Efter matchen: HV71 – Brynäs

Tyvärr missade jag Brynäs match mot Växjö och fick i stället se reprisen dagen efter. Därför blev kvällens match, HV71 – Brynäs, den första matchen som jag såg live (på TV) den här säsongen.

Det är alltid svårt att komma till Jönköping och spela mot HV. Dels är HV ett bra lag, och dels har de ett otroligt bra stöd från sin hemmapublik. Med detta i tankarna så var min förhoppning på kvällens match att Brynäs skulle göra en bra match och hitta sitt spel på ett bra sätt. Om det sedan skulle leda till vinst så vore det en bonus.

Brynäs inledde matchen bäst och hade en mycket bra forechecking på HVs backar samtidigt som man stod för blixtsnabba kontringar när man vann puck i egen och mittzon. I den första perioden kunde man ha fått både 1- och 2-0. Dock stod HV för ett bra försvarsspel genom att hålla Brynäs på kanterna och genom en mycket bra målvakt i Wesslau. Bäst chanser hade Lauritzen och Nordqvist som båda med lite tur kunnat gjort säsongens första mål. Ställningen efter den första perioden blev dock 0-0, med en positiv känsla inför resten av matchen och säsongen.

Brynäs inledde även den andra perioden bra och hittade finurliga spelvägar som vände bort HVs lag framförallt i mittzonen. Det var även i den andra perioden som Brynäs tog ledningen då Sundqvist smällde in ett slagskott efter tekning i offensiv zon. Hansen vann tekning bak till Sundqvist som tack vare Lavanders förtjänstfulla positionsspel och screening fick möjlighet att ta skott ur ett bra läge på en skymd Wesslau. Mycket roligt för Sundqvist som nu tangerat förra årets målskörd.

I den andra perioden vände dock matchen i och med två billiga Brynäsutvisningar och HV fick vind i ryggen efter att ha spelat två raka PP. Den andra halvan av perioden var HVs och det positiva för Brynäs del var målvaktsspelet från ”Honken” samt lagets diciplin som hindrade dem att spela ännu mer boxplay.

Även den tredje perioden tillhörde HV71, även om Brynäs i perioder klev upp och lyckades etablera spel i offensiv zon. Flertalet chanser upp stod för båda lagen och när HV kvitterade till 1-1 så var situationen prekär för Brynäs. Dock tycker jag att Brynäs redde ut situationen på ett bra sätt och visade en av de styrkor som man hade förra året: Att kunna studsa tillbaka. Jag skulle vilja säga att Brynäs var närmare segern än HV och att man var det lag som ville vinna mer i slutet av matchen.

Matchen slutade 1-1 och i förlängningen avgjorde HV med ett mål som egentligen inte är så mycket att säga om. För Brynäs är det synd att man inte kunde knipa extrapoängen, men personligen är jag nöjd med att Brynäs tog ett poäng på bortaplan mot HV71.

Det är fortfarande för tidigt att bedöma årets upplaga av Brynäs, men jag kan efter två matcher konstatera ett par saker: Brynäs forwards har ännu inte gjort mål, och deras produktion är så klart ett måste för att det ska gå bra i vinter. Jag kan också konstatera att Brynäs fortsatt spela sin kreativa och fartfyllda hockey. Matchen mot Växjö kanske inte var hockeygodis, men matchen mot HV var en mycket bra match med två lag som bjöd upp på ett bra sätt. Förmodligen var det två topplag vi fick se ikväll.

Från matchen noterar jag också att Dennis Persson skadades och fick föras till sjukhus. De första beskeden gällde en eventuell faktur i nyckelbenet. Jag hoppas att det inte är så illa. Med både Persson och Lars Jonsson borta så blir Brynäs backbesättning väldigt känslig för skador eller formsvackor. Det är dessutom vanskligt att spela både Djoos och Berglind.