Färjestad ett nummer större i kväll

Efter matchen mot Luleå som Brynäs spelade på ett övertygande sätt trodde jag att hemmaarenan skulle avgöra mot Färjestad. Själv tippade jag brynässeger. Men jag blev imponerad av Färjestad i kväll. De spelade med stort självförtroende. Offensivt. Passningssäkert. Rappa och hårda skott. Bra försvarsspel och ett alldeles utmärkt målvaktsspel av Pettersson-Wentzel som var nästan omutlig. Vi är vana att se Honken i den positionen men i kväll var han visserligen bra men ändå inte i klass med motståndarnas målvakt.

Till Honkens försvar måste sägas att försvaret sviktade betänkligt i kväll. Det ibland ganska svaga backspelet passar inte mot ett sånt lag som Färjestad. I fjol var det HV som inte passade Brynäs men i år är det definetivt Färjestad. Åtminstone med den backuppsättning som Brynäs har. Den klarade inte av pressen i kväll. Jonsson tex. ser matchovan ut och gjorde flera misstag. Flera andra backar gjorde också en blek match. De gör vad de kan men räcker inte till. De såg ofta svaga ut i närkamperna. Överhuvudtaget vann färjestadspelarna de flesta närkamper efter sargerna och fick ut pucken till medspelare. Och skapade därmed farligheter med sina snabba och säkra passningar.

Om Brynäs ska klara av ett lag som Färjestad framöver behövs inte bara Franson som förstärkning. Det behövs en back till. Persson blir bort 3 veckor till. Kan man vänta till dess? 

I första perioden var ställningen 1-1 vilket var rättvist. Sedan stod matchen och vägde. Då kommer den andra svagheten in i brynässpelet och det är alla missade målchanser. Visslerligen var färjestadmålvakten bra och han hade bra hjälp av backarna men så många chanser som Brynäs sumpade kan inte fortsätta framöver. Det hade gärna kunnat vara Brynäs som lett efter 2 perioder. Men alla sumpade chanser gjorde att Brynäs stannade vid ett mål vilket är svagt.

Jag har i någon match gnällt på domarna. Men i kväll tyckte alla som jag talade med och när jag hörde snacket runtomkring i arenan att det var en osedvanligt svag domarinsats. I första perioden blåste de inget utan lät allt passera. Precis som de inte låtsades se. I andra blev det utvisningar på nästan inget till att börja med. Mycket lät de också passera i resten av matchen även om deras insats blev bättre och stabilare. Tycker att Färjestad spelade något mer just än förra året även om de gjorde mycket som borde ha varit utvisning men även Brynäs drabbades positivt av den svaga domarinsatsen. Det jämnade ut sig mellan lagen.

Färjestad sumpade däremot inte sina målchanser utan de kunde dra ifrån till 4-1 och därmed första hemmaförlusten i full tid. Jag tyckte att hela Färjestad spelade bra. De har 4 bra kedjor. I Brynäs var det en kedja som var något bättre än de övriga den med Järnkrok, Thuresson och Lindholm. Men ack så ineffektiv. Det är ju ändå målen som räknas.

Och det är målen som fattas för Brynäs. Det hjälper inte att kämpa hårt vilket Brynäs gjorde i kväll och brukar göra när man är så tafatt framför mål som man var i kväll.

Själv är jag optimistisk och tror att det kommer att lossna med målgörandet. Det har ju visat sig i någon tidigare match. Om inte så blir det problematiskt. Det lär inte att gå att vinna med 1-0 som mot Luleå i så många fler matcher.