Gällstedt Elitseriens Stålman

Läste en artikel i Aftonbladet idag om att forne Brynäsbacken och personlige favoriten Niklas Gällstedt är den som spelat flest matcher i rad i Elitserien. Mellan 1987 och 1994 spelade Gällstedt 314 matcher i följd.

”Stålmusen”, som han kallades, var en ganska liten back som var spelsmart och kvick. Han var pålitlig och kunde stå upp för laget om det behövdes, även om det var andra som hade den rollen inom gruppen. (Med Sundlöv i mål så behövde alla vara beredd på att ta fight) Trots att Gällstedt var snabb och kvick så var han ingen superoffensiv back. Visst kunde han följa med i offensiven, men han var framförallt en defensiv back som var stabil i alla spelformer.

Förutom SM-Guldet med Brynäs så tog Gällstedt guld med Vålerengen i Norge 2001 och hjälpte både Södertälje och Leksand upp i Elitserien -96 respektive -02. Den forne Brynäsbacken var alltså lyckosam i alla elitlag som han spelade i. Säsongen 98-99 spelade han i VEU Feldkirch i Österrike och där kan jag inte påstå att jag vet hur det gick.

Gällstedt var något av en personlig favorit när jag som knatte spelade Björnliga och juniorhockey i Brynäs. Jag har ett foto hemma, tagit i Valbo Köpcentrum, på mig med Gällstedt och SM-bucklan efter guldet 1993.

Men hur var det nu: Var det Gällstedt som kallades stålmusen, eller var det Gozzi? Hjälp mig friska upp mitt minne, någon…