Ny stark laginsats av Brynäs mot Luleå

Luleå hade en bra trend med vinst de 2 senaste matcherna och när man läser deras hemmapress andades det optimismen inför matchen mot Brynäs. Men man garderade sig också när man konstaterade Luleå de senaste åren haft det svårt i Gavlerinken. Och den garderingen var verkligen riktig.

Sundqvist var skadad tro det eller ej. Han har varit pålitligheten själv och sällan eller aldrig skadad men tyvärr har det hänt nu. Men som försvaret spelade i kväll så märktes det inte speciellt mycket att han var borta den här matchen.

Granström var tillbaka i Gävle men nu som spelare i Luleå efter 6 säsonger i Brynäs. Han har ju varit en karaktärsspelare och stuckit ut i Brynäs, vunnit SM-guld med laget och jag måste erkänna att jag har känt en viss saknad efter honom. I kväll gjorde han ett mål men var för övrigt ganska anonym men det gällde de flesta i Luleå.

Den första halvan av första perioden hände inget särskilt lite chanser fram och tillbaka mest från Brynäs. Efter 11:15 blev Fogström i Luleå utvisad och Brynäs hade bra tryck och Rödin kunde göra 1-0 efter 12:19 genom en styrning. Domaren ringde då de inte var säker på hur högt han höll klubban men målet godkändes.

Efter 13:07 blev Scott utvisad och efter 14:00 kunde Luleå kvittera. Nästa utvisning blev efter 17:14 för Luleå och då kunde Brodin göra 2-1.

Alltså alla 3 målen i första perioden kom till i PP. Kul att konstatera att Brynäs har fått till det bra i den spelformen. Viktigt.

I 2:a perioden blev Ledin utvisad efter 4:35. Inget mål nu men Brodecki gjorde en spektakulär inbrytning mot mål som så när hade resulterat. Av alla ungtuppar tycker jag att Brodecki är den mest lovande för tillfället. Men han börjar få hård konkurens av de övriga ungdomarna som tar för sig mer och mer. Tänkte kolla dem extra i kommande matcher och kommentera dem mer.

Det kom som sagt inget mål i detta PP men det kom snart efter. 7:18 rättare sagt. Även denna gång Brodin.

Under period 2 neutraliserade Brynäs fullständigt Luleå. Och resten av matchen också för den delen. Samma hur Luleåspelarna försökte blev de effektivt stoppade. Den här gången spelade inte Starkbaum huvudrollen som mot Frölunda utan utespelarna. Starken hade betydligt mindre att göra i kväll än mot Frölunda i lördags. Och det han fick emot sig var ofarligare oftast förutom målen. Frölunda var ett betydligt vassare lag än Luleå att möta.

I 11:e minuten blev det slagsmål mellan Kilström och Sylvegård. Bägge fick 2+2.

16:07 gjorde Enterfeldt 4-1 efter pass av Brodin. Det kändes som en säker ledning då Luleå inte åstadkom särskilt mycket framåt. Det såg brynässpelarna till.

Skotten i period 2 blev 19-3 i Brynäs´ favör vilket säger mycket om spelet på rinken i den perioden

Period 3. Tänkte en mardrömstanke nämligen att Brynäs skulle gå ner på tokdefensiv. Blev lugnad av Enterfeldt som i intervju i pausen sade att de skulle spela i period 3 som de spelat tidigare. Tack för det. Och det gjorde de också. Det blev 5-2, 6-2 och slutresultatet 7-2. Alltså en storseger.

Så här funderade jag efter matchen.

Vilken scenförändring det varit i de 2 senaste matcherna. Från ett mediokert lag som förlorat 7 matcher i rad till ett vinnarlag. Det går knappt att känna igen laget. Men dessbättre visar det att laget har stor kapacitet när det verkligen behövs. Det ser ut att de kan vinna över vilket annat lag som helst i SHL. Mycket glädjande. Det negativa jag skrivit och sagt tar jag med glädje tillbaka, och skäms.

Brynäs har visat en intensitet som saknats länge tidigare och som ingår i scenförändringen. De ligger på och ger motståndarna inget andrum. Luleå fick inte många chanser att bygga upp anfall eller slutföra dem. Och det är kul att se för publiken.

Ungdomarna tar för sig mer och mer. De är snabba och checkar och tar puckar i motståndarzonen och skapar oförutsedda chanser. Det var flera såna idag. Också det uppskattat av publiken.

Och som jag nämnt tidigare har PP börjat fungera bra. Och laget har också de 2 senaste matcherna gjort första målet och kunnat behålla ledning matcherna ut.

I dag tyckte jag att laget förmådde komma in fler gånger än tidigare framför mål. Spelet efter sargerna vann ofta Brynäs mer ofta än mot Frölunda. Men som sagt Frölunda är ett vassare lag än Luleå för tillfället i alla fall.

Sammanfattningsvis var Brynäs aggressivare, intensivare och målfarligare i kväll. Laget har nu flera målgörare vilket det har varit ganska dåligt med tidigare.

Många var bra i kväll. Vill nämna Brodin, Enterfeldt och Rödin. Kilström mycket bra i försvaret. Men som i matchen mot Frölunda var det laginsatsen som var viktigare än enskilda spelare.

Nu ska det bli spännande att se hur det kommer att se ut på de kommande bortamatcherna. För det är ju inte att jämföra med att spela på hemmaplan. För det mesta i alla fall.

____________________________________________

Några ordningsproblem har jag inte märkt på Gavlerinken annat än när Stockholmslagen spelar här. Därför tycker jag det är lite provocerande att det står uniformerade vakter och stirrar aggressivt på publiken som kommer in vid biljettkontrollerna. Och många verkar det vara dessutom. Blir det inte onödigt dyrt för Brynäs dessutom? Vad tror de ska hända när ”fienden”, alltså för det mesta hyggliga gävlebor gör entre? De enda gångerna de behövs är som sagt när stockholmsfansena anländer. Då finns det en klick som kan ställa till problem. Men sällan eller aldrig andra åskådare. Därför kan man dra ner på det tycker jag.

 

 

 

.