Den senaste tiden har media fokuserat en del på publiksiffor. Dels har man pratat om hur Elitseriens publiksiffor är lägre än förra säsongen. Man har också skrivit om hur dåligt det är att inga går och ser landslaget spela. Det är detta jag vill skriva om idag.
Min första fråga är: Hur många journalister, som är de som kritiserar de potentiella hockeybesökarna, går på matcher när de själva inte skriver om dem? Hur många är på kvällens match mellan Sverige och Ryssland? Jag gissar att det inte är många. Jag tror många håller med om att det är synd att inte fler går på hockey, men att formulera det som kritik mot publiken är fel. Vi konsumenter konsumerar det vi vill ha. I praktiken innebär det att vi väljer att gå eller att inte gå på ishockey beroende på hur intressant matchen är. Om man är Brynässupporter och funderar på att slänga 200 spänn på en match så kanske man tvekar både en och två gånger innan man köper sin biljett med tanke på hur dåligt Brynäs spelat den senaste tiden. Samma sak gäller landslaget. Dagens Tre Kronor består av de spelare som inte platsar i NHL, och de turneringar som spelas är helt betydelselösa. Till råga på det går matcherna på SVT som alla har tillgång till, så varför skulle 10 000 pers köpa biljetter för att gå?
Jag tycker att svenska och internationella ishockeyförbunden ska lägga ner dessa turneringar. Landslagsturneringarna är betydelselösa och ingen bryr sig egentligen om hur de slutar. Förbundskaptenerna vill testa spelare och byter därför ut spelare titt som tätt. I en tid när hockey-VM förlorat i attraktionskraft kan man inte förvänta sig att de andra turneringarna ska tillföra någonting annat än rent sportsligt för de spelare som är med. Jag tycker att man ska lägga ner turneringarna och satsa på VM. Alternativt tycker jag att VM ska spelas över hela säsongen med ett slutspel när ligornas säsonger avslutats. Skulle Sverige spela 5-6 matcher under säsongen på hemma och bortaplan som avgjorde om de fick vara med i VM-slutspelet eller inte så skulle det vara mer intressant. De åtta bästa kunde gå till ett finalspel med två grupper samt slutspel för att inte ha allt för få matcher. Eller så satsar man på att få med NHL spelare och lägger slutspelet efter NHL-säsongen.
När det gäller Elitserien så är det inte konstigt att man tappar i publikligan. Djurgården, som kommer från Sveriges största stad med en stor arena, har åkt ut och ersatts av Rögle från Ängelholm.Mer än så behöver man egentligen inte säga om det. Samtidigt har Viasat och Allsvenskan gjort ett mycket bra jobb med att marknadsföra ligan och många matcher skrivs upp. Kanske ligger det lite i den kritik som säger att CMORE och övrig media ofta fokuserar på negativa aspekter av Elitserien medan framför allt Viasat är fortsatt positiva om Allsvenskan och gör allt för att föra utvecklingen av upplevelsen vidare. Här behöver Elitserien lära av lillebror.
Samtdigt som Allsvenskan får mer positiv uppmärksamhet från den TV-kanal som visar dess matcher så ska man också i ärlighetens namn nämna att Djurgårdens intåg i serien gjort mycket. Hur mycket skrev stockholmsjournalisterna om Allsvenskan innan Djurgården åkte ner? Nu skrivs det väldigt mycket mer, och Allsvenskan nämns mycket mer frekvent i journalisters bloggar och artiklar. Hur ofta har man t.ex. sätt Wännerholm skriva om Allsvenskan tidigare säsonger? Nu handlar var och vartannat inlägg på hans blogg om just Allsvenskan.
Viasat har ignorerat begreppet ”serielunken”. I Allsvenskan finns ingen serielunk och det beror kanske mest på att ingen lägger något fokus på själva begreppet. Som sagt, Elitserien har mycket att lära från Allsvenskan.
Ett sista stycke, för att även knyta an till Brynäs: Jag tycker det är bra att man sänkt biljettpriset på en match. Det är kul om det kommer mycket folk. Fortsätter trenden så tycker jag att man ska sätta det priset på alla matcher. Det som blir synd är att seriebiljettinnehavare, som jag själv, redan har betalat fullt pris för att gå på matcherna. Det löses lätt genom att ge oss gratis biljetter till det stundande slutspelet ;-).