Final nr 1: Vad bra ni är Brynäs !

Funderingar innan första SM-finalen.

Jag har kollat på de olika tipsen inför finalen mest på Dagens Hockey Brynäs. Naturligtvis har det varit beroende på vilket lag personen håller på hur man tror att finalserien ska sluta. Skellefteåfan eller Brynäsfan. Själv har jag lite roat sett på och erkänner att jag varit för ambivalent att tippa utgången av finalserien. Jag har pendlat från att det kommer att bli stenhårt till att någon av lagen tar övertaget i de första matcherna. Men en sak har jag frågat mig. Är Skellefteå ett lag som inte Brynäs kan vinna över i en matchserie bäst av 7?  De har inte imponerat på mig av vad jag sett här i Läkerolen eller på Canal+ på bortaplan även om jag ansett de varit bra. Dessutom anser jag att de haft en enklare resa än Brynäs i kvarten och semin även om de har varit tvungna att spela fler matcher. Och kanske just det.  Det enda lag som skulle ha varit svårt för Brynäs var enligt mig HV 71. I den sista matchen de spelade mot Brynäs i Läkerolen blev jag lite deppad och ansåg att Brynäs inte räckte till att ta guldet. Ja hur fel hade jag inte? Det jag lärt mig är att aldrig döma ett lag efter en match i serien. Det var dumt av mig. Men jag anser fortfarande att om Brynäs spelat mot HV i kvarten hade Brynäs kommit till korta. Det är vad jag tror i alla fall. Vissa lag passar inte ett annat och jag tror att det i Brynäs fall hade varit HV 71.

Period 1

Första perioden mot Skellefteå började dåligt med utvisning av Ollas. Men det klarade brynäsarna av bra. Skellefteå hade flera chanser men Svedberg är bra som vanligt. En klippa. Och fortsättningen? Ja vem hade kunnat drömma om att Brynäs skulle leda med 2-0 efter första? Silfverbergs skott till 2-o tycker jag är världsklass. Det första av Ollas var inte dåligt heller. Sedan var det ett råkurr i perioden. Eller flera. Bra att brynäsarna står upp och inte låter sig hunsas. Bertilsson är värd en ologe här.

Det ser verkligen bra ut efter första perioden. Jag skriver ovanstående i första periodpaus.

Period 2

Det här skriver jag i den andra periodpausen. Brynäs leder nu med 4-1. Efter mål av Rhodin efter ett superpass av Bertilsson. Som var hårt uppvaktad men stod upp ändå. Johansson kunde efter ett lika fint pass av Silfverberg göra 4-1.

Det har varit många chanser för bägge lagen i perioden. Men jag tycker att Brynäs har haft de vassaste. Skellefteåfansen ser deprimerade ut. Jag förstår varför.

Brynäs har drabbats av många utvisningar,  ja för många. Kanske det jämnar ut sig i längden. Skellefteåspelare som blir frusterade kommer att dra på sig många utvisningar. Hoppas jag.

Period 3

Efter ledning med 4-1 tror man att det blir en transportsträcka i sista perioden. Och det blev så. Trots alla utvisningar som domarna hittade på brynässpelarna. Och Skellefteå kunde göra mål i PP. Ja alla sina mål gjorde de i PP. Hälften så många som Brynäs. Alltså blev resultatet 6-3 till Brynäs. Imponerande.

Rhodin gjorde 2 mål i kväll. Mycket bra.  3-0 och 5-1. Även Silfverberg gjorde 2 mål då han efter superskottet till 2-o kunde göra 6-2 i tom bur i sista perioden.

Omdömen: Ja först och främst laginsatsen. Jag tycker att laget som helhet var överlägsna motståndarna. Trots att de hade övertag i skott. Målvaktspelet, defensiven av hela laget och att fler än de omtalade spjutspetsarna träder fram och levererar mål. Som Martin Johansson. Snabb uppoffrande spelare som gjorde mål. Och Rhodin som jag tycker inte överaskar då jag sett kapaciten tidigare. Nu börjar han hitta mål. Utmärkt.

I försvaret är det lätt att berömma. Idag vill jag framhålla Bertilsson. Han både ger och tar men är alltid klar i huvudet när det gäller passningar. Och han är inte rädd för att ta ett slagsmål när motståndaren grisar.

Det har skrivits och talats mycket om att Järnkrok saknats. Och visst saknar vi honom. Men laget har visat att det inte står och faller på att någon enstaka bra spelare inte kan delta. Och det är ett klart överbetyg till laget. 

Domarinsatsern tycker jag är tveksam. Brynäs fick utvisningar titt som tätt. Enligt vad jag tycker var några alltför lätta. Men Brynäs`bra defensiva spel i boxplay dödade de flesta av utvisningarna.

Ny match på torsdag i Läkerolen. Just nu är det övertag Brynäs. Och jag kan inte förstå hur jag än anstränger mig hur Skellefteå ska kunna vinna över Brynäs i bäst av 7 matcher. Inte efter utskåpningen idag.