Bedrövlig andra period av Brynäs resulterade i storseger för HV

Efter det att Brynäs tagit 5 poäng på de 2 senaste matcherna trodde jag och många med mig att det åtminstone skulle bli en jämn match i kväll. Bra spel mot Luleå och 2 poäng borta mot Växjö trots en medioker insats såg ut att bädda för det. Men kvällens match var en kalldusch.

Brynäs verkar kunna klara av några matcher med bra och skärpt spel men sedan tar det stopp. Tyvärr är laget inte bättre än så  den här säsongen och vi brynäsfans får vara glada om laget går till slutspel. Om laget hamnar bland de 4 bästa måste laget spela på topp varje match och det klarar inget lag i elitserien. Därför får vi vara nöjda anser jag med lagets nuvarande plats i serien.

HV hade innan den här matchen slagit Brynäs i de 3 matcher de spelat i serien den här säsongen och det borde inte bli en 4:e men så blev det.

De första 5 minuterna i matchinledningen hade Brynäs minst 3 feta chanser att ta ledningen och borde ha gjort det. Järnkrok var fri efter en minut och Ollars efter 2 och Widing efter 4. Men skärpan fanns inte där kombinerat med en bra målvakt Wesslau. Därefter jämnade HV ut spelet och hade sin första bra chans i 11:e minuten genom Bengtsson. i 14-15 minuterna hade HV ett ruskigt långt anfall och då började det se oroväckande ut. Brynäs såg ut att ha ett planlöst spel och jagade mest. Felpassningarna  och måfåpuckarna var många redan nu och fortsatte resten av matchen.

I pausen till andra perioden lovade Järnkrok att det skulle bli ändring i nästa period. Och det blev det men till det sämre. Det var svårt att räkna målen i början av andra men efter 7:13 ledde HV till publikens förskräckelse med inte mindre än 4-0. Först under ett boxplay där Dennis Persson blev utvisad. Jag såg reprisen också men kunde inte se eller förstå av vilken anledning han blev utvisad. Obegripligt. Fasth slog in ledningsmålet.

Nu började felpassen straffa sig. Efter ett sånt av Lauritzen kunde Sundh snart göra 2-0 för HV. Ofta gör Lauritzen felpass och nu resulterade det i baklängesmål. Brynäs fick ett PP i 3:e minuten men inget mål. Konstaterar här att Gunderson inte är lika pricksäker som förra säsongen eller så ser inte resten av laget till att han får det utrymme han fick då.

Efter 5:58 var det dags igen. 3-0 till HV och då tyckte kommentatorn på C More att Brynäs såg vilset ut. Svårt att tycka något annat. Efter 7:13 stod det 4-0 vilket var en tabbe från Honken. Han hade här fått nog och byttes ut mot Rahm. Men det är för enkelt att skylla på Honken när resten av laget är segt och inneffektivt.

Brynäs fortsatte att vara lojt och ointresserat men kunde genom Harju reducera till 1-4. Tröstmål undrade jag då men det återstod ju en period. Men tyvärr så tyckte jag det såg hopplöst ut.

I pausen lovade Sundqvist bättring i sista perioden. Liten skärpning blev det men inte mer. 4-2 kunde Gunderson göra och man hoppas att han får tillbaka målfabrikationen. Passet kom från Lauritzen som för en gångs skull gjorde ett riktigt pass. Fler mål mäktade inte Brynäs utan man tog tidigt ut målvakten vid PP men schabblade vid tekning och HV kunde göra 5-2 i öppet mål. Det blev sedan 6-2 i slutet av matchen. Ridå.

Brynäs förlorade inte därför att HV var bra. De gjorde inte heller någon stormatch precis. Nej Brynäs förlorade för att de var dåliga i kväll. Loja, dåligt samspel, felpassningar regel än undantag, ingen skärpa i avslutningarna. Och ett planlöst jagande efter pucken i motståndarzon ofta helt resultatlöst.

Svårt att utnämna någon bra idag i Brynäs. Klart underkänt för hela laget. I HV var flera bra som Jämtin, Sundh, Fasth för att nämna några. Och en bra målis i Wesslau.

Tur att laget har en bit kvar ner till ingenmansland. Tror det blir slutspel i alla fall men förutsättningarna finns inte till topplacering i tabellen. Inte som det har sett ut och ser ut nu i alla fall.

Sedan måste jag ge credit till HV som lag som spelade smart, kallt och var effektiva. De var det bättre laget i kväll och förtjänar den plats de har i tabellen.

_____________________________

NHL kommer nu igång sent om sider. På grund av det idiotiska beslutet att hindra NHL:are att spela i elitserien har Brynäs säker missat flera placeringar i serien. Lindbäck och Bäckström ville inget hellre än att komma tillbaka till sin hemstad och det lag som fostrat dem till de världspelare de är. Men det fick de inte vilket är säsongens mest skandalösa beslut.

Laget kan tappa Franson också. Även om han inte var så bra idag så kommer det att ännu mer försvaga laget. Frånsett dagens svaga insats av försvaret så har det sett bättre ut sedan Persson och Styrman kom in i bilden även om Bertilsson saknas. Men om Franson försvinner blir det en avsevärd försvagning av laget om han nu inte ersätts. Men av vem då kan man fråga sig?  Alla bra spelare försvinner nu tillbaka till NHL och i resten av spelarmarknaden torde det inte finnas många att välja bland.