Äntligen vinst för Brynäs i Skellefteå

Det är flyt i Brynäs nu. 5:e raka segern och avancemang till 3:e platsen i elitserien. En fartfylld och offensiv hockey i motsats till förra säsongen och mycket publikvänligt spel har varit årets kännemärke med Jonsson som tränare. Och ett försvar som blir bättre och bättre och kedjor som levererar.

Såg matchen på Canal + Extra. Kommentatorerna var flera  och under hela matchen gnällde först och främst Arto Blomsten men även Wikegård på hur dåligt Skellefteå spelade. Blomsten var ofta rent frustrerad över Skellefteå som han ansåg var slarviga och saknade linjer i spelet även om han tyckte att det såg bättre ut ju längre matchen varade. Men efterhand var han också tvungen att komma med positiv kritik av Brynäs även om det säkert tog emot. Man undrar om Blomsten sökt jobb i Skellefteå.

Wikegård gnällde om att lagen saknade intensitet och att bägge lagen gjorde en dålig match mest då Skellefteå. Där har han fel. Det var bra intensitet i matchen och varför Skellefteå såg dåliga ut var helt enkelt därför att Brynässpelarnas snabbhet och intensitet och bra checkingspel gjorde det mycket svårt för Skellefteå. Därför kom de för det mesta fel både i passningsspel och att de inte kom in framför mål som de ville. 

Brynäs har blivit bra på att utnyttja de andra lagens misstag och efter en felpassning av en Skellefteåförsvarare kunde Widing komma fri och snärta in 1-0 bakom Hadelöv. I andra perioden kunde Skellefteå kvittera i PP. Blomsten gnällde då också nu på Svedberg som han tyckte borde ta skottet. Kanske det men det var också det enda målet han släppte in.

Brynäs har elitseriens bästa PP med 25,8 % innan den här matchen . De fick inte så många chanser men i tredje perioden var det dags att visa att den fina statistiken inte är någon tillfällighet. Gunderson lade in ett handledsskott mot mål som påpassligt styrdes in av Johan Larsson. Sedan kunde inte Skellefteå kvittera utan Hansen gjorde 3-1 i tom bur i slutet av sista perioden.

Försvaret var mycket bra idag. Ekholm har sedan han kom stabiliserat försvaret betydligt. Lars Jonsson var tillbaka och gjorde en bra insats. Även de andra var mycket bra som Andersén och Bertilsson men Sundqvist var nog vassast idag. Han spelade både tufft och gjorde många brytningar.  

I målet var Svedberg utmärkt. Mycket bra insats. Säker och stabil. Det var till och med Blomsten tvingad att säga även om han som sagt gnällde över målet.

I kedjorna märktes ingen särskild idag tycker jag. Godkänd insats rakt igenom. Och trots att lagets kanske bäste PP-spelare Silfverberg är skadad och borta är det andra som kliver fram. Så ska ett talangfullt lag fungera.

Det var mycket slarv idag i passningsspelet men det berodde mest på att Skellefteå inte klarade av tempot. Även Brynäs gjorde felpassningar men inte så många som motståndarna.

I Arbetarbladet var det idag en tabell med de poäng som alla spelare fått i matcherna. Lars Jonsson var sämst i den tabellen. Det gör mig förb-d. Så sur att jag till och med funderar på att säga upp den tidningen som jag haft i flera år. Så dålig är inte Jonsson. Att han kommer tillbaka förbättrar kvalitén på försvarsarbetet. Men jag vill  också säga att Löv och Carlsson som hoppar in som reserver också gör en godkänd insats. Därför kan till och med Wikegård säga som han gjorde i kväll att han tycker att Brynäsförsvaret blir bättre och bättre.

Det ser som sagt bra ut nu för Brynäs. Pricken över i blir om det också blir vinst över fula Färjestad som kommer till Gävle på fredag. Czarnecki behöver en lektion i offensivt och publikvänligt hockeyspel. Det var vi inte bortskämda med när han var här. Ser att hans lag inte är på slutspelsplats nu efter förlusten mot Djurgården.

_____________________________

Djurgården blev överkörda av AIK i måndags även om 5-0 var i överkant. De tog revanch i kväll då de vann med 5-1 över Färjestad. Fans hade banderoller med krav på den grå eminensens avgång. Med det hat som finns mellan fansen i huvudstaden så måste det vara det skämmigaste som finns att att få stryk med 5-0 mot AIK. Det gnälldes i den matchen av kommentatorerna på Djurgården som inte hade utvecklats sitt spel, var steriotypa etc. Fråga är om inte kommentatorerna i TV har blivit de största gnällspikarna i hockeyvärlden idag.

Ett annat lag som kommit ner på jorden är Frölunda med sin danske målvakt Andersén. Till och med Brynäs har passerat dem i tabellen. Växsjö med Kallio klädde av dem i går. Det förvånar mig att Växsjö går så bra. Men allt har sin ände och när serien är slut är mitt tips att både AIK och Djurgården ha passerat dem i tabellen.