Straffdramatik Brynäs – Djurgården

Djurgården hade mer behov av poäng än Brynäs innan kvällens match. Jag var också lite förvånad över Djurgårdens serieplacering. Men serien är jämn även om det börjar visa sig skillnader mellan lagen. Man börjar se vissa linjer. En grupp i toppen och en i botten. Men jag tycker absolut inte att Djurgården kommer att hamna i bottengruppen och ännu mindre tror jag det efter den här matchen.

I första perioden så började Djurgården bäst. De vann skottstatiskiken med 10-7. De spelade med kraft och självförtroende. Om jag jämför Djurgården mot Växsjö som var här i tisdags så är Djurgården det klart bättre laget. De är dessutom bra efter sargerna och vann de flesta kamperna där.

När Klubertanz blev utvisad i början av perioden så undrade många om succén mot Växsjö skulle upprepa sig med mål. PP började svagt men i slutet av det numerrära övertaget så kunde Silfverberg göra 1-0. Det är livsfarligt att få utvisningar mot Brynäs. De hypersnabba ungdomarna i kombination med några äldre erfarna är verkligen en stor framgång för målfabrikationen.

Silfverberg förresten fick utgå redan i första. I lokaltidningen står det att axeln skadats. Hoppas verkligen att det inte är allvarligt. Att han är viktig såg vi i de PP Brynäs fick efter det han lämnat. De var betydligt mer uddlösa.

En sak som Djurgården klart överträffade Växsjö var att de effektivt hindrade passningsvägar för Brynäs. Gamla inlärda mönster som brynässpelarna tränat in hade tydligen djurgårdarna läst på om och hindrade ofta effektivt passningar att gå fram. Många anfall kom av sig då det i stället för en brynäsare som tog passningen var en djurgårdares klubba som var i vägen.

Honken spelade helt suveränt i första och gjorde den ena jätteräddningen efter den andra. Han räddade Brynäs från att kanske ligga under.

I andra spelade Brynäs upp sig.  I 3 minuten sköt Ollars i ramen. Widing ökade till 2-0 efter 3:44 i 2 mot 1 spel. Wesslau visste inte om Widing skulle passa eller skjuta och vågade inte vända sig mot honom vilket gjorde att det fanns utrymme att skjuta på hans vänstersida. Ingen drömsituation för en målvakt att hamna i det läget. Helt övergiven av sina backar. Men det skulle också drabba Brynäs i 3 perioden men mer om detta längre ner.

I 4 minuten var Järnkrok nära att öka ledningen men pucken smet strax utom. Djurgården missade öppet mål i PP i 7 minuten.

9:15 blev Tjernqvist utvisad efter ett yxhugg över vaden på Lauritzen en eftersläng utom spel. Det borde ha resulterat i mer än 2 minuter. Det såg mycket fult ut. Utvisning från hela matchen hade varit ett mer rättvist straff .

I andra var det många chanser för bägge lagen. Inget hände i resultatet trots flera utvisningar för bägge lagen.

Som helhet för de 2 första perioderna så räddade Honken med sitt otroligt bra målvaktsspel Brynäs från att åka på reducering och kvittering. För en gångs skull vann Brynäs de flesta tekningarna. Undrar om det har varit hårdträning?

Period 3 började med en klockren ramträff av Ekholm. Sedan avlöste chanserna varandra i en svängig match. Djurgården kämpade och försökte reducera och fick chansen i 9 minuten efter en indianare av Honken. Djurgårdarna gjorde här inga misstag. Men var var försvararna i Brynäs? Och inte var det orättvist att Djurgården kvitterade även om målet var billigt. I 14:e slänger Tjernqvist en puck mot mål som slinker in. Till Djurgårdsklackens glädje. Nu kunde matchen sluta hur som hellst. 2-2 stod sig matchen ut.

Djurgårdsklacken förresten. Några betonar några såg sällan på spelet utan stod och provocerade mot Brynäsklacken som bara finns några meter därifrån. En miss i läktarplaneringen. Någon hade en bengal med sig och polisen utrymde läktaren och visiterade alla innan de fick komma tillbaka. Det gick lugnt till och jag tror att de flesta i publiken inte ens märkte det. Ett bra jobb av polisen och ordningsvakterna.

I sudden var det som vanligt svängigt och chanser fram och tillbaka. Det blev inget mål även om Brynäs hade chansen att avgöra i sista minuten efter att Tjernqvist blivit utvisad.

Straffläggning är alltid chansartad. Wännström gjorde tidigt mål med sin specialare. I hans andra straff i sudden försökte han en ny variant men misslyckades. Åberg kunde kvittera och det stod 1-1 innan det blev suddenstraffar. Järnkrok avgjorde genom ett elegant mål. Många missade från bägge lagen. Målvakterna visade även här sin klass.

När det blir vinst så tycker jag att hela laget ska ha credit. Men om några ska nämnas så får det bli Ekholm i försvaret. Han är allround bra både framåt och i defensiven. Men även de andra försvararna gjorde ett fullt godkänt jobb. I kedjorna blir det svårare. Där vill jag framhålla lagarbetet. Hela laget förresten spelar just nu med ett större självförtroende än jag sett på länge. Bra fortsätt med det.

Honken var trots sin indianare som ledde fram till 2-1 även i kväll den bäste i Brynäs. Kanske räddade han laget från förlust. Djurgården är ett bra lag och kommer vad jag tror att gå till slutspel också i år. De kommer att klättra i serien.  De hade flera bra spelare men framförallt en bra lagmaskin och en bra målvakt i Wesslau.

Brynäs ligger kvar på 4:e plats i serien. HV ångar på och slog Växsjö borta. På lördag blir det verkligen en tuff match i Jönköping men Brynäs är ett bra bortalag. Och dessutom nu också  bra hemma. Om målvakten vem det nu blir som står gör en bra match och PP fortsätter att vara bra så finns chansen till seger också på lördag. Bägge lagen har en bra trend just nu.

Till sist om motståndarnas utvisningar. Eftersom ungdomarna i Brynäs är så snabba så ger de motståndarna ingen ro och driver motståndarna till att ta utvisningar för att stoppa dem. Och att hindra dem från att gå på mål. Och inte bara ungdomarna förresten. Spelare som Lauritzen gör också så att motståndarna tar utvisningar.