Seger och serieledning av Brynäs över Linköping

Det som jag satt och tänkte på i början av matchen var om Brynäs skulle kunna återgå till sitt segerrika spel i PP. Och det gjorde man. Med råge. Och om man skulle kunna visa också att laget också kan göra mål med lika många på isen. Och det gjorde man också.

I första perioden så hade bägge lagen flera chanser att ta ledningen. Brynäs hade ett PP men även om det var nära så blev det inga mål. Det sista jag kommer ihåg från den perioden är att Gundersons skott i slutsekunderna hamnade ovanför nätkassen. Nära.

2:a perioden blev så mycket mer händelserik. Den slutade 3-2 i Brynäsfavör. Och här blev det äntligen mål i PP och äntligen mål i spel lika mot lika. Men här i spel 4-4.

I dagens andra PP för Brynäs kunde Silfverberg näta efter skott av Gunderson. Magnus Johansson kvitterade efter 11.00. Och så äntligen så gjorde Brynäs mål när det var lika många på isen nu i 4-4. Det lugnar ner oss fans att laget kan producera när det är lika många i lagen ute på banan. Ekholm gjorde målet. Efter 16.03 fick Widing på ett kanonskott till 3-1. Ett hårt slagskott som var imponerande hårt.

Hartigan reducerade till 3-2 i slutet av perioden. Hela 5 mål i den här andra perioden. Händelserikt värre.

I tredje lade Brynäs in en växel till och höll undan från kvittering. Ibland tog man det säkra före det osäkra och lade ut ur zonen men laget gick inte in för någon medveten defensiv. Och det är det som är så kul med dagens Brynäs. Det är framåt som gäller. Och det gillar vi på åskådarplats.

I slutet av sista perioden kunde Lavander fastställa slutresultatet 4-2.

Det är inte första matchen som Brynäs visar att man kan öka tempot när det behövs som nu i tredje perioden. Och att det också kan resultera i mål vilket tyvärr inte hände i matchen mot HV.

I och med den här matchen återgick Brynäs till målproduktion i spel 5 mot 4. Och som vanligt var det Järnkrok och Silfverberg tillsammans med Hansen som bidrog mest med det med sitt rika spelregister och backarna Gunderson och Ekholm. Det är verkligen grymt att se Brynäs i PP. Även om det inte blir mål så är det nära nästan hela tiden.

Det som också bidrog till ett bättre PP än det mot HV var också att backarna med Gunderson och Ekholm i spetsen gick tillbaka till att inte bara skjuta slagskott utan även lägga in oförutsedda ”fösare” mot mål som överaskar målvakterna och försvararna. När backarna skjuter slagskott kan naturligtvis även dessa hamna i nätet men det tar längre tid och målvakter och försvarare vet vad som ska komma och förbereder sig därefter. Men  ”fösarna” är mycket lurigare. Gundersson är expert på att hitta rätt med dom skotten.

Brynäs försvar har jag lovordat många gånger den här säsongen. De var före och i början av säsongen nergjorda av de s.k. experterna. Men de håller måttet. I den här matchen inget undantag. Gunderson var en lyckad värvning och det var tur för Brynäs att Ekholm kom tillbaka. Andersén har varit stabil. Bertilsson har trots sin ålder spelat som en storback. Sundqvist som inte var med den här gången är en av de viktigaste spelarna för Brynäs. Löf ersatte honom och gjorde det mycket bra. Jonsson har börjat komma tillbaka mer och mer. Han har en annan roll nu i laget. Tidigare år var han den som dominerade backuppsättningen och var de store framspelaren. Den rollen har nu Ekholm.

När Brynäs försvar någon gång drar ner på tempot blir det farligt. Jag tycker att Linköpings bägge mål var i såna situationer när försvaret inte var tillräckligt aggressivt. Det utnyttjade de skickliga Linköpingsspelarna. Och det visar hur jämn serien är då det minsta ”insomnande” resulterar i baklängesmål. Tänker då också på de 2 första målen som MoDo fick i den förra hemmamatchen.

Honken gjorde som vanligt en strong insats. Däremot såg Norrena lite darrig ut i motståndarkassen.

I kedjorna såg det som vanligt bra ut med det offensiva spelet. Järnkrok gör ett verkligt bra jobb i PP tillsammans med Silfverberg och nu Hansen. Ofta fick Linköping inte igång något spel då de snabba brynäsarna störde dem i deras egen zon. Kul att Widing och Lavander fick näta. Widing brukar vara ojämn. Vi brukar snacka här hemma om att det kan inte vara lätt att spela med Widing för de andra i hans kedja på grund av hans irrationella spelstil. Men då och då finns det ljusglimtar.

Efter matchen såg jag på TV 4 och deras sportnytt. De utnämnde Brynäs till seriens bästa lag. Det är sånt som vi fans vill höra och då det också stämmer är det ännu roligare att höra det.