Silly season uppdatering

Silly season är igång för fullt och även Brynäs är på jakt efter nya spelare. Nu när Somervuori och Kahnberg lämnat så söker man ersättare. Även Clarke och Greiss får lämna och ska såklart ersättas. Jag tänkte analysera vad som behövs eller vad som är på gång på varje position.

Målvakter
Svedberg är kvar, vilket känns bra. Greiss har lämnat och ersätts troligtvis av Honken. Det känns bra att Honken kommer hem, även om han är äldre än Greiss. Förhoppningsvis så kan Honken betyda mycket för Svedberg och Oscar Dansk. När Honken nu får spela i ett lag som har ett försvarsspel så kan han mycket väl få en nytändning, även om han inte varit speciellt dåligt i Frölunda. Honken är en bra målvakt och det enda orosmomentet är att han kan bli uttalad förstemålvakt pga 1999 vilket skulle vara synd. Jag ser gärna att Svedberg och Honken delar på sysslan och konkurrerar på samma villkor. Så tror jag också det kommer att bli.

Backar
Dale Clarke ersatte Hietanen. Eftersom Clarke inte var på samma nivå som Hietanen så skulle jag vilja säga att Brynäs nu fortfarande letar efter en ersättare till Hietanen. Visst, Ekholm klev fram och var tillsammans med Lars Jonsson drivande offensiva backar. Men Ekholms framfart var en bonus. Hietanen är fortfarande inte ersatt och om Ekholm stannar så räknar jag med att Brynäs har tre landslagsmässiga backar. Örebros Ryan Gunderson verkar vara på väg in och han är den typ av offensiv back som kan ersätta Hietanen. Jag ser positivt på den övergången. I övrigt så verkar inte Carlsson få nytt kontrakt. Det innebär antagligen att man vill satsa mer på Victor Berglind. Med Jonsson, Ekholm, Andersén, Sundqvist, Bertilsson, Berglind och Gunderson så känns det ganska stabilt. Jag har i flera år trott på Bertilsson och jag ger inte upp. Jag tror att Bertilsson kan kliva fram a la Ekholm.

Det som fattas i Brynäs backbesättning är tyngden. Backar som Andersén och Sundqvist kan tacklas ganska bra men jag saknar en stor och elak back. Brynäs vägde ganska lätt i egen zon mot Färjestad i slutspelet och det finns ingenting som tyder på att det inte skulle bli ett problem även nästa år. Gunderson är en liten och kvick back som knappast kommer att bidra med tyngd i försvarsspelet.

Forwards
På forwardssidan har Brynäs som sagt gjort ett par stora tapp. Somervuori och Kahnberg är tilltänkta poängplockare som lämnat föreningen. Här måste jag påpeka att Kahnberg faktiskt inte alls producerade under förra säsongens grundserie, men faktiskt klev fram i slutspelet. Jag gillar Kahnberg och hade gärna sett honom kvar i Brynäs, men det känns som att han är väldigt övervärderad av fansen på grund av hans fina slutspel. Slipper vi bara skadehelvetet som utbröt under årets slutspel i nästa års slutspel så finns andra som kan kliva fram. Jag tycker att juniorerna som fick chansen under slutspelet visade att dom ska ha en ordinarie plats i laget och att de kan ta flera steg framåt under nästa års säsong. Rohdin, som jag hypat under nästan hela säsongen, ska naturligtvis vara ordinarie.

Somervuori blir svårare att ersätta. Här tror jag att Brynäs försöker att värva Widing. Widings kontrakt med Djurgården har gått ut och även om Sundlöv regelbundet går ut i tidningarna med att Brynäs inte har råd att värva dyra spelare så tror jag att Somervuoris lucka i lönebudgeten möjliggör värvningen av Widing. Frågan är vilka alternativ som finns. Widing har varit ojämn i Djurgården och det finns sannolikt andra spelare i samma prisklass som skulle göra många poäng i Brynäs. Men som sagt, jag tror att Sundlöv försöker värva Daniel Widing.

Brynäs största genomgående problem har varit att man saknar tuffa spelare. Granström har varit ganska ensam om att spela tufft och gå rakt på mål. Sundström har visserligen bidragit med tuffhet men han har fått begränsat med istid. Nu värvas Ollas från Leksand i ett försök att tuffa till laget. Ollas är en sån spelare som kommer att gröta in mål framför mål och vara ovärdelig i ett slutspel. Jag tycker att det är en bra värvning, och tror att Brynäs kommer att plocka minst en till allsvensk forward till laget.

Ett ännu större problem för Brynäs är att många spelare är på gränsen till NHL. Unga spelare som Ekholm, Rödin, Silfverberg och Järnkrok står och väger mellan att fortsätta i Brynäs eller gå till NHL. Jag tror att Rödin går till NHL och övriga stannar. Det skulle i så fall vara mycket bra och Brynäs skulle få ett slagkraftigt lag till sitt 100-års jubileum 2012. Men lämnar hela kvartetten laget så blir de oerhört svåra att ersätta. Alla dessa spelare är av hög klass i Elitserien och att ersätta dem är för dyrt för Brynäs. Det vore rent utsagt katastrof om alla fyra lämnade.

Det som ger mig framtidstro är just ungdomssatsningen. Istället för att, som för 5-10 år sedan, fylla ut med gamla utfyllnadsspelare så kan man komplettera spetskompetensspelare som Dackell, Widing, Lauritzen, Dixon och Granström med unga juniorer som kan kliva fram och bli världsspelare. Brynäs skördar nu resultatet av juniorsatsningen för första säsongen när Silfverberg, Järnkrok, Rödin och Ekholm (som visserligen blev värvad förra säsongen men som antagligen gick till Brynäs pga juniorsatsningen) är framstående Elitseriespelare medan spelare som Rohdin, Wännström, Berglind, Larsson och Rensfeldt har framtiden för sig och kan bli nyckelspelare redan under nästkommande säsong. Det känns oerhört bra som Brynässupporter att veta att utfyllnadsspelarna är på sin väg upp i karriären och är de som kan bli lagets stjärnor.

Den uppmärksamme såg att jag nämnde Dixon. Jag tror att Dixon kommer att gå till Brynäs. Dixon fick skamfilat rykte när han i kvartsfinalsserien mot Djurgården blev rent utsagt värdelös och gjorde sina sämsta matcher i Brynäsdressen. Man ska dock inte glömma att han blev bäste poängplockare under den säsongen och är just den spelartyp som Brynäs saknar. Med Dixon, Nordquist, Järnkrok och Granström/Larsson på centerpositionerna så har Brynäs mycket bra centrar. Problemet blir att besluta vad man ska göra med Hansen. Hansens kontrakt går inte ut, men jag tror att man kommer att försöka få iväg honom till ett annat lag. Med tanke på konkurrensen på centerpositionen så är det en nödvändighet.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Brynäs bör ha spetskompetensspelare blandat med unga spelare i sitt lag. Jag ser gärna att Honken, Jonsson, Sundqvist, Andersén, Gunderson, Dixon, Dackell, Lauritzen, Widing, Granström och Nordquist finns med i laget och att övriga delar av truppen är unga spelare. Järnkrok, Silfverberg, Ekholm, Bertilsson, och Larsson har redan visat att de är toppspelare. Wännström, Berglind, Rensfeldt, Rohdin med flera är steget bakom och kommer förhoppningsvis att bli framstående spelare under kommande säsong.

Som ni kanske märker så nämner jag inte Sundström här. Jag gillar Sundström som spelare men känner att han fastnat lite i sin utveckling. Personligen tror jag att ett miljöombyte vore bra för honom. Jag tror att han kommer att slå igenom i Elitserien, men tyvärr inte i Brynäs.

Brynäs juniorsatsning betalar av sig och om bara de NHL-aktuella spelarna stannar så tror jag att nästa säsong kan bli riktigt rolig för oss Brynäsare!