Tät match i Läkerol Arena

Luleå gav inte Brynäs något spelrum i kväll bokstavligt talat. De spelade tätt i matchen och Brynäs fick verkligen kämpa för poängen. I första perioden kan jag inte komma ihåg att Brynäs fick någon riktig målchans. Något eget spel fick inte  Brynäs igång i första perioden. Luleå hindrade alla uppspel och deras försvar tog hand om allt när pucken undantagsvis var i deras zon. Deras försvar var förresten utmärkt bra hela matchen. De tacklade ofta musten ur brynäsarna och vann de flesta sargduellerna och var som hökar på alla brynäsare som hade puck eller var på väg att få den.

Första perioden gick till Luleå och det var inte förvånande att de ledde med 1-0 efter första.

Brynäs tog i andra mer och mer hand om spelet. De lade på en växel till. Och det är jobbigt att spela som Luleå gör. Att spela tätt det tar på krafterna och jag tyckte mig se en viss avmattning i deras intensitet. Brynäs fick 2 PP i andra perioden de enda på hela matchen. Och det är grymt att se Brynäs i PP. Järnkrok gjorde ett solonummer och kunde kvittera i det första PP:t. I det andra svepte Gunderson som så många gånger tidigare den här säsongen in 2-1.Snacka om att få full utdelning. Andra perioden gick till Brynäs.

I tredje kom Luleå tillbaka och jobbade hårt för en kvittering som kom i 9:e minuten av Joonas Vihko. Den pucken hade inte mycket luft att smita in mellan Svedberg och vänstra stolpen. Men in gick den. Svedberg förresten gjorde många bra räddningar och var kanske den bäste i Brynäs för kvällen. Men vid andra målet släppte han oturligt en retur rakt fram vilken gick till Vihko.

I slutet av sista perioden försökte Brynäs verkligen kämpa sig till ett segermål och hade en bra chans att avgöra i slutet men Luleåmålvakten klarade. Och matchen slutade 2-2 vid full tid vilket man får säga var rättvist med tanke på spelfördelningen under hela matchen.

I sudden kunde Widing göra segermålet efter en kämpainsats av de 4 som var inne på isen då. Fint att även Brynäs kan göra mål när det är lika många inne för bägge lagen. Annars kan man bli orolig om alla mål görs i PP. Det behövs mer i ett slutspel. Men Brynäs PP är verkligen grymt.

Jag tycker att kvällens match var bra. 2 bra lag som bägge kämpade stenhårt för att vinna. Vissa tycker att Luleå är seriens tråkigaste lag, ja kanske det. Men det är ett jäkla bra lag. Bra försvar och kedjor som ställde till många farligheter i brynäs försvarszon. Och de har väldigt bra tekare. Brynäs som talat om att de måste vinna fler tekningar förlorade alltför många i kväll.  Det är ingen tillfällighet att Luleå leder serien.

I Brynäs har jag nämnt Svedberg som den kanske bäste i laget i kväll. Som vanligt jobbade försvaret bra men var flera gånger hårt tillbakapressat. PP-formationen med Silfverberg och Järnkrok samt backen Gunderson utmärkte sig i spelet 5 mot 4. Som vanligt. En som jag tycker var mycket bra i kväll var Johan Larsson. Men hela laget visade att de inte viker ner sig för något lag i år utan kan ta till en högre växel när det behövs.  Och det tackar vi för i publiken.

_________________________

Har inte kommenterat landskamperna i helgen tidigare. Men visst är det kul att Ekholm utnämndes till turneringens bäste back. Och att kommentatorerna berömde Silfverberg och Järnkrok många gånger. Mikael Renberg utmämnde Silfverberg till Sveriges bäste spelare. Det blir kul att se fram emot slutspelet med så bra spelare.