Matchen med svängdörrar. Brynäs-Timrå.

Jag tippade på oavgjort i full tid innan jag åkte upp till Läkerol Arena och den här gången fick jag rätt. Varför då? Jo därför att Timrå är i stort behov av poäng och kommer att göra sitt yttersta för att fixa de poängen resonerade jag för mig själv. För att inte bli avhängliga i botten. Och de har spelarmaterial som borde se till att inte bli några strykpojkar. Timrå var innan kvällens match i desperata behov av poäng. Och de visade det redan från början. Aggressivt, forcerande, det var framåt som gällde. Och matchen blev också fram och tillbaka. En svängdörrsmatch. I publikens smak då det blev många mål och jämnt i målrotokollet.

Redan från början såg jag att Timrå var taggade. Eller kanske desperata vad vet jag. De bjöd verkligen upp och visade en offensiv hockey. Ingen tråkig defensivhockey. Och Brynäs bjöd också till . Matchen böljade fram och tillbaka i alla 3 perioder och bjöd på många mål. En verkligt publikvänlig match.

Timrå tog ledningen när Brynäs hade en man mer på banan. De lyckades med något man sällan ser nämligen att med 4 man komma med 3 mot 1. Ekholm hade ingen chans att klara de 3 och Hurley kund göra 0-1. Gundersson kvitterade i PP senare i perioden. Det var hans tredje mål hittills. Kanske borde Lundström ha tagit det skottet. Han hade överhuvudtaget en dålig kväll.  Sedan böljade matchen fram och tillbaka med chanser för bägge lagen. Ett dåligt slagen pass till Lavander som inte fick kontroll över pucken bäddade för 2-1 för Timrå genom Pikkarainen tid 17.01. I spel 5 mot 4 kunde Ekholm dundra in kvitteringen till 2-2.

Alltså hade 3 mål producerats i första under PP för Brynäs. 2 för och 1 emot.

I andra kunde Silfverberg ta ledningen för Brynäs i PP. Den för kvällen och för det mesta lyckosamma PP-uppsättningen med honom och Järnkrok och Laurtitzen gjorde livet surt för Timrå. Tyvärr fick Silfverberg en puck i ansiktet och jag hörde att han mist flera tänder och utgick.

Det har sina risker att spela hockey som är en sport tycker jag som förutom att det har ett symboliskt värde som gladiatorspel också liknar dem i praktiken men i en lindrigare variant. Flera fick småskador under matchen men kunde dessbättre komma tillbaka.

Som i första böljade spelet fram och tillbaka i andra med chanser från bägge lagen. Johansson hade ett riktigt bra läge i slutet av 10:e minuten men missade. Både Johansson och Ollars är snabba och mycket bra på att störa motståndarna. Om de var säkrare med puck också skulle de bli toppenspelare men tyvärr saknas den säkerheten än så länge. Den här missen var inte den enda av Johansson. Det kanske går för fort för honom.

Efter 10:50 fick Timrå straff. Jag kollade på reprisen men kunde inte se varför. Det var en mycket oskyldig stängning men domaren var petnoga. Tjecken Vampola sköt på Svedbergs plockhandskesida och det var nära att han tagit den men den gick förbi. Han trodde först att han plockat den och blev skitförbannad när den gick in.

Jonte Hedman profilen i Timrå gav sitt lag ledningen efter 15:41. Han kämpar på och hänger med bra än i elitserien. Det var nu tredje gången Timrå ledde. Den ledningen kvitterades av Nordqvist i 18:e minuten. Domaren ringde men det syntes tydligt på reprisen som visades på skärmen i hallen att den gick i mål och domaren behövde inte många sekunder på sig för att konstatera mål.

Som det nu hade sett ut under matchen så i de 2 första perioderna var det helt öppet hur den skulle sluta. Misstagen var många från bägge lagen mest från Brynäs. Om man räknar bort målvaktstavlor från Lundström förstås.

3:e perioden. Efter 5:20 sköt Widing ett skott från blå linjen som gick över vänstra axeln på Lundström utan att han reagerade. Han blev helt överrumplad. Att Widing är populär kunde man inte undgå på publikens reaktion. Nu hade Timråledarna fått nog av Lundström i målet. De satte in Riddervall som gjorde bra i från sig resten av perioden.

Brynäs gick nu ner på folk och spelade mer defensivt utan att bli alltför nertryckta. De såg ut att inte riktigt orka nu när de gick ner på spelare. Men det såg ut som om ledningen kunde hållas men Önerud och hans kompisar Röymark och Hagos ville annat. Önerud kunde kvittera i 18 minuten. Målet såg lite roligt ut pucken hamnade i båge över Svedberg. Jubel förstås bland timråspelarna.

Inget mål ramlade in i sudden. Nu återstod straffar. Och sällan eller aldrig har Brynäs varit så lyckosamma i straffläggning. Den började med att Vampola gjorde mål för Timrå. Sedan kom Wännström som gjorde ett bejublat mål ungefär samma uppläggning som mot Luleå. Ett mycket vackert straffmål. Sedan missade Röymark och Nordqvist nätade därefter. Sedan Jonte Hedström missat var saken klar. 2 poäng till Brynäs.

Som jag tidigare nämnt så var det en svängig match. Bägge lagen gjorde misstag men vad gör det då en match går i publikens smak? Tränarna tyckte nog inte det var kul men vi som såg det live tyckte det var desto roligare.

Om jag ska vara ärlig så hade Timrå mycket väl kunnat vinna matchen utan att det skulle vara oförtjänt på något vis. Skillnade var förutom målvakterna att Brynäs kunde utnyttja PP bättre än Timrå. Som dessutom drog på sig flera onödiga utvisningar. Jag tror att Timrå kommer att göra bra ifrån sig framöver och om de skulle hamna i kvalserien så klarar de sig kvar ändå. Men det är långt dit. De kanske till och med kommer över kvalstrecket.

Vilka spelare ska då framhållas? I försvaret tycker jag att Jonsson gjorde en bra match. Han kanske gjorde sin bästa hittills under säsongen. Men även fler i försvaret gjorde en godkänd insats. Inte minst Gunderson och Ekholm som gjorde var sitt mål. Andersen var också bra. I dagens lokaltidningar har sportjournalisten Martin Andersson gett betyg till spelarna. Han har gett Jonsson en etta vilket är helt obegripligt. Det är inte första gången tidningen graderar Jonsson för lågt. Håller man på med någon vendetta mot honom undrar man?

Svedberg hade inte sin allra bästa dag men pga matchens karaktär så blev den målrik. I kedjorna är det svårt att se någon särskild men Johan Larsson var strålande.

Ser nu att Brynäs gått upp till 4 plats. Lagen är så jämna att en seger gör att ett lag kan hamna i toppen eller nära den efter en plats i nedre regionen.