på säsongen tappade laget alldeles för mycket mark i början av säsongen. En skada som sedan blev svår att reparera. Krisen med en sparkad stjärnspelare, en sparkad sportchef och en sparkad tränare gjorde förstås inte heller saken bättre. 

Nu gäller det för Gävles stolthet att ta nya tag och faktum är att Brynäs redan börjat blicka framåt mot kommande säsong. Nyligen presenterade klubben en ny profil i den sportsliga ledningen i form av ingen mindre än den gamle målvakten Michael Sundlöv, som spelade i klubben under totalt tolv säsonger mellan åren 1987 och 1999. Dessutom har laget gjort klart med några intressanta spelarnamn inför kommande säsong. Bland annat backen Alexander Lindelöf, bror till fotbollsspelare Victor Nilsson Lindelöf, samt forwarden Lukas Zetterberg som under den senaste säsongen i Västerås stod för hela 43 poäng och därmed kom fyra i poängligan i Hockeyallsvenskan. 

Source: ”Gavlerinken” by Johan Hansson via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)