Dramatik i Läkerol Arena när Brynäs gick till final

Jag har aldrig haft några problem med högt blodtryck men i kväll måste det ha varit rekordhögt. Det blev en riktig nagelbitare ja en rysare när Färjestad bjöd ett hårt motstånd mot Brynäs. Ja om inte Svedberg överträffat sig själv i kväll så kunde det slutat men en fortsättning i Karlstad.

Själv såg jag matchen hemma då vi i familjen har 2 säsongsbiljetter som vi delar på 3 personer. Och faktiskt tycker jag att det är mer nervöst att se matchen på TV än live.

Första perioden gjorde mig lite bekymrad. Brynäs såg lite sega ut i delar av perioden när de försökte stoppa Färjestads offensiv. Lavander kunde tidigt göra 1-0 efter en försvarstabbe. Lite turligt. Färjestad kvitterade i slutet av perioden och det var välförtjänt. Färjestad vann skottstatistiken skyhögt i första och resten av matchen också förresten.

Matchbilden har sett ungefär lika ut tidigare. Ursinnig offensiv av Färjestad i första perioden som tagit mycket kraft av dem. Sedan kommer Brynäs tillbaka i andra. Och det var precis vad som hände nu också. De första minuterna i andra var jag lika orolig som i första perioden allra mest efter 1-2 målet. Men kvitteringen kom snabbt. Färjestad fick bara leda i någon halvminut. Wännström höll sig framme efter skott av Ekholm. Det var ett mycket viktigt mål. Minst lika viktigt var Järnkroks 3-2 mål. Det kommer säkert att bli mycket snack om det målet då reprisen visade att pucken var någon centimeter ur zonen innan vilket domarna inte hann uppmärksamma. Men sånt brukar jämna ut sig i längden. Järnkroks skottfint och dragning var mycket vackert så det var en fin prestation.

I tredje perioden så tyckte jag att Brynäs spelade på resultatet vilket hade kunnat straffa sig. Nu var det Svedberg som fick göra det mesta grovjobbet vilket han klarade bra. Lättnaden var enorm hos alla när Granström kunde göra 4-2. Ridå för Färjestad.

Brynäs gjorde inte någon av sina bästa matcher i kväll men vann ändå. Defensiven fungerade alldeles utmärkt och Svedberg i målet gjorde som sagt ett hästjobb och han var igen enligt vad jag tycker bäst i Brynäs. I övrigt en bra laginsats. De yngre och mer erfarna spelarna kompletterar varandra bra. När alla kämpar hårt blir Brynäs ett mycket bra lag pga mixen av yngre och äldre spelare. Men Brynäs´ ungdomar är betydligt bättre än vad jag sett i tidigare lag. Någon enstaka har varit bra tidigare också som Bäckström men nu är de många flera som trots sin ålder presterar mästerligt. Det är bara att berömma och mycket beröm får de också.

Domarna tycker jag gjorde ett bra jobb. Taktiken i första var att gå in på mål och störa Svedberg genom att köra på honom. Men det straffade sig  för Färjestad som åkte på utvisningar för det vilket de ställde sig oförstående till. Men regelboken säger att målvakten inte får röras på det sätt de gjorde det på. Bra gjort domarna. Det märktes också att brynäsarna var var lite slutkörda för de drog på sig några onödiga utvisningar i sista perioden.

Det visade sig i den här semifinalserien att Brynäs med sina snabba och passningssäkra spelare kunde vinna över ett tungt fysiskt spelande lag. Helt enkelt ett ishockeyspelande lag mot ett lag som går in för många tacklingar och ofta fult spel. Det höjer ishockyn en nivå. Minst.

Grattis Brynäslaget för en mästerligt utförd kvartsfinal och semifinal. Vi som gillar ishockey i Gävle har fått alla våra önskningar uppfyllda. Vi ser med tillförsikt på finalspelet. Räkningen för slutspelsmatcherna får vi som har säsongskort i efterhand och i år blir det dyrare än vad vi är vana vid men det saknar betydelse. Vi betalar gärna.

Vi får se om det blir AIK eller Skellefteå som Brynäs får möta i finalen.