Efter matchen: Luleå – Brynäs

Jag har tyvärr missat de senaste två matcherna då jag har varit bortrest utan tillgång till CMORE. Det var därför med lite extra gnista som jag såg fram emot toppmötet mellan serieledarna Luleå och topplaget Brynäs.

Innan matchen skrevs mycket om Brynäs värvning av Cody Franson. Lulefansen tyckte Brynäs var hycklare som värvat en spelare med NHL-meriter. Om det tänker ska gälla så tycker jag att Luleå är hycklare som värvat Klasen, som ju faktiskt också spelat i NHL. Tänk om en NHL-klubb hade värvat Klasen vid normal säsong? Och tänk om en NHL-klubb värvat Fabricius eller någon av de andra Luleåspelare med NHL-meriter? Visst är det mer troligt att Franson hade fått NHL-kontrakt än att någon i Luleålaget fått det, men en free agent är en free agent oavsett vad som rent hypotetiskt skulle kunna hänt i en alternativ verklighet.

Hur som helst…

Som jag ser det fanns bara en matchbild i den här matchen, och alla tre perioder såg ungefär likadana ut. Brynäs och Luleå är två skickliga lag som idag spelade ett tight försvarsspel och ett anfallsspel fullt av intentioner. Även om inget av lagen skapade överdrivet många chanser så hade de båda lagen ungefär lika många kvalificerade målchanser och två mycket stabila målvakter. Matchavgörande blev Ollas mål, som också blev matchens enda, när han på volley slog in en studspuck som Granström slängt in framför mål. Även om målet var ett slumpmål så skulle jag inte säga att Brynäs var oförtjänta av segern, men ett oavgjort resultat hade inte heller varit orättvist.

I Brynäs var Honken bäst. Punkt. Jag kan inte påstå att någon var dålig, men även Järnkrok, Thuresson, Lindholm och Lule-kedjan (Harju, Enterfeldt, Lavander) gjorde bra insatser. Det är synd att varken Järnkrok eller Thuresson fått utdelning på de chanser som de skapar.

I och med segern klev Brynäs upp på tredje plats i tabellen, strax efter Luleå och HV71. Som jag ser de är det dessa tre lag samt Skellefteå och möjligtvis Färjestad som ska slåss i toppen av tabellen. Vid eventuella NHL-förstärkningar kan detta naturligtvis förändras. NHL-förstärkningar kommer för övrigt att vara ämnet för mitt nästa inlägg.

I kvällens match imponerades jag, precis som i alla andra inledande matcher, av Brynäs spelskicklighet. Brynäs är ett spelande lag som försöker spela sig ur situationer och som inte förlitar sig på motståndares misstag för att prestera. Det klapp-klapp spel som Brynäs stundtals uppvisar påminner mig om smurf-kedjan, och förmågan att spela sig ur kniviga situationer i egen zon påminner mig väldigt mycket av hur en viss Kimmo Timonen hanterade situationer under hans korta sejour i Brynäs, som för övrigt var under den senaste NHL-lockouten.

Det finns egentligen inte mycket mer att säga om matchen. Honken gjorde en grym insats och tog tillsammans med det kollektiva försvarsspelet tre poäng. En annan rolig notis var att Lars Jonsson gjorde comeback. Jag hoppas för både Lasses och för Brynäs skull att han kan komma upp i samma standard som han hade innan hans skadehelvete började. Då blir han en toppback i landslagsklass.

Matchfakta

Luleå HF – Brynäs IF 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)

Period 1

Period 2
0-1 33.19 Jesper Ollas (Jonathan Granström, Jörgen Sundqvist) EQ

Period 3

Skott: 26-30

Utv. min: 6-10

Publik: 5338

Domare: Morgan Johansson, Marcus Vinnerborg, Emil Yletyinen, Jan Sandström

Källa: brynas.se

Twitter-kommentarer

Artiklar om matchen

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/elitserien/lulea/article15543032.ab
http://www.dn.se/sport/ishockey/brynas-visade-mastartakter-mot-lulea