Brynäs kommande lag

Det ser ut som om Brynäs köpt klart nu. Kanske det blir någon fler innan säsongsstart om nu ekonomin tillåter.

Den siste som har kontraktet klart är Jonathan Carlsson. Det var välkommet tycker jag. Han har för mig alltid gjort ett bra intryck. Jobbar hårt och kan också spela tufft. Ibland överaskar han med någon soloraid. Jag har hela tiden ansett att han borde få vara kvar i laget. Kanske han har övervägt att flytta på sig men inte varit nöjd med anbuden.

I övrigt ser lagets nykomlingar ut som följer med mina kommentarer:

Johan Holmqvist målvakt.  Ja det var kul att han kom tillbaka. Vem av oss Brynäsfans minns inte SM-guldet 99? Med Svedberg som konkurrent om att vakta kassen så har nu Brynäs löst målvaktsfrågan inför säsongen. Till skillnad från förra då det problemet orsakade Brynäs en plats bland de 4 främsta. Med att ta hit en helt otränad reserv från NHL. Men det har jag tjatat om tillräckligt tidigare. Nu gäller det att se framåt.  Honken hade det inte heller kul i Frölunda som inte hade något toppenförsvar att skryta med som hjälp.

Ryan Gundersson back från Örebro. Tyvärr såg jag för lite av det laget på TV för att ha någon åsikt. Men han kan göra poäng i alla fall vilket knappast man kan säga om Clark som han ska ersätta. Clark var en transatlant som spelade helt europeiskt i den meningen att han inte spelade fysiskt. Han varvade bra och dåliga matcher. Men när han gjorde dåliga så var han livsfarlig med misslyckade brytningar och indianpass.

Jesper Ollars forward från Leksand. Ja så har då Brynäs snuvat Leksand igen på en av deras bästa. Han ska vara bra sägs det bland de som jag pratat med. Hoppas han klarar omställningen till elitserien bra. Men det brukar spelare från Allsvenskan göra. Skillnaden är inte så stor på nivån under elitserien och det finns många exempel från i fjol se tex på Luleå och Skellefteå.

Martin Johansson forward från Mora. Ja så har vi också snuvat Mora på en av deras bättre. Igen. Det är hårt att vara allsvenskt lag med förluster till elitserielag. Johansson är en lovande ung spelare som var en av Moras bästa.

Mats Lavander från Luleå. Det var faktiskt en klar överaskning. Ett av Luleås ankare. Men tydligen så vill man förnya i Luleå och då platsade han inte i den nya laguppställningen. Till Luleåfansens missnöje. En ”Kahnberg” i laget. Kanske vill Luleå ha tillbaka honom efter några säsonger som Frölunda ville ha tillbaka Kahnberg. Men en klar förstärkning till Brynäs. 

Daniel Widing från Djurgården. Tidigare i Brynäs som jag väl kommer ihåg. Måste säga att det är med lite blandade känslor som jag tänker mig honom som Brynässpelare igen. Han är kul att se på när han gör individuella insatser där han blixtrar till ibland. Men vissa perioder är han direkt anonym och ointresserad på banan. Ska bli intressant att se hur det blir.

Ungdomarna Johan Larsson och Jacob Silferberg har kontrakt med Minnesota resp. Ottawa men lånas ut nästa säsong till Brynäs. Bägge är intressanta spelare på uppgång. Vem minns inte hur Silferberg prisades i VM?  Och Larsson i junior VM? Och de har gjort i från sig bra också i Brynäs hittills. Bägge är kul att se på. Snabba och fräcka. 

Förlusterna då? Lite kort om dem också. Czarnecki lämnar som bekant till Färjestad. Som jag nämnt tidigare så gör de säkert ett nedköp i Färjestad. Den nye tränaren i Brynäs har lovat mer spel framåt. Tack för det och hoppas det blir så också. Så man slipper det tråkiga och förrödande defensivspel som gjort att Brynäs förlorat flera matcher och publiken har upplevt ”en nära dödenupplevelse” innan sista perioden har slutat.  

Greiss den sympatiske tysken som när han tränades upp var nära att sänka Brynäs till kvalserien. Han var bra men ojämn när han blev upptränad men egentligen behövdes han inte då laget har en toppenmålvakt i Svedberg. Ett klart misstag att ta hit honom och en björntjänst till honom själv.

Dale Clark har jag nämnt tidigare. Han var en back som höll en medelnivå men inte den nivå som basunderades ut av sportchefen Sundlöv innan. Det skulle ju vara en målgörare också. Men han hade ett lamt skott och kom sällan till skott heller.

Mattias Ekholm. Han är under utveckling och redan en bra back för sin ålder i elitserien. Men som jag tidigare bedömt så klarar han inte att kvala in till NHL utan lär få harva i serien under. Har jag fel så kommer jag att erkänna det. Om han misslyckas så hoppas jag att han kommer tillbaka till Brynäs.

Anton Rödin. Han är kul att se på. Snabb och alert. Men dålig målskytt med en helt felinställd bössa. Han kommer säkert att utvecklas bra. Men inte är han klar för Vancouver än. Några år till i Brynäs skulle ha behövts. Jag skulle bli förvånad om han tog en plats i Vancouver Canucks. Han får också som Ekholm säkert harva i serien under.

Sundström går till Mora. Lite synd tycker jag. Han är visserligen inte särskilt spelskicklig men är en av de få forwards förra säsongen som kunde spela tufft och mycket uppoffrande. Hoppas någon annan kompenserar det tuffa spelet bland nykomlingarna i kedjorna.

Soumervouri åker tillbaka till fosterlandet. En snabb och alert spelare som också kunde göra poäng. Synd att han lämnar.

Kahnberg går som nämnts tilbaka till Frölunda och hem till Göteborg. Han var på grund av skador ojämn i spelet och borta en hel del. Vissa perioder var han riktigt bra med många poäng. Ja vissa perioder och vissa matcher mycket bra.

Sammanfattningsvis då?  Tyvärr får Brynäs som förra säsongen ha som målsättning att ”bara” komma till slutspel. Målet är att komma till semi i slutspelet men tyvärr tror jag inte det. Möjligtvis att målvaktsuppsättningen kan vara det som avgör det men laget i övrigt är knappast så starkt att jag tror det blir så. Om man jämför med de andra lagen. Vi får se.