Brynäs storspelade och vann måstematch i Karlstad

Trots att Brynäs åkte på utvisningar i parti och minut, inte mindre än 7 st. mot Färjestads 2 så kunde laget vinna med 2-0. Utan att överdriva var domarna den värsta sortens hemmadomare jag sett på länge. Som alltid hittade utvisningar på Brynäs för lite eller ingenting men blundade för Färjestads fulheter.

Det boxplayspel Brynäs visade upp i kväll kan inte få annat än högsta betyg. Man bjöd inte på någonting i matchen och det inte bara i boxplay. Nygren deras ankare i PP togs bort och neutraliserades på ett utmärkt sätt. Man låg tätt på motståndaren och det inte bara i PP utan i övrigt också. Det fanns en energi i laget som vi ibland sett i serien men som hittills saknats en del i de andra matcherna i kvarten.

I första perioden kunde Sweatt styra in ett skott från Ollas och ta ledningen.

De första 5-6 minuterna i andra perioden blev Brynäs tillbakapressade och det såg inte bra ut. Då tog Johnsson timeout och sedan skärpte sig Brynäs. i 7:e minuten var det nära 2-0. Efter 8:19 fick Färjestad sitt 4:e PP då Sweatt blev utvisad för slashing vilket var mycket tveksamt. I 9:e minuten slog Enterfeldt en puck som oturligt träffade Pontus Åberg i ansiktet så han leddes ut blödande men kom senare tillbaka i spel. Även Tollefsen fick en smäll på knät efter en kamp bakom färjestadsmålet men spelade ändå en tid efter. Med tanke på hur han själv har skadat spelare genom åren så är det ingen som man direkt tycker synd om. Han får känna på lite av sin egen medicin.

5:e utvisningen drabbade Nordqvist efter 11:19 i andra. Wikegård som var kritisk mot flera av brynäsutvisningarna var särskilt kritisk mot den. Men Brynäs klarade av den också på ett utmärkt sätt.

Periodens trevligaste händelse inträffade efter 13:49. Då snappade Harju upp en puck från Pettersson-Wentzel som var bakom målet och misslyckades med att få bort pucken. Harju passade Ollas på bladet och det blev 2-0. Strålande.

6:e utvisningen kom efter 17:45 och drabbade Jacobsson. Han gav igen på Hilding som hade slagit Starkbaum i huvudet med sin klubba. Men det blundade domaren för. Bra av Jacobsson. Det gäller att inte vara för snäll i ett slutspel. Sådana ”bestraffningar” vill vi se mer av. Men även det PP:et för Färjestad klarades av.

3:e perioden hann knappt börja förrän Harju blev utvisad i andra minuten för hakning. Den här gången var det en korrekt utvisning. Även den utvisningen som alla de andra klarade brynäsarna av. De bjöd inte motståndarna på något och i målet var det som en vägg.

I minuterna 8 och 9 noterade jag 2 tillfällen då Färjestad borde ha haft utvisning men naturligtvis blev det inga även om det var klarare utvisningar än några av de Brynäs drabbades av.

I slutet försökte Färjestad ta ut målvakten men fick ingen chans till det bl.a. då de själv för ovanlighetens skull drabbades av en utvisning, deras 2:a efter 19:26.

Efter matchen intervjuades Granström som betonade att det var en laginsats som var orsaken till segern. Och det håller jag med om. Själv vill jag nämna Granström som visade en utmärkt bra slutspelsinställning. Och flera andra också i kedjorna.

Mest berömmer jag försvaret i kväll. Ett försvar som ofta får kritik men som ibland skärper sig. Så har det varit hela säsongen för övrigt. I kväll gjorde alla en utmärkt insats men jag vill nämna Jacobsson och Kilström i första hand. Starkbaum var som vanligt säkerheten själv och tog allt i kväll

Det är så här vi vill att Brynäs ska spela i slutspelet. Tight, tufft och med ett säkert och bestämt passningsspel. Och målfarligt. Laget ligger nu under med 3-1 i matcher och det kanske är lite långsökt att kräva att de ska vinna 3 matcher i rad men omöjligt är det inte om man nu orkar spela som i kväll. Även om nu inget lag lyckats med den bedriften tidigare år.

Färjestadstränaren var märkbart skakad under matchen och det märktes också att flera färjestadsspelare var frustrerade över att inte kunna utnyttja ett enda PP som domarna bjöd dem på.

Även om nu Brynäs skulle förlora i kvarten så känns det bra att laget kommer att sälja sig dyrt.