Brynäs utklassade AIK

Sista matchen inför uppehållet var AIK på bortaplan. Ett AIK som är i desperat behov av poäng för att kunna kliva upp till en placering ovanför kvalseriestrecket. Och en viktig match för Brynäs att vara kvar bland de 8 slutspelslagen.

1: perioden

I början av matchen, de första 10 minuterna var det spel mot ett mål. Redan i första bytet var det nära att Brynäs tagit ledningen. Offensiven slutade med att Sweatt kunde ge Brynäs ledningen efter ett snyggt avslut på ett anfall. En strålande offensiv så långt av Brynäs.

Inte förrän i 10:e minuten hade AIK några målchanser i perioden. I den här minuten inträffade också att Kihlström blev skadad efter ett grobianöverfall av Melin. Ollas som då angrep Melin fick 2 minuter. I efterföljande PP hade AIK några farliga chanser men Starkbaum, klarade krisen utan större problem. Såg att han hade drygt 94 i räddningsprocent hittills. Strålande.

Den andra delen av perioden var mer jämn och AIK kom allt mer in i spelet. De saknade inte chanser.

Period 2 var en enda lång offensiv mot AIK-målet. Brynäs spelade strålande hela perioden och hade vid slutet av perioden ökat till 4-0. Länge sedan jag såg Brynäs så bra. AIK är nu inte bland de bättre lagen precis i elitserien men det är inte hela förklaringen till Brynäs överlägsenhet.

2-0 blev det efter 4:02. Thuresson gjorde målet efter ett bra förspel av backen Djoos. Det tar sig för den unge backen och jag tycker att han blir bättre och bättre. Efter 4:46 blev Ollas utvisad. Här måste jag tyvärr undra om vi   hade s.k. hemmadomare som dömer. Innan Ollas blev utvisad borde en AIK:are ha blivit utvisad för en tripping på Sundqvist. När det var 37 sek. kvar på utvisningen blev Granström utvisad. Men Brynäs klarade 5-3 och senare 5-4 inte minst pga Starkbaum och ett uppoffrande spel i boxplay.

Från och med 11:e minuten hade Brynäs en otrolig press i AIK-zonen. Tror inte att jag sett någon liknande överlägsenhet av laget på länge. Och mycket rättvist kunde Sweatt öka till 3-0 efter bra förspel av Nordqvist i spel 4-4. 18:41 gjorde Nordqvist mål efter ass. av Sweatt. Ombytta roller.

Efter 19:12 fick Enterfeldt en ful tackling mot sargen av Janmark som fick 2+10. Granström som var framme och gruffade fick också 2 min. Den dåliga hemmadomarinsatsen gör att Brynäs hittills inte haft ett riktigt PP i de 2 första som de borde ha haft flera gånger.

Period 3

AIK försökte men Brynäsförsvaret spelade idag helt strålande. Efterhand såg det ut som om AIK gav upp även om de kunde få in ett tröstmål till 7-1.

5-0 gjorde Harju efter 3:03. Han hade tills dess inte gjort något vettigt och såg segare ut än normalt men nu visade han sin farlighet framför mål. 6-0 gjorde Scott 3 minuter senare. När Joslin blev utvisad efter 9:14 tog det 6 sek. innan Harju gjorde sitt andra mål till 7-0. Sedan kom tröstmålet efter 15:42 innan Enterfeltd kunde fastställa slutresultatet till 8-1.

Idag hade Brynäs en energi som jag inte trodde jag skulle få se så här innan uppehållet men det visar sig att fler och fler kommer tillbaka av de skadade spelarna. Skridskoåkningen  var härlig att se och passningsspelet fungerade bättre än någonsin. Och det som vi publik uppskattar var att laget inte spelade en tråkig defensiv efter ledningen inför 3:e.

Förutom att det var en strålande laginsats tycker jag att några stack ut lite mer än andra. Det är Bertilsson på backsidan och Djoos som också gjorde 2 ass. bör nämnas. Sweatt och Nordqvist tycker jag var de bästa i offensiven. Och behöver jag nämna Starkbaum? Vilken målvakt Brynäs har här. Får gratulera Brynäs än en gång till den värvningen.

AIK:s försvar var direkt svagt idag. Den stackars målvakten var ofta ensam före målen. Något som Brynäs också syndat tidigare i under en del matcher men har bättrat sig betydligt med.

Ett avbräck på backsidan skulle det bli om Kihlström blir skadad en längre tid. Persson ersatte idag och jag tyckte ha klarade sig bra.

Sist men inte minst så gick Brynäs förbi Leksand. Den av många väntade vändningen neråt verkar nu ha kommit. Det går inte att hur länge som helst spela äckligt diciplinerat med en inte tillräckligt bra trupp.