Ny chockstart av Brynäs i Växsjö

I förra matchen mot HV chockstartade Brynäs med 2 mål inom lika många minuter. Vi som såg på fick gnugga oss i ögonen när det stod 2-0 då vi knappt hade hunnit sätta oss och samlat oss. Nästan samma öppning var det mot Växsjö men nu blev det ”bara” 1-0 genom Silfverberg efter en minut. Förspelet av Järnkrok var superbt.

Brynäs hade revanch att fordra inför kvällens batalj. Förlust senast i Växsjö. Resten av första perioden så böljade spelet fram och tillbaka. Slarvigt spel kännetecknade perioden med många felpassningar. Bägge lagen hade flera vassa  chanser. Växsjö hade ett PP efter en kitslig utvisning av Jonathan Carlsson. Inget dåligt PP men Svedberg hängde med. Widing hade en bra chans att öka på ledningen när han var ensam med målvakten.

I andra perioden så spelade Brynäs betydligt bättre än i första. Kännetecknande är de långa anfallen med den för idag helt suveräna kedjan Järnkrok, Silvferberg och Wännström. Växsjöförsvaret hängde inte alls med. Växsjö kom ibland upp med något anfall inte ofarliga. Men Svedberg var strong i målet.

Det märks att motståndarna är rädda för utvisningar. Men när de fick en utvisad så var det dags för mål igen. Seriens vassaste PP visar sig vara en sanning. Men det var mest en individuell prestation av Järnkrok som resulterade i mål sedan han trixat bort växsjöförsvaret och skjutit i slottet.

Växsjö är heller inte dåliga i PP enligt kommentatorn andra bästa lag i serien. När de fick sitt första PP så gjorde de också mål. Men Gunderson med sina knepiga skott mot mål såg till att det stod 3-1 efter andra. Pucken tar på Granström som får målet. I slutet av matchen åker Brynäs på en utvisning och när den är avklarad så slarvar de med 6 man på plan. Vi får se i tredje om de kan stå upp då Växsjös PP nyss börjat. Jag skriver det här i pausen till tredje.

Hittills har försvaret gjort bra ifrån sig. Sundqvist har varit ettrigare än vanligt och mycket besvärlig för växsjökedjorna.

De utvisningar som varit har varit kitsliga från domaren. Hoppas nu bara i tredje att Växsjö drar på sig några också.

Den förhoppningen kom på skam riktigt. Domaren bjöd in Växsjö i matchen i tredje genom att hitta utvisningar på brynässpelarna. Först Rhodins utvisning som borde ha varit en dubbelutvisning. Sedan Sundqvists utvisning därför att han enligt domaren medvetet skulle ha flyttat målburen. Det var en kamp mot motståndarforwards som händer i varje match. Hur kunde domaren komma på den absurda idén att det var medvetet? Nä en usel domarinsats var det i matchen.

Bjudningen från domarna gjorde att Iggulden till slut kunde styra in pucken efter ett skott utifrån. Det var egentligen ganska snyggt då en annan innan hade styrt skottet. En dubbelstyrning med andra ord. Orginellt. Svedberg var chanslös på den styrningen.

Närmare än så kom inte Växsjö. När de tog ut målvakten Gerber kunde Ekholm genom en mycket bra soloprestation göra 4-2 i öppen bur. Trots en motståndares hugg med klubban.

Det var ingen större match i kväll i Växsjö. Brynäs var det bättre laget. Kedjan med som jag tidigare nämnt om, Silfverberg, Järnkrok och Larsson snurrade runt i långa anfall i växsjözonen hela matchen. Undrar om försvararna blev vimmelkantiga av snurrandet. De hängde i alla fall inte med. Hur som hellst så var den nämnda kedjan den bästa i den här matchen. De andra kedjorna höll sedan i stort sett ställningarna. Med de saknade inte chanser heller. Widing och Granström hade kunnat näta med lite tur.

Försvaret kämpade som vanligt bra. I kväll vill jag nämna Sundqvist som såg ovanligt alert ut. Gunderson fortsätter med sina livsfarliga skott från blå som även nu gav resultat. Ekholm är alltid bra. De andra var också godkända.

I målet gjorde Svedberg som vanligt en bra insats. Att Brynäs har 2 bra målvakter den här säsongen kommer att bli avgörande i ett slutspel som jag nog kan säga att laget når om det inte blir en genomklappning men det tror jag inte.  Det ser mycket bra ut just nu.

_____________________-

De övriga matcherna i kväll har varit jämna. Enbart Brynäs vann i full tid. Notera är att Timrå oväntat slår Färjestad i Karlstad även om Timrå ryckt upp sig betydligt på slutet. Slog på Hockeykväll på TV2 alldeles för sent men hörde Renberg säga innan slutet av programmet att han var glad på Jontes vägnar att han gjort flera bra matcher efter varandra för Timrå. Många hade räknat ut Jonte även Renberg erkänner det. Och visst är det roligt att Jonte rest sig det tycker jag också. En spelare som också är en stor personlighet tycker jag. Renberg säger också att Jonte borde bli aktuell i landslaget om han fortsätter i nuvarande trend.

MoDo slår också Frölunda hemma i sudden. Luleå slår Skellefteå i straffläggning i Luleå. Djurgården tar ett poäng men förlorar i straffläggning i Jönköping. AIK slår Linköping i sudden.

Det visar att i årets elitserie i ishockey kan alla slå alla. De enda som har flyt just nu är dessbättre Brynäs. Till glädje för oss i Gävle som tycker att hockey är det roligaste som finns. Den i särklass bästa fritidssysselsättningen under den mörka årstiden.