Rättvis Brynäsvinst mot Frölunda

När jag tänker tillbaka på matchen efter att ha cyklat hem från Läkerol Arena och lugnat ner mig så är det några saker som var helt framträdande i mina tankar. För det första så var det helt igenom en kämpamatch av hela Brynäslaget. Alla gjorde sitt bästa för att inte ge Frölunda för stort manöverutrymme och inte minst målvakts- och försvarsspelet var bra idag. För det andra så fortsätter de erfarna att näta för Brynäs och det är en förutsättning för att vinna matcher i slutspelet. För det tredje så förstår jag inte den upprördhet och det mediautrymme som det första brynäsmålet har förorsakat. Det var helt klart att Johnsson slashade Lavander och att det föranledde den tänkta utvisningen. Att klubban gick av för Johnsson var ingen utvisning.

Överhuvudtaget så ska Frölunda ha klart för sig att det var de som gynnades av domarnas låtgåpolitik i kväll. Om det hade varit en vanlig match i serien hade Frölunda åkt på minst 3-4 fler utvisningar och då kanske de hade fått fler mål i baken. Men jag kan förstå frustrationen efter förlusten och lätt att skylla på domaren när man kommer till korta.

Jag läste ett inlägg innan matchen på Svenskafans av ett förlundafan och han jämförde målvakter, försvar och kedjor. Alla siffror pekade på frölundfavör och det var riktigt på papperet. Men idag kom siffrorna på skam. Honken överglänste den stora lunsen i frölundamålet. Han hade 96,88 i räddningsprocent. Andersen kom inte i närheten av det i dag. Försvaret fick också beröm av kommentatorerna på Canal+ när jag ser på reprisen. Så det är nog som många säger att slutspel är något för sig och skillnad från serielunken. Kedjorna var heller inte sämre än frölundas.

Första perioden var mållös. Det var kamp från början och brynäsarna markerade att de inte tänkte tolerera för mycket närgånget i närheten av Honken. Aggressivt var det men det avtog efterhand även om det var fysiskt spel hela matchen. Frölunda hade något vassare chanser än Brynäs i första. Det var svårt för brynäsarna att komma in mot motståndarmålet. Frölunda har ett bra försvar.

I andra tog Brynäs kommandot mer och mer. När Frölunda fick en utvisning så kunde Widing göra 1-0. Ett snyggt mål i PP. Widing förresten var riktigt på bettet i kväll och spelade krafthockey. Att han gör dåliga passningar är glömt när han också kan få pucken i mål och agera så kraftfullt som han gör ute på isen. Sedan kunde Granström göra ett snyggt mål till 2-0. För ovanlighetens skull var det inte någon av ungdomarna som nätade i PP jag tänker då på första målet.

Jag har sett alla upprörda inlägg om matchen i kväll om förstamålet kanske inte läst igenom alla men det räcker med överskrifterna. Men hur jag ser det har jag kommenterat ovan.

Strax innan andra perioden var slut kunde Tolsa göra 2-1 sedan brynäsarna fastnat i anfallsspel och inte hann tillbaka. Skottet gick i högra hörnet sett mot målet och jag hörde någon gnälla att Honken borde ha tagit det. Men vad gör det att han släppte in ett mål när han tog alla andra skott?  96,88 som sagt. Sluta gnäll på målvakterna tycker jag.

I tredje försökte Frölunda och hade några bra perioder men Brynäs höll undan och hade också många chanser. När Frölunda tog ut målvakten kunde Järnkrok göra 3-1 efter ett pass från Silfverberg. 

Ja då äntligen leder Brynäs med 1-0 i matcher efter att ständigt ha varit i underlägen i kvarten de senaste åren. Att laget har en extra hemmamatch betyder mycket. Nu får vi se hur det kommer att se ut nere i Göteborg. Jag såg att Wännström hade tippat 4-0 i matcher men det tycker jag är lite för optimistiskt. Sant är i alla fall att det kommer inte att bli lätt för Frölunda att sänka Brynäs på hemmaarenan.

Synd att Bertilsson fick utgå efter första. Jag har inte hört hur han skadats eller om det var den gamla skadan. Synd som sagt. Hoppas att han snart är tillbaka.

Hela laget ska ha credit i kväll. Bra kämpat.