Brynäs-MoDo

När jag åkte upp till Läkerolen undrade jag om det skulle bli en ny förlustmatch hemma. Förlust i följd av Luleå, Skellefteå och Linköping. Visserligen 2 poäng borta mot Luleå i förra matchen med Wännströms fantastiskt fina straff i minne. Men förväntningarna var ganska nollställda.

Redan de första minuterna såg jag att Brynäs hade bestämt sig för att vinna matchen. De var taggade. De vann nästan alla närkamper i första perioden och var först på puckarna. MoDo blev helt utstpelade och såg ganska billiga ut. Därför var det ingen överaskning att Brynäs ledde med 2-0 efter första. Brynäs spelade aggressivt och tätt.

Första målet gjordes av Larsson en av de talangfulla ungdomarna reda efter 3,09. Han snappade åt sig pucken från en olycklig försvarare som dessvärre för honom dribblade som siste man. Larsson gjorde inga misstag. Den grabben kommer att bli en stor spelare. Det andra målet gjordes i PP av Gundersson så sent som 19,48 i perioden. Han svepte in en puck mot mål och målvakten var nog skymd så pucken smet in. Nu var det 2-0. Amerikanen Gundersson gör bättre och bättre ifrån sig och det är ju målen som räknas.

I andra började Brynäs i boxplay. MoDo är dessvärre för dem själva sämst i serien i PP och Brynäs bland de bästa. Därför kunde inte Modo utnyttja övertagen i PP. Brynäs vann den matchen i matchen med 1-0. Brynäs fortsatte att spela tätt i boxplay. Men MoDo började vinna fler och fler närkamper och började etablera spel i längre perioder i Brynäs zon. Men Brynäs kunde öka till 3-0 genom Nordqvist efter 9,41. MoDos satsning räckte till ett mål som reducerade ledningen till 3-1. Men Brynäs kom tillbaka och i slutet av andra så etablerade laget ett stort tryck mot MoDos kasse. Att det inte blev fler Brynäsmål var bara oturen. Lauritzen hade chans strax före periodens slut men han missade öppet mål och pucken gick utanför. MoDo hade ren tur.

3-2 kunde Danielsson göra efter en spektakulär inledning till målet. Svedberg blev hakad och ramlade och då kunde modoiten göra mål. Svedberg blev vansinnig. Kanske trodde domaren eller domarna att Svedberg spelade när han ramlade. Själv bedömde jag att han inte gjorde det.

Situationen resulterade i en visselkonsert som jag inte hört tidigare i Läkerolen eller i Gavlerinken som det hette tidigare. Talkörer förbannade domaren. Och värre blev det när Hansen fick en armbåge i ansiktet av Hedman så att han blödde och fick ledas ut. Det resulterade i ingenting. Kanske såg inte domarna det. Men de såg det mesta av Brynässpelarnas förseelser. Påhittade eller verkliga. Domarinsatsen är värd ett kapitel i sig. Ett dåligt.

Wännström blev utvisad i första efter ett checking from bihind. 2+10 minuter. Det var ett hårt straff. Med tanke på att Hansen åkte på en värre sak så är dagens domarinsats under all kritik. Lärking och Classen var domare. De borde ha gjort en bättre insats. Själv så försöker jag inte klandra domarna i onödan. Jag har viss förståelse för att de vill stämma i bäcken när det gäller ev. skador vid regelvidriga tacklingar. Men dagens dom mot Wännström var onödigt hård. Hoppas att Hedmans armbåge kommer att granskas i efterhand.

Calle Järnkrok en annan av de duktiga talangerna i Brynäs kunde göra 4-2 efter en miss i motståndarförsvaret som i kväll gjorde flera missar. 5-2 gjordes i öppet mål i slutet av perioden.

Svedberg gjorde en strong insats i målet. Jag förstår att han blev förbannad då domaren tyckte att modoiten inte fick straff för hakningen före det andra målet för MoDo. I försvaret som var ganska jämt så framhåller jag Gundersson. Han börjar göra poäng vilket är viktigt. Men även Sundqvist tyckte jag var bra även om han blev utvisad flera gånger varav en gång för packout och en annan gång för något som ingen vet varför.

Kedjan då? Ja Järnkroks krokning är borta. Ja alla ungdomar ser alerta ut. Av gamlingarna tycker jag att Lavander och Widing är viktiga för laget. Lavander är stabil och stark. Widing oförutseende och inte särskilt samspelt med de andra. Men irrationell som han är så vet motståndaren inte han nästa drag eller position. Och han spelar fysiskt och är en profil. Så det blir de två som jag vill nämna den här matchen.

Hur som hellst så kändes det bra efter matchen. 5 poäng på de 2 senaste. Det var en händelserik match med många känslor. Med andra ord en riktigt kul och bra match.