Reflektion över Elitserieinledningen

Jag har av olika anledningar inte haft möjlighet att blogga allt för ofta. Det ska nu bli ändring på det! Som första steg kommer jag själv att blogga mer frekvent, men jag kommer också att ta in en medbloggare till Brynäsbloggen. I fortsättningen kommer bloggarens namn att stå som författare istället för som nu ”brynas”.

Det har spelats 20 omgångar när Elitserien nu tar landslagsuppehåll. Brynäs landar inför uppehållet på en fjärde plats med sju poäng upp till förstaplatsen och nio poäng ner till ingenmansland. Med undantag för AIK, MoDo och Timrå som verkar göra upp om att slippa kvalseriespel så är Elitserien mycket jämn.

Brynäs inledning på säsongen har varit bra. Med undantag för vissa dippar så har man gjort ett stabilt intryck. Honken och Svedberg har spelat bra och man har gjort näst flest mål i serien. Det som på förhand var ett stort orosmoment, nämligen backsidan, har inte fallerat så som de värsta pessimisterna förfarade. Med Ekholms tillskott i truppen ser det riktigt bra ut även om Jonsson självklart saknas när han nu är skadad.

Simon Bertilsson har klivit fram på precis det sätt som Tommy Jonsson hoppades inför säsongen. En mystisk magsjukdom stoppade honom från en välförtjänt landslagsuttagning och jag hoppas att han kan utvecklas ytterligare. Om Bertilsson håller landslagsklass så anser jag att Brynäs har tre landslagsmässiga backar i honom, Ekholm och Lars Jonsson. Tyvärr är Jonsson för tillfället skadad. En annan back som visat en stigande formkurva är Gunderson som framför allt är nyttig i power play, där han ofta har kyla och timing för att ta skott vid rätt tillfällen och på så sätt både göra och ligga bakom mål. Andersén och Sundqvist gör ett bra defensivt jobb även om Sundqvist inte är den backjätte han var för två säsonger sedan och Löf, som hade en hel del att bevisa inför säsongen, har varit klart godkänd.

På forwardssidan har utvecklingen varit ungefär som förväntad. Spelare som Silfverberg, Jernkrok, Widing, Lauritzen och Nordquist producerar. I den skaran kan även Larsson nämnas, men med tanke på förra årets slutspel är det ingen överraskning. De spelare jag främst vill lyfta fram är istället Ollas, Johansson och Lavander. Lavander gör precis det han ska. Ollas och Johansson sågs inför säsongen som fjärdeline-spelare, vilket de också är. Skillnaden i år är att fjärdekedjan är livsfarlig framåt och inte skapar fog för notorisk tredjeperiodsbänkning a la Czarnecki. Ollas forechecking har skapat mängder av chanser och Johanssons snabbhet är livsfarlig både i kontringar och forechecking. Det är riktigt kul att Brynäs kan få fram fyra starka kedjor för första gången på flera säsonger. Det är också roligt att de får spela mycket när de är bra. Czarnecki bänkade samma spelare varje match och toppade nästan alltid med samma spelare oavsett prestation. Jag gillar Tommy Jonssons matchcoachning bättre.

För första gången på många säsonger kan jag säga att min förhoppning om SM-guld är någolunda realistisk. Om Brynäs kan klara sig från ett skadehelvete så blir man livsfarliga i slutspelet – och hur häftigt vore det inte om man vann SM-guld det år som föreningen fyller 100 år?

——————————————————————————————-

Honken, som brukar vara ojämn, har gett ett stabilt intryck. Det måste kännas bra för honom att spela i ett lag med existerande försvarsspel för första gången på länge.

——————————————————————————————-

Diskussionen om huvudtacklingar är överdriven. Självklart ska farliga huvudtacklingar bestraffas men man måste också inse att man kan bli tacklad när man har pucken. Det funkar inte att titta ner när man är puckhållare – då smäller det. Om en tackling är medvetet mot huvudet så ska det innebära en lång avstängning. Om den av misstag träffar huvudet tycker jag också det ska ge matchstraff. Men om en spelare parerar en tackling med sitt huvud så får han till viss del skylla sig själv. Diskussionerna efter Bertilssons tackling, som man på reprisen ser inte ens träffar motståndarens huvud, var grovt överdrivna. Det som diskussionen borde handla om är om Luleåspelaren är puckförande eller inte. Är han det så är det inte ens utvisning. Däremot ska tacklingar som Karlssons på Kahnberg eller Jämtin på Bertilsson resultera i långa avstängningar. Den diskussion som nu förs kommer att resultera i att ingen vågar tacklas.

Kolla förresten på Foppas tribute-video på YouTube. Dom open ice tacklingar han delar ut där, som alltså hyllas, skulle resultera i långa avstängningar i dagens Elitserie.

——————————————————————————————-

Kris i Timrå. Är någon förvånad? Värva en förstemålvakt istället för två andremålvakter så löser det sig. Sen kan jag även upplysa Timrå om att spelare som inte får nya kontrakt med andra Elitserielag inte per automatik är bra Elitseriespelare. Ofta finns det en anledning till att dom inte fått förlängt…

——————————————————————————————-

AIKs vara eller icke vara i Kvalserien beror helt på Fasth. Fasths form har vacklat och därför ligger man där man ligger i serien.

——————————————————————————————-

Hade Brynäs gjort en svar säsongsinledning så hade alla, förmodligen inklusive han själv, tvivlat på Tommy Jonsson. Nu blev det inte så och det är jag glad för. Det är uppfriskande för Brynäs, för Elitserien och för svensk hockey att ett lag vågar satsa på en egen förmåga. Brynäs är inte bara vägledande i sin satsning på egenutvecklade spelare, men gör nu samma sak på tränarsidan.

——————————————————————————————-

Jag vågar inte ens spekulera i hur Brynäs lag kommer att se ut nästa säsong. Det känns som att ALLA unga spelare kommer att hamna i NHL. Men dit är det långt än så länge…

——————————————————————————————-

Det är aldrig bra med skador, men om någonting positivt ska komma ut ur Brynäs skadesituation så är det att fler unga spelare får chansen. Rohdin och Wännström är riktigt intressanta spelare redan den här säsongen och var det någon som missade att Molin (ja, Oves son) fick chansen senast?

——————————————————————————————-

Glöm inte att gilla Brynäsbloggen på Facebook. Det kan göras här uppe till höger. Prenumerera gärna på bloggen vid e-post också, så att du inte missar några uppdateringar. Nu kör vi!

 • Jens

  Du skriver att t.ex att Widing (5+3 på 20 matcher) har levererat men nämner inte ens Lauritzen (6+12 på 20 matcher, 4:e plats i Elitseriens poängliga) som har varit hur bra som helst? Kanske t.o.m den bästa i hela Brynäs hittills. Jag visste att han var underskattad i hockeysverige, men jag trodde att Brynäsfans åtminstone hade lite koll på sina egna spelare.
  Sen håller jag inte heller med om att Jonsson håller landslagsklass. Han har varit helt usel i säsongsinledningen. Vi får hoppas att han kommer igång snart.
  Sen tror jag dessutom att Timrå behöver mer än en ny målvakt för att klara nytt kontrakt.

 • Olof

  Helt rätt. Jag fattar inte att jag glömde Lauritzen! Jag lägger in det i inlägget nu. Tack för påminnelsen. Lauritzen har, precis som förra säsongen, varit en av lagets viktigaste spelare.

  Jonsson har inte hållt landslagsklass hittills men jag anser att han i ett normalläge gör det. Blir han skadefri och får 8-10 matcher i benen så tror jag att han blir den auktoritet på isen som vi är vana att se honom som.

  Jag tror Timrå har försökt värva ”billiga” utfyllnadsspelare och spetsat med några utländska spelare. Det är ungefär som Brynäs gjorde med rysskedjan. Dom behöver en ny femma för att komma till slutspel men jag tror att den första åtgärden måste vara en ny klassmålvakt.

 • Niclas

  Jag hävdar att Jonssons säsongsinledning var den bästa på länge, i de första matcherna. Glöm inte att han inte var inne på ett baklängesmål spel 5 mot 5 förrän i den 9e omgången mot Luleå (6 omgången mot SAIK var han även inne på ett baklängesmål men den matchen spelades senare). Att det sen har barkat åt skogen för honom är en annan sak, men en stark säsongsinledning hade han definitivt.

  Till Jonssons nackdel så har ju både Bertilsson och Gunderson spelat bra och hemvändande Ekholm gör ju inte direkt att speltiden ökar. Men jag tror ändå på Jonsson och det känns skönt att det finns en reserv i honom som kan komma till nytta under senare delen av säsongen. Som Olof skriver så är ju skadorna annars något som verkligen har skjälpt oss under slutet på säsongerna förut.

  Vad gäller Ridderwall så tycker jag att det finns kapacitet där, glöm inte att han gjorde en mycket bra säsong när han delade första spaden med Wesslau för två år sedan och förra året blev han utkonkurrerad av Mark i parken men spelade ändå över 20 matcher. Det ska bli kul att se vad Bremberg kan göra i Timrå och om det finns något krut kvar i gubben!