Som någon tidigare nämnt här på hockeybloggar har Socialnämnden i Gävle dragit in tillståndet att servera alkohol på Läkerol Arena. Barerna ligger tätt inne på arenan. I varje dörr står en vakt som hotfullt ser till att det inte kommer in kreti och pleti till de barer som bara sponsorerna får besöka. Det är skillnad på folk och folk. Men i de andra där vi vanliga dödliga får gå in står det också minst en vakt. Därför förstår jag inte varför de inte kan hindra minderåriga att komma in. Vad gör de där då egentligen? Vid inspektion av Socialnämnden klagade de över att 15-åringar fick köpa öl. Kanske ser vakterna mellan fingrarna. Om jag inte minns fel var det 7 miljoner som dessa ölbarer gav till Brynäs.
Och förresten. Om det finns så många barer som det är är det väl inte konstigt att några blir fulla. Socialnämnden klagade på att de såg fulla personer när de gjorde inspektion och några har också blivit omhändertagna av polisen. När de påtalade det för Willie Löfqvist som har ansvaret för barerna gick han därifrån. I dagens lokaltidningar fick han en indirekt känga för det. Det är en brist om man som ansvarig inte kan kommunicera med myndigheterna. Helt rätt.
Det är konstigt att det görs sådan skillnad mellan droger och droger. Numera går det knappast att komma ut för att röka utanför arenan. Tidigare hade man sk apburar där rökarna stod och trängdes. Däremot kan man utöka möjligheterna för att nyttja en annan drog nämligen alkohol som för mer elände med sig än rökningen. Fler blir involverade när någon missbrukar och far illa. Vid rökning så är det nästan uteslutande rökaren själv som drabbas även om det finns personer som drabbas av passiv rökning. Skälet för att det är skillnad på droger och droger är naturligtvis att det är en lönande inkomstkälla. Vad det kostar skattebetalarna ska vi inte tala om.
Egentligen om jag ska vara ärlig och inte politisk korrekt så anser jag att alkohol inte har på arenan att göra. Idrott och alkohol hör inte ihop. Det gick tidigare också och laget fanns då också utan de 7 miljonerna. Det är också störande att öldrickarna kommer sent när perioden har börjat och stör när de ska in. Och så har jag funderat många gånger vad som skulle hända om polisen började med blåskontroller efter matchen. Säkert blir det kaos i trafiken men de som suttit på ölbarerna och druckit och kört bil efter skulle få dryga böter. Det tar möjligtvis ut sig för de som åker dit för grovt rattfylleri och de kostnader de för med sig när de sitter inne någon månad eller mer. Själv kör jag bil till och från arenan och besöker därför inte barerna. De som verkligen tjänar på det här förutom de 7 miljonerna är vaktbolagen. De måste ha strålande tider.
Vakterna säger i tidningen idag att de kollar ålder för de som kommer till barerna i mån av tid. Då undrar jag vad de egentligen gör i de matcher när inte slöddret från huvudstaden är på besök och det är ju inte så ofta. Det finns horder av vakter på arenan. Skulle det finnas något liknande på stan skulle det anses både kränkande och provocerande. I varje ingång i arenan står någon och ser allmänt viktig ut och försöker finna anledningar att ingripa. Och då är det nästan aldrig något som händer. Om det händer något är det bara på matcherna mot AIK och Djurgården. Så kom inte och säg att ni inte har tid att kolla ålder på öldrickarna.
När jag säger slödder från huvudstaden menar jag det men vill också betona att det bara är en liten klick. De allra flesta besökarna från huvudstaden är vanligt hyggligt och trevligt folk.
Fortsättning följer nu ang. alkoholtillståndet. Beslutet kommer att överklagas. Och Brynäsledningen är idag enl. lokaltidningar mycket självkritiska till att det blivit så här.