Guldläge inför finalmatch 4

Med guldläge menar jag inte att Brynäs redan har vunnit guld men det finns möjlighet redan i morgon i Läkerol Arena. Brynäs vann en tät och till synes en jämn match med enda målet i matchen. Ett omdiskuterat. Men om nu domarna inte uppmärksammade att hela Granström var i målgården så tycker jag inte Skellefteå kan klaga på domarinsatsen. 5 eller 6 raka PP för Skellefteå och utvisningar som vid flera tillfällen var billiga ja rent ut sagt felaktiga. Men trots alla PP så blev det inga mål. Och det säger något om kvalitén på Brynäs´boxplay. Som var strålande ja i mästarsklass i dag. Förresten tyckte jag att ena skridskon på Granström inte var helt inne i målgården men jag kan inte riktigt hur regeln är där.

Förspelet till målet var Ekholms. Han har kvalitéter både framåt och defensivt. Bork har ofta klagat på Ekholm och menar att han inte klarar det fysiska spelet. Men en bra back är inte fysiskt bra i första hand. Det gäller att ha bra speluppfattning, vända snabbt och göra bra framspelningar. Det är hela registret och det klarar Ekholm bäst i elitserien. Enligt de andra spelarna. Men Bork brukar ju klaga på bra spelare han är lite av en jantetyp och har svårt att tåla att en spelare får mycket beröm. Jag kommer ihåg när han var i Brynäs så klagades det mycket på en back som senare kom till Rögle och bytte namn. De ofta återkommande klagomålen var för det mesta helt riktiga. Men då försvarade Bork honom och menade att denne spelare gjorde mycket ”i det fördolda”. Något som ingen annan såg. När jag tänker på det så kan jag omöjligt ta Borkens gnäll på allvar. 

När det gäller fysiskt spel så gick Skellefteå in för det från början. Men det mattades av mer och mer ju längre matchen varade. Fysiskt spel behövs men bara när det är nödvändingt. Inte hela tiden och som det viktigaste momentet i en match. De som ständigt tacklas blir själva bara uttröttade av det. Och inte har Skellefteå vunnit något på det. Inte heller Frölunda och Färjestad tidigare i slutspelet. Brynäs har vunnit ändå pga att de har skickligare spelare. 

Segern i kväll var en strålande laginsats. Hela laget kämpar ursinnigt men diciplinerat både framåt och bakåt. Trots att den sk metallkedjan varit lite osynlig i finalserien så kliver de andra fram och tar för sig. Och som sagt defensiven var strålande. Det behövdes i dag då Skellefteå gav allt för att vinna. 

Brynäs var helt enkelt det bättre laget i dag och det bättre laget i hela finalserien hittills.

Och Svedberg var idag åter otroligt bra. Vad beröm han får av Wikegård m.fl. som har svårt att smälta att det kanske bara blir 4 matcher i finalserien. Arbetslösheten hägrar inte. Det hade de säkert inte räknat med om nu finalserien tar slut i morgon. Men osvuret är bäst. Varje match är unik. Och det skulle faktiskt förvåna att Brynäs vinner i 4 raka. Men trots det så vågar jag tippa att Brynäs blir svenska mästare i morgon.

Naturligtvis ska vi berömma Svedberg i målet. Den här matchen och tidigare i slutspelet. Men det räcker inte för vinsten idag och tidigare vinster. Om jag ser på matchen i dag så gav inte Brynäs skellefteåspelaren just några chanser att komma in på målet. De låg tätt på motståndarna, åkte snabbt och mycket skridskor och var alltid på rätt plats i defensiven. Det som jag tycker är anmärkningsvärt är att de yngre spelarna i Brynäs spelar så moget.

———————————–

Det ryktas om att Granström, viktig spelare i Brynäs och dagens ende målgörare skulle vara på väg till Färjestad. Hoppas att det bara är ett rykte. Jag har svårt att smälta det. Ett råd till Brynäs är att inte erbjuda under Färjestads bud. Ett vinnande lag ska man inte splittra mer än nödvändigt. Det blir nog splittrat ändå när Silferberg, Larsson och Ekholm lämnar för NHL.