Inför Elitserien 10/11

Nu är det äntligen dax – Elitserien sätter igång!

Här ska jag försöka ge mig på att, i ett blogginlägg, summera försäsongen och mina tankar inför Brynäs säsong.

Brynäs har spelat ett antal träningsmatcher under försäsongen, med resultat enligt följande:

Brynäs-Södertälje 3-5
Visby Roma-Brynäs 3-11
Brynäs-Timrå 3-3 (3-4 e.str)
Mora-Brynäs 3-8
Leksand-Brynäs 4-3 e.str
Brynäs-AIK 4-2
Sundsvall-Brynäs 5-2
Timrå-Brynäs 3-3
Brynäs-MoDo 4-1
Djurgården – Brynäs 0-5
Leksand-Brynäs 7-1

Försäsongen är därmed ganska intetsägande. En bra trend som inleddes med vinst mot AIk, Sundsvall, oavgjort mot Timrå och vinst mot MoDo och Djurgården avslutades med en praktförlust mot det allsvenska laget Leksand. Det man kan säga generellt om försäsongen är att den inte spelar någon som helst roll när Elitserien drar igång.

Det enda som jag tycker att man kan utläsa från försäsongen är att juniorerna fortsätter visa fin form, precis som i förra säsongens slutspel. De visar att kedjan Silfverberg – Järnkrok – Rödin är att räkna med och ger oss som sett mörkt på den kommande säsongen ett visst hopp. Ur försäsongen kan jag också dra slutsatsen att Bjurling är förstemålvakt när säsongen drar igång, men att Svedberg kommer att få chansen.

Media uttrycker viss oro för att Somervuori inte spottat in mål på försäsongen. Det tycker jag är lite löjligt att hänga upp sig på. Somervuori är rutinerad och vet när målen räknas, och när de är betydelselösa. I träningsmatcherna är de betydelselösa.

Några nyckelfaktorer kommer att vara avgörande för Brynäs prestation den här säsongen:

Ungdomarna
Ungdomarna måste prestera. Brynäs har förlorat Dixon, Hietanen och Markström. Man har således förlorat två av de bästa målskyttarna och samtidigt förlorat den spelare som såg till att laget släppte in få mål (Markström). Det kommer därför bli viktigt att ungdomarna inte bara ersätter Dixon, utan även att de gör Brynäs till ett målgladare lag än förra säsongen. Här är såklart Järnkrok en spindel i nätet som center mellan Rödin och Silfverberg. Men det finns även andra intressanta ungdomar i truppen, på samtliga positioner.

Målvakterna
Målvakterna ja. Efter att ha haft två riktigt bra målvakter i Markström och Läck så har man nu två osäkra kort i Bjurling och Svedberg. Bjurling har en hög högstanivå och kan kliva in som en bra förstemålvakt. Gör han inte det så får vi sätta vårt hopp till Svedberg, och det tror jag inte blir allt för lyckat. Misslyckas Brynäs målvakter så blir det kvalserien.

Lars Jonsson
Hietanen är alltså förlorad till HV71. Juuso var försteback under slutspelet under Lars Jonssons skadefrånvaro. När nu Jonsson är tillbaks så är det han som ska leda lagets försvar. Man har i och för sig värvat in Dale Clarke, men han verkar mest vara ett offensivt vapen för PP. Det är Jonsson som ska vara fältherren där bak.

Skulle alla tre nyckelområden brista så kommer Brynäs att slåss om sistaplatsen med AIK och Södertälje. Om Bjurling, Ungdomarna och Jonsson gör succé så är semifinal, som Brynäs satt upp som säsongens mål, inte orealistiskt.

Ikväll får vi en första fingervisning om hur dessa tre nyckeområden ligger till.

Fortsätt läsa bloggen under dagen och kvällen för mitt tips av Elitserien, en inför-rapport inför kvällens Brynäsmatch samt en matchrapport när matchen är spelad.