Brynäs ångar på – har guldläge på söndag

Brynäs har idag tagit sin tredje raka seger i SM-finalen 2012 mot Skellefteå AIK, och det är otroligt roligt att vara Brynässupporter just nu. Jag som följt Brynäs och haft seriebiljett sedan början av 90-talet har inte varit bortskämd med framgångar den senaste tiden. Visst kommer jag ihåg guldet 1993, då jag som 11-åring sprang ut på isen och fick Luleåspelaren Lars Edströms klubba efter slutsignalen, och visst var det roligt att i TV-soffan se Honken, Ove Molin, Bissett och dom andra vinna den sista och avgörande finalmatchen mot MoDo 1999. Men sedan dess har det varit stopp med undantag för SM-finalen mot HV71 som förlorades i sudden death. Även då sprang jag ut på isen efter matchen, om än inte lika entusiastiskt. Efter det har det varit svart – nattsvart.

När Micke Sundlöv tog in Leif Boork och gjorde en stor ungdomssatsning började en ny era för Brynäs. Brynäs J-20 lag gick från att ha fostrat spelare åt divison 1 och i bästa fall Allsvenskan till att nu vara Brynäs farmarlag. De bästa juniorerna är på gränsen att kliva in i A-laget och varje år fylls laget på med unga, hungriga, spelskickliga spelare. Samtidigt har man sanerat ekonomin och satsat på kontinuitet. Det har lyckats.

Brynäs succé i år är en direkt följd av den sportsliga uppbyggnad som Sundlöv o co gjort. Förutom ett par namnkunniga värvningar så har Brynäs nu ett gäng unga spelare från de egna leden som klivit fram. För vart vore Brynäs i år utan spelare som Silfverberg, Järnkrok, Bhertilsson, Wännström osv? Lägg där till att man värvat unga spelare som man utvecklat såsom Andersén, Larsson och Ekholm. Den sistnämnde gjorde knappt några poäng i Mora för två säsonger sedan och sågs som en stabil, defensiv back. Nu är han en allaround back och ett giftigt vapen i PP.

Men nog med nostalgin och bakgrunden till dagens situation.

Brynäs har växt under slutspelet och blivit bättre för varje match som spelats. Det känns som att Frölunda, Färjestad och SAIK har rankats som motstånd i just den ordningen, men jag tror att det är Brynäs som har blivit bättre. Skellefteå är ett oerhört skickligt lag, men Brynäs har avväpnat deras offensiva kraft som verkar som bortblåst. Och det med en backbesättning som kritiserades inför säsongen som en av Elitseriens svagaste.

I dagens 1-0 vinst hade Brynäs tur. Tur på så sätt att målet antagligen borde ha dömts bort. När jag såg TV-bilderna trodde jag direkt att målet skulle dömas bort, men den efterföljande diskussionen har gjort mig osäker. Vissa påstår att det är okej med spelare i målgården så länge denne inte stör målvakten och i så fall så är det mål. Vissa påstår att det inte spelar någon roll om målvakten störs eller inte, och då ska målet dömas bort. Helt klart är att Granström är i målgården, att han är det innan pucken kommit dit och att han inte blev inknuffad. Hur det än är så vann Brynäs matchen och Skellefteå blev nollade, kanske framförallt på grund av Svedbergs och hela försvarets storspel. Gör man inga mål så vinner man inga matcher.

Nu tror alla, inklusive mig, på seger i morgon och en 4-0 vinst i matchserien. Men det förutsätter att Brynässpelarna inte tänker likadant. Blir man för bekväm, som t.ex. efter 3-1 i matcher mot Frölunda, så kan detta gå åt helvete. Förlust i morgon och sedan i nästa bortamatch kan vara förödande. Det gäller att man håller fokus och fortsätter på den inslagna vägen – då blir det SM-Guld.

————————————————————————————–

Skellefteås tränare Anders Forsberg, som gör ett mycket sympatiskt intryck, anklagade efter matchen Niklas Svedberg för filmning vid en utvisningssituation. Jag håller med om att det inte borde ha varit utvisning, men det innebär inte att Svedberg filmade. Jag har sett Svedberg gå ner på knä flera gånger när han skjutit iväg pucken bakom mål och det är inte helt ovanligt bland målvakter, framför allt därför att de inte har samma klubbteknik som utespelarna. Det är också möjligt att Svedberg gick ner för att täcka av den Skellefteå-spelare som kom åkandes bakom och köpa tid åt sin medspelare. Hur som helst så är det ganska vinklat att anta filmning i det läget. Uppdatering: Svedberg säger själv till Geflesporten att Skellefteåspelaren stötte till hans stödben och att det var därför han ramlade. I så fall är det utvisning. Dock blev inte den situationen matchavgörande.

————————————————————————————–

Skellefteå har gjort ett mål på tre matcher mot Brynäs i spel fem mot fem. Det håller inte för SM-Guld. Rätt lag har vunnit matcherna hittills.

————————————————————————————–

Jag har inte uppdaterat bloggen så ofta som jag skulle vilja. Dock twittrar jag ganska frekvent, så följ mig på twitter. Länk finns här intill till höger. Jag kan också rekommendera den här Brynäsbloggen: http://rollo.hockeybloggar.nu .

————————————————————————————–

Brynäs förtjänar att vinna SM-guld. Men ingenting är klart. När jag uppdaterar bloggen i morgon kväll så hoppas jag att det är det…