Inför matchen: Brynäs – Södertälje

På torsdag så kommer Södertälje till Läkerol Arena för att förhoppningsvis få en uppvisning i offensiv billians och försvarsmässig stabilitet. Man ska lära sig hur ett topplag spelar ishockey. Nu är det inte säkert att så blir fallet, men man kan ju drömma…

Södertälje har startat dåligt och förväntas ligga i botten av tabellen. Om man ska tro experternas tips inför säsongen så är AIK den ende konkurrenten för Södertälje om den icke så åtråvärda jumboplatsen. Även jag tippade Södertälje långt ner och tror inte att de kommer att vara i närheten av slutspelsstrecket.

En sådan placering baseras dock på en långsiktig trend – inte en enstaka match. Södertälje har kvalitéer i laget och kan slå alla Elitserielag på en bra dag. Det går därför inte att ta ut några segrar i förskott.

I Brynäs saknas Hansen och Kahnberg, som båda är skadade. Som tur är så har Brynäs en rad juniorer som är beredda att komma in och göra bra ifrån sig. Precis som senast så är jag inte orolig för skadefrånvaron utan känner mig helt trygg med de som kommer in. Visserligen är Alexander Sundström Hansens ersättare (så det är alltså ingen junior som kommer in) men Sundström kommer att göra minst lika bra ifrån sig som Hansen. Handen på hjärtat – båda är faktiskt utfyllnadsspelare. Det är möjligt att förlusten av Hansen känns av i BP.

Kahnbergs frånvaro är desto tyngre. Kahnberg har inte kommit igång ännu och saknas kanske inte på det sättet, men jag är säker på att han kommer att bidra väldigt mycket när han väl ”kommer igång”. Han behöver rätt omgivning, och han behöver självförtroende. När han fått de sakerna så kommer han att innebära en boost för resten av laget. En boost är även de juniorer som kommer in, så även om Kahnberg saknas så är hans skadefrånvaro inte fatal för Brynäs.

Brynäs har inte ännu offentliggjort vem som står i mål. Jag tror Svedberg får fortsätta efter Frölunda-matchen där han gjorde en bra insats. Tyvärr är detta en faktor som kan göra att matchen resulterar i förlust. Jag vet inte allt för mycket om Svedberg, men jag vet att han släppte in 7 mål i en match mot Leksand på försäsongen och utifrån detta så antar jag att han kan göra samma sak mot Södertälje. I matchen mot Frölunda var han dock bra, och spelar han likadant nu så ska inte Södertälje ha mycket att hämta.

Hur som helst så tror jag på vinst. Brynäs är ett bättre lag än Södertälje och det enda som talar för en Brynäsförlust är att man förlorade hemma mot MoDo. MoDo spelade ett väldigt defensivt spel – något som Södertälje förmodligen också gör på bortaplan. Om Brynäs fortsätter att inte lyckas göra mål mot defensiva lag så kan det bli förlust.

Nu ska jag sluta negga och istället avsluta det här inför-inlägget i positiv anda: Brynäs vinner och Rödin får kliva fram och avgöra. Det vore väll något?