Jocke Eriksson till Leksand

Jocke Eriksson är alltså klar för Leksand. Han gick dit för att få en större chans att spela JVM. Alternativet hade varit att skriva på för Brynäs och bli utlånad till Leksand. Tydligen bedömde både Brynäs och Eriksson hans chanser för spel i JVM som mindre om han valt det sistnämnda.

Jag förstår att Eriksson vill spela JVM. Det är säkert en rolig upplevelse, en merit och en chans att visa upp sig för världens samlade tallangscouter. Samtidigt så tror jag inte att den här lösningen är det optimala för honom.

Om Eriksson inte blir förstemålvakt i Leksand, vad händer då? Blir han ändå uttagen till JVM, eller tas någon annan ut? Förvisso har han större chans att bli förstemålis i Leksand än i Brynäs, men Leksand har en historia av att inte ge unga målvakter en ordentlig chans. Eddie Läck har t.ex. kategoriskt blivit petad i kvalserien vilket antagligen sänkt hans självförtroende och förtroende för klubben avsevärt.

Nu inträffar ju faktiskt JVM innan Kvalserien. Kanske får Eriksson chansen tidigare än så. Men man ska också ha i åtanke att Eriksson inte planerar att stanna i Leksand någon längre tid, så mycket är tydligt i de uttalanden han gjort, och vad talar då för att Leksand ska ha tålamod med honom?

Jag tror att Erikssons bästa chans till både JVM och utveckling hade vart att spela i ett annat allsvenskt lag. Kontrakterad med Brynäs och utlånad till ett lag som Almtuna, Oskarshamn eller liknande hade gett honom mycket speltid och den rutin han behöver för att ta steget till att bli Elitseriemålvakt. Om Eriksson fastnar på bänken i Leksand så kan hans utveckling avstanna, och det kan visa sig ett ödestiget klubb-byte för hans karriär.

Jag hoppas att Eriksson tar platsen som förstemålvakt i Leksand, och att han återkommer till Brynäs efter nästa säsong redo att bli en bra Elitseriemålvakt.