Jättematch av Brynäs

I kväll så gjorde Brynäs en sån här strålande hemmamatch som de kan göra mot bra motståndare. Bra förresten knappast. Skellefteå blev totalt utspelat. De visade sig mänskliga i kväll. När Brynäs är så här bra så slår de vilket lag som hellst. Kvittar vilket i elitserien.

Innan matchen har det ryktats om att det är dålig stämning i laget och missnöje med Czarnecki. I dagens lokaltidnigar förnekar Czarnecki det. Han menar också att han alltid varit ifrågasatt i Brynäs. Och menar jag inte oväntat. Gävleborna lever kvar i den tid Brynäs ofta vann SM och de har blivit bortskämda och krävande. Men det är kanske bra att man inte köper ner sig. 

Efter torsdagens match i Ö-vik vilken var chockartad så var det med blandade känslor jag åkte till Läkerol Arena. Men vad såg jag? Jo ett taggat Brynäs som inte gav motståndarna en lugn stund. Och ett Brynäs som Czarnecki hade ändrat kedjorna så att ungdomarna framträdde på ett annat sätt ett bättre än tidigare. Förstakedjan var borta och bestod nu av Soumervouri, Järnkrok och Silverberg. Hansen var förpassad till 4:e kedjan och Kahnberg satt på bänken. Det ryktas om att Kahnberg är på väg bort från Brynäs. Han har inte gått att känna igen efter skadan. Hansen gjorde inte direkt bort sig men han gör inget vettigt framåt heller.

Det som var bäst enligt mig är att idag så gick man inte ner till den destruktiva defensiv som man gjort tidigare när man lett med några mål. Idag ledde Brynäs med 3-0 efter 2 perioder men fortsatte spela offensivt. Bra det gör att Czarnecki som även han tydligen kan utvecklas att han stiger i rang i mina ögon. När jag tittade på klockan i 3:e som visade 7,45 min. så hade Brynäs en ledning i skott med 7-1 och en ledning med 3-0 och jag trodde inte mina ögon. Kanske vi har sett slutet på det destruktiva defensiveländet.

Dagens spelare var målvakten Svedberg. Han höll nollan och gjorde en suverän match med massor av fina räddningar. Jag har alltid ansett att han ska vara förstemålvakt och inte Greiss. Med dagens match så  anser jag att det visat sig precis vad jag ansett hela tiden. Greiss är opålitlig i målet. Han har kostat Brynäs en plats bland de 4 bästa under hans inskolningstid. Skicka hem honom säger jag och ta tillbaka Bjurling som andremålvakt.

Skellefteå försökte och försökte. De var inte ofarliga mest i de 2 första perioderna men Svedberg var klippan i målet. Han motade allt. I 3:e så blev de desperata och försökte sig på sologenomåkningar men det stoppade Brynäs försvaret effektivt. Försvaret förresten. De gjorde idag en strålande insats. Alla var bra. De som stack ut var Lasse Jonsson och Mattias Ekholm utan att förringa de andra. Bertilsson nämner jag alltid då det är en av mina favoriter.

I 3:e så handlade inte Skellefteås spel om att reducera och kvittera utan att få ett tröstmål. Det var patetiskt att se på hur de försökte. De kom ingen vart. För mig visar det att om Brynäs går till slutspel så kan de slå vilket lag som helst.

I kedjan var ungdomarna roliga att se på hur de stressade och tog pucken från motståndarena.  Johan Larsson gjorde ett mål och en assist idag. Han har nu tycker jag kvalificerat sig till en ordinarie plats i laget. Men ingen var egentligen dålig idag. En spelare som har varit lite tam sista tiden är Granström. Han kan bättre. Men är alltid bra framför motståndarmålet och han är ”bråkmakaren” i laget. En sån behövs. Lauritzen gjorde mål. Han kan verkligen göra bra matcher.

I kväll spelade också Brynäs fysiskt. När de gör det brukar de vinna. Men jag kan förstå att spela så i varje match tar hårt på kropp och ork.

Bra Brynäs. Kvällen är räddad. Ett stort grattis för en bra match.