Storartat mottagande i Växsjö av Lakers

På måndag hade 5000 växsjöbor enligt stort uppslag i Smålandsposten kommit till stora torget för att hylla Lakers för platsen i elitserien. Inte dåligt. Så många var det inte ens här i Gävle när Brynäs vann SM sist. Men det var ju i och för sig länge sedan………..

De styrande i kommunen uttalade sig i Smålandsposten om att elitserieplatsen kommer att betyda en hel del även ekonomiskt. Växsjö är en tillväxtregion och man räknar med att det blir än mer attraktivt för företag att satsa och för folk att flytta dit nu när staden också har ett elitserielag i hockey. Nu är det inte längre ”bara” Östers fotbollslag, Carolina Klyft och Mats Wilander som gjort staden känd i idrottssammanhang.

Sedan sa en av kommunens politiker eller om det var en tjänsteman något som de inte utvecklade och jag blev lite frågande. Någon räknade med att betalningsmoralen skulle höjas för invånarna vilket då beräknades till 2-3 miljoner om året. Dessutom skulle frivilligt arbete öka och det beräknade man till upp mot 20 miljoner per år.

Blir verkligen folk så glada för en elitseriematch att flera betalar sina räkningar? Eller vad menar man? Blir folk mer benägna att betala skatt i stället för svart? Tyvärr utvecklade inte tidningen diskussionen vilket den borde ha gjort. Fler än jag måste ha undrat. Och hur fick man fram antalet miljoner?

Sedan det här med frivilligt arbete förklarade man inte heller. Kommer fler att jobba på arenan utan betalning eller menar man frivilligt arbete i stort? Här gjorde både representanten för kommunen och journalisten det lätt för sig då de inte utvecklade och förklarade varför det skulle bli så.  

I alla fall så har Växsjö tagit sig till elitserien bl.a. efter ett piggt och respektlöst spel mot elitserielagen. Något av lagen MoDo eller Södertälje åker ner i allsvenskan i stället. Så blir det efter att Växsjö slagit Rögle i kväll och MoDo och Södertälje vunnit sina matcher. Dramatik väntar i matchen mellan dem i sista omgången.