Sparka inte Czarnecki!

Det går dåligt för Brynäs. Riktigt dåligt. Sex poäng på sex matcher och ett spel som verkar bli sämre och sämre. Istället för att titta på slutsperiestrecket så börjar jag snegla mot kvalseriestrecket.

Raset började under JVM. Brynäs förlorade 5 man till JVM och fick dessutom sjukdom inom truppen. Detta i kombination med Hockeyligans försök att bekämpa ungdomssatsningar genom att intensifiera spelprogrammet under JVM ledde till att Brynäs rasade… och raser har fortsatt.

Nu har media vaknat, och som vanligt när det går dåligt för ett lag så är det tränaren som står i centrum för skriverierna. Tydligen har Czarnecki ett kontrakt på 1+1 år där båda parter måste säga upp optionsåret senast i februari för att det andra året inte ska gälla. Ett helt vanligt kontrakt alltså, som media nu skriver upp. Notera föresten att Sundlöv svarar på sitt vanliga sympatiska sätt: ”Detaljerna i kontraktet har inte ni något med att göra”. Jag skulle vilja höra Sundlöv och Challe Berglund i en diskussion…

Att sparka Czarnecki nu skulle kunna ge laget den skjuts som behövs för att klara slutspel. Men sen då? Satsningen på Czarnecki är en långsiktig satsning och en del av den kontinuitet som Sundlöv söker i Brynäs. Kontinuitet är bra. Kontinuitet ger trygghet inom gruppen och kan höja laget på lång sikt. Brynäs har kontinuitet och man har haft det sedan Czarnecki tog över.

Czarnecki är mitt i jobbet i att på lång sikt lyfta Brynäs. Inför varje säsong sedan Czarnecki tog över har målsättningen höjts och man har satsat på att varje år försöka behålla kontinuiteten samtidigt som spetskompetens tillförs. Just det arbetet ligger Sundlöv bakom, men Czarnecki är en del av den kontinuiteten. Att sparka Czarnecki pga en kort formsvacka som har sin förklaring i JVM och sjukdom vore vansinne. Sparkar Sundlöv Czarnecki nu så borde han också själv avgå. Inget av detta kommer att inträffa.

Det enda som kan ge Czarnecki sparken, eller orsaka att han inte coachar Brynäs nästa säsong, är att Brynäs hamnar i kvalserien. Hamnar man i kvalserien så kommer Czarnecki att få sparken och en annan coach kommer att tas in för att ta laget ur den negativa trend som man befunnit sig i om man hamnat i kvalserien. Sundlöv kommer då att kontakta Wayne Fleming och försöka locka honom till klubben.

Czarnecki begår, enligt mig, stora misstag i sin laguttagning. Han litar för mycket på rutinerade spelare som inte presterar och petar många spelare som jag tror skulle kunna ta för sig om de fick chansen. Men att kicka honom nu vore en kortsiktig lösning och ett ogenomtänkt beslut. Om någon ska kickas så är det en eller ett par äldre spelare som underpresterar. Det skulle visa truppen att situationen är allvarlig och att man måste kämpa tills man svettas blod. Å andra sidan skulle det också förstöra harmonin och till viss del sammanhållningen i truppen.

Det Brynäs behöver är en ny toppspelare. I början av säsongen föreslog jag att man skulle kicka Dale Clarke och istället värva en riktigt dyr spelare efter jul. Det scenariot skulle sitta fint nu. Tyvärr tror jag att Brynäs, som vanligt, är för fattiga för att värva en klassspelare och man får istället förlita sig på att nuvarande lag tar sig ur krisen. Vilka spelare som kan göra detta har jag redovisat i tidigare inlägg. Nu är det upp till Czarnecki att låta rätt spelare spela.

 • thomas sjöberg

  Du har helt rätt angåend matchningen!
  Vissa spelare biter sig kvar av någon gammal vana, trots att de står och tittar, när motståndarna gör mål…
  Jag är väldigt intresserad varför Dale Clarke inte var med i ö-vik….??
  Vet du?
  Är han petad(vilket han borde vara ibland….) eller sjuk, eller är det så att det är på gång att hända något där??

 • Det stod i Gävle-tidningarna att han var sjuk och hade ringt återbud på morgonen. Om jag var Sundlöv, och om Clarke drar den lön jag tror han drar, så skulle det redan ha hänt nått där. Som det är nu tror jag inte det. Han spelar trots allt PP osv även om det inte blir så mycket uträttat. Känns som att Carlsson eller Löf (som spelat upp sej) skulle kunna ersätta Clarke så slapp man den jättekostnad som han antagligen är.

 • thomas sjöberg

  ok!
  Annars ser man väldigt tydligt att Dale är väldigt otrygg i egen zon. Skickar iväg pucken åt alla omöjliga håll.
  Han ska INTE spela i de två första kedjorna!(alltså är han inte värd de pengar, även jag tror han tjänar)
  Sedan håller jag med dig ang. Hansen. Han hamnar fel hela tiden! Långsam på skridskorna osv
  Sedan blir man väldigt besviken på Sundqvist och Andersén! Så mycket misstag! Iofs så brukar de vara de som får ta emot motståndarnas bästa femma, men åndå!
  Stora Problemet är försvarssplet! Det saknas något i de tre backparen som används. Jonsson har långt kvar till formen, Ekholm har tappat mycket från sin suveräna höst och Clarke är en stor besvikelse!! Där är de tre backarna vi ska förlita oss på!
  Känslan är trots allt att Brynäs säkert vänder detta imorgon och vinner mot skellefteå för att sedan tro att allt är bra igen. Sedan åker man iväg till Timrå och åker på en ny bortaförlust…..
  Det kommer nog att gå upp och ner hela vägen i vår. Hoppas bara man inte blir än mer inblandad i bottenstriden, för jag så vilka de två sista matcherna är……
  borta mot hv och färjestad!!!!

 • Jag håller med dig. Clarke har varit väldigt osäker i det defensiva spelet, även om jag måste säga att det blivit bättre succesivt under säsongen. Han skulle vara en offensiv back, och han gjorde flera mål på försäsongen, men han har inte riktigt presterat i Elitserien. I och för sig kan jag tycka att det är otacksamt att stå som enda back i PP – den rollen är dömd att misslyckas. Det är alldeles för lätt för motståndarna att täcka skott från Clarke och han blir snarare en ”point” som passar pucken vidare och kan välja vilken kant som ska överbelastas. Jag kan inte riktigt klaga på PP eftersom Brynäs har bäst statistik i serien.

  Men som du säger så är Clarke en besvikelse. Han värvades för att axla Hietanens roll och det har han inte gjort. Ekholm har istället blivit försteback (Jonsson har ju som sagt varit skadad) och gjort det bra. Jag tycker Ekholm verkar ha fått lite övermod och försöker göra det för svårt för sig själv. Han är fortfarande bra men vill för mycket. Jonsson har ett tag kvar till formen men är en klassback när han kommit i form.

  Håller helt med dig om Sundqvist och Andersén. Andersén brukar vara stabil, och Sundqvist brukar vara något av en hjälte i försvaret som aldrig gör en dålig match. Nu vacklar dessa något och jag hoppas de hittar till formen. Jag har svårt att se varför Andersén och Sundqvist spelar ihop då de båda är defensiva. När dessutom Ekholm och Clarke spelar ihop som båda vill gå offensivt. Jag skulle vilja se Andersén med Jonssom som förra säsongen, Ekholm med Sundqvist och Clarke eller Bertilsson med Carlsson eller Löf. Jag tror att Bertilsson kan utveckla sina offensiva kvalitéer som han hade under förra säsongen men inte riktigt fick ge utlopp för. Om man då skulle gå på teorin att en offensiv back spelar med en defensiv back så finns ingen plats för Clarke, trots att han antagligen är högavlönad. Bertilsson och Carlsson skulle bli ett ok backpar och de två första backparen skulle bli riktigt bra. Sen kanske man kan kasta om så att tex Carlsson spelar med Jonsson, för att inte göra tredje backparet till en attackpunkt för motståndarna.

  Hur som helst så är Clarke ingen stjärna i Brynäs och om han har en hög lön så kunde den användas bättre.

 • Thomas Sjöberg

  Ser att vi tycker exakt lika!
  De backparen du gav som förslag, låter riktigt, riktigt bra!!
  Hoppas Niklas läser din blogg!!
  Nu håller vi tummarna för att den stabilitet, de visade i frölunda-matchen hemma, kommer tillbaka!

 • Thomas Sjöberg

  Hade åtminstone rätt på en sak…..
  Vinner över Skellefteå!
  Kom igen Brynäs!