Utbrytarna stannar – och sticker?

Det senaste i ”Utbrytarkaoset” är att utbrytarlagen ser över möjligheten att både spela i en européisk liga och stanna i Elitserien.

Jag förstår att många hockeyfans kommer att håna idén, och se det som att de stannar med B-lag. Men jag tycker faktiskt inte att det är en så dum idé. Det liknad vad fotbollen har gjort under en längre tid. Om lagen skaffar utökade spelartrupper a la Leif Boorks Brynäs så kan 6 femmor alternera och spela matcherna. Tränaren tar ut laget beroende på motstånd. Allt beror förstås på hur många matcher en eventuell europaliga kommer att ha. Rent ekonomiskt kommer det att bli hållbart eftersom man spelar fler matcher, ingår i fler TV-avtal osv. Frågan är bara om publiken verkligen vill betala de summor som krävs för att se alla lagets matcher.

Jag tycker att Utbrytarlagen gapar efter för mycket. När man gapar efter för mycket så mister man ofta hela stycket (haha var tvungen att klämma in den). Lösningen på detta är enkel: Utveckla CHL.

Ett utvecklat CHL med fler matcher innebär mer pengar och i utbrytarlagens ögon större matcher. Jag säger att det i deras ögon är större matcher på grund av att jag personligen hellre ser Brynäs – Leksand än Brynäs – Moskva eller Brynäs – Bern.

Om CHL kan få samma status som fotbollens Champions League så är mycket vunnet. Lagen är förvisso inte självskrivna i ligan, utan måste spela om det i Elitserien, vilket inte är en lika bra investering för utbrytarlagen. Men med detas egon så tar de förmodligen för givet att de kommer att kvalificera sig år efter år i oändlig framtid.

Hela diskussionen börjar bli absurd och lite panikartad. Att Utbrytarlagen ser sig om efter möjligheten att både ha det gamla och det nya visar bara att de håller på att ångra sig. Den Svenska hockeypubliken har talat. Vi är nu halvvägs in i den U-sväng som Utbrytarna är på väg att ta i frågan.

I övriga nyheter läser jag att MoDo jagar Darren Haydar. Skulle den värvningen gå i hamn så är det förmodligen denna silly seasons bästa värvning. Jag har själv inte sett Haydar spela, förutom några highlights på Youtube, men från vad man hört så är det en spelare som går in i alla Elitserielags förstafemmor. Frågan är väll snarare varför något av Utbrytarlagen, som anser sig vara så stora, inte värvat honom. Haydar uppges avvakta bud från NHL och jag tror därför att han är förlorad för MoDo. Men de ska ha en eloge för att de försöker…

För övrigt så läser jag att Foppa tycker att Colorado skulle vara ett bra val för Jonas Gustafsson. Det tror jag med – om han får bra betalt. Jag tror nämligen inte att Gustafsson passar i NHL och därför bör vara glad om han kan fylla upp bankkontit innan andra inser samma sak. Gustafsson lever på att placera sig rätt och stå i vägen. I NHL går det alldeles för snabbt för honom. När han i VM ställdes mot NHL-spelare så kom Gustafssons reaktioner på skott ofta efter att pucken träffat plexit bakom målburen. Nej – Gustafsson behöver det långsammare och mer taktiska spelet i Elitserien.

En sista sak: Glöm inte att skriva på för att få Tommy Sandlin som staty utanför Läkerol Arena. Klicka här för att komma till namninsamlingen.