Gunderson och Lauritzen hjältar när Brynäs tog 2 poäng mot Leksand

Efter första perioden stod det 3-0 till Brynäs. Tacka Gunderson för det. Ass. på det första och de 2 andra gjorde han själv.

Gunderson har blivit känd som ”evighetsmaskinen”. Han är aldrig borta från en match och han har inte varit skadad. Han spelar längst av alla i Brynäs i kväll nästan en halvtimma sammanlagt. I förra matchen fick han en puck i ansiktet. Då trodde jag att han skulle behöva ställa in resten av matchen men inte. Han verkar vara av stål. Och en sådan spelare behövs när så många andra är skadade i Brynäs.

Inför kvällens match hade jag lite onda aningar om att skadorna skulle göra Brynäs poänglösa. Men så blev det inte.

Innan 1-0-målet hände inte mycket i matchen. Det var chanser fram och tillbaka innan Brynäs tog över allt mer. Och med Gundersons uppvisning stod det 3-0 efter första.

Då Brynäs brukar ha för vana att slå ner på tempot efter att de leder så straffade det sig som det brukar göra. Lauritzen sade efter matchen vid intervju att laget brukar slå ner på takten och gjorde det i kväll i andra och tredje. Detta på fråga om hur det kom sig att de inte kunde hålla ledningen. Det räcker med några procent så bjuder man in motståndarna menade Lauritzen. Det är inte ordagrant återgett men ungefär så uppfattade jag intervjun. Och  han har så rätt så. Det är det som händer på många hemmamatcher.

Efter en svag period i perioden kunde Leksand reducera till 3-1 genom transatlanten Fornataro. Leksand kom nu mer och mer i 2:a perioden och hade flera chanser till ytterligare reducering tex i 10 min. Ollas  hade i 11:e minuten en jättechans till 4-1 men missade. När Gabriel Karlsson blev utvisad i 11:e så var det nära nätkänning för Brynäs flera gånger. I 15 min. hade Thuresson ett skott i stolpen efter styrning av Brodin. Men i stället för att mer eller mindre stänga matchen gjorde Leksand 3-2 efter 16:44 genom Per Edblom.

Inför 3:e perioden så kom tvivlet. Skulle Brynäs tappa ledning igen i en hemmamatch? Tyvärr så blev det så. Fabian Brunnström kunde kvittera. Trots att chanser radade upp sig för Brynäs så kunde man inte stänga matchen utan det blev oavgjort i full tid.

I förlängningen hade Brynäs tidvis ett ruskigt tryck och var nära att avgöra. När det var 7 sekunder kvar hade Mikael Johansson ett ribbskott. Nära förlustmål. Men inga mål blev det i förlängningen. Utan det blev en spännande straffläggning. Den kan ju gå hur som helst och med tanke på att Johan Ryno gjorde 2 mål sist i straffläggningen mot Frölunda så fanns det anledning att vara orolig.

Nu gjorde inte Ryno 2 mål på straffarna han lade utan han fick nöja sig med 1. Lauritzen däremot satte sina 2 och han blev i och med det en av kvällens Brynäshjältar. Fina och skickliga straffmål. Och 2 poäng.

Leksand har klarat sig bättre i SHL än vad jag trodde innan säsongen. De har inget något särskilt starkt lag men de ger aldrig upp. De verkar ha en bra sammanhållning i laget och har en förmåga att komma tillbaka i många matcher trots spelunderläge och målunderläge. Det är något som tilltalar mig. En fråga om vilja och moral. Fortsätt så Leksand och ni klarar er från kval. Och flera bra spelare har laget också som tex Ryno, Brunnström och inte minst målvakten Alsenfelt.

Som helhet är Brynäs något bättre lag än Leksand men med de väl kända problemen att tappa ledningar och oförmågan att göra mål i vissa matcher. Trots att inte bara Persson är borta utan också Bertilsson skadad i kväll så gjorde inte direkt försvaret bort sig utom vid 3-3- målet. Men som jag sagt tidigare så kommer försvaret att vara ett problem när några blir skadade. Enligt mig så är det bara att ta fram plånboken och värva. Det skulle man ha gjort innan säsongen.

Som vanligt får Honken godkänt.

Målfabrikationen är ojämn och ryckig i Brynäs. Ena gången hattrick och andra gången ganska anonym. Som tex. Thuresson och Scott. Då måste någon annan träda fram i kväll blev det Nordqvist. Någon gång är det Ollars, Rödin eller nån till. Men kommer det att räcka?

Om Brynäs inte hade haft så många skadade borde det ha blivit 3 poäng. Så pass mycket bättre lag än Leksand hade man varit då.

Jag efterlyser fler backar som kan lägga in pucken mot mål inte bara Gunderson. Alltför ofta ser man passningar från backar efter sargerna i stället för att lägga in pucken som Gunderson gör. Hur svårt är det egentligen? Ibland är det nödvändigt att inte skjuta om någon står mitt framför men ofta går det bra.

Till sist: Ett stort grattis till Gundersson och Lauritzen som var de som grejade de 2 poängen i kväll.

______________________________________________

Lyfter på hatten för kämpalaget nr 1 AIK för vinst i straffläggningen över Skellefteå.